Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: ''Το ενεργειακό μέλλον στην Κρήτη''

oak-1

Tο περασμένο Σάββατο (18 Απριλίου 2015), πραγματοποιήθηκε η τρίτη επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Το ενεργειακό μέλλον στην Κρήτη. Η σημασία των συνεταιριστικών δράσεων στην αειφόρο επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», ύστερα από πρωτοβουλία της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το OIKOSNET EUROPE (Σύνδεσμος των Ακαδημιών της Ευρώπης), τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Χανίων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Δυτικής Κρήτης, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Δυτικής Κρήτης, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, την Κοιν. Σ. Επ. «Άνεμος Ανανέωσης».

Συμμετείχαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, κληρικοί, η Βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νικ. Καλογερής, οι Δήμαρχοι Χανίων, Πλατανιά, Κισάμου, Καντάνου-Σελίνου, πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της τοπικής κοινωνίας, αλλά και πολλοί πολίτες.

Κατά την Ημερίδα τέθηκαν τα θεμέλια μιας σημαντικής πρωτοβουλίας της ΟΑΚ, με στόχο τη δημιουργία ενός Αστικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης, ο οποίος θα φέρει την επωνυμία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ με στόχο τη βελτίωση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και γενικά όλων των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, όπου θα διεθέτει και θα παράγει ενέργεια με αξιοποίηση τεχνολογιών ήπιων και αειφόρων με έμφαση στην εξοικονόμηση πόρων.

Σημαντική ήταν και η ομιλία-παρέμβαση του Γεώργιου Σταθάκη, Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας επικεντρώνοντας την προσοχή του, τόσο στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής όσο και της κοινωνικής οικονομίας, ενεθάρρυνε την υλοποίησή της πρωτοβουλίας της ΟΑΚ.

Η Δάφνη Μανουσάκη, εκπρόσωπος από το «Ποτάμι», σε γραπτό μήνυμά της, τονίζει ότι «το Ποτάμι θεωρεί σημαντική την πρωτοβουλία και στηρίζει τη δραστηριοποίηση των πολιτών σε κοινές δράσεις και σε συνεταιρισμούς … με κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορούν να δημιουργήσουν το πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συμμετοχής στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου». Από την πλευρά των ειδικών επιστημονικών εισηγήσεων, οι οποίες κάλυψαν πλήρως όλο το φάσμα των ΑΠΕ, αλλά και την ανάλυση του θέματος στην στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε, μπορούμε να κάνουμε μερικές βασικές διαπιστώσεις.

Για την επιδίωξη της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ είναι κρίσιμο να προσδιορισθεί επακριβώς ο τρόπος λειτουργίας τους, ώστε να: επιδειχθεί το επιβαλλόμενο από την κρισιμότητα των περιστάσεων ενδιαφέρον για την προστασία της ζωής σε όλες τις μορφές της και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, όπως αυτό προβάλλεται από τις ποικίλες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές εξελίξεις στην επιστήμη, την τεχνολογία, την οικονομία και την πολιτική σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, τεθεί στην πραγματική του βάση το ζήτημα της εγκατάστασης έργων ΑΠΕ στην Κρήτη και να προσδιοριστεί το ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης για το μέλλον, οριοθετηθούν οι κατάλληλες περιοχές για την εγκατάσταση των έργων αυτών με βάση τον Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, σεβόμενοι την ιστορική, την πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα των περιοχών μας,  ληφθούν υπόψη και να εξασφαλισθεί απολύτως ο δημόσιος έλεγχος επί των πόρων που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν, όπως είναι οι υδάτινοι πόροι,
προωθηθούν με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό οι αρχές και οι μεθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε δραστηριότητα των πολιτών ενημερωθούν σωστά όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης για τη δημιουργία και λειτουργία παρόμοιων έργων, έχοντας ως στόχο το άμεσο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και το «κοινόν των Κρητών».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και τον αρχικό σκοπό για ενημέρωση και δραστηριοποίηση όλων των πολιτών του νησιού μας, από τον γηραιότερο ως το νεότερο, υπέρ της επάρκειας της Κρήτης σε ηλεκτρική ενέργεια με δικά της μέσα και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό εκφράστηκε ποικιλοτρόπως από πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας, θα πρέπει να: στηριχθεί η πορεία της Κρήτης για την ενεργειακή της επάρκεια ταυτίζοντάς την με την ανάπτυξη έργων ήπιων μορφών ενέργειας και τη συνδιαχείριση αυτών των έργων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, στηρίξουμε την ανάπτυξη συστημάτων «ελεγχόμενης» παραγωγής για την ανάπτυξη της εκμετάλλευσης των ήπιων μορφών ενέργειας, με την οποία θα αποφεύγεται η εγκατάσταση θερμικών μονάδων, προσφέροντας ισχύ στο σύστημα όταν αυτό είναι αναγκαίο, ενισχυθεί η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να στηρίζουν τις προσπάθειες που οδηγούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, αντιμετωπισθεί η «ενεργειακή φτώχεια» ως κοινωνικό ζητούμενο, καθώς και να τονισθεί η σημασία της ανθρωπολογικής προσέγγισης της ανάπτυξης με την ισόρροπη σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος, ενημερωθούν οι πολίτες για τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη από τις ΑΠΕ στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους συγκριτικά με το ορυκτά καύσιμα από λιγνίτη, άνθρακα, πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια κ.λπ. η χρήση των οποίων έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στο μικροκλίμα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και στην παγκόσμια ισορροπία της φύσης.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας έγινε η παρουσίαση του νομικού πλαισίου της Εταιρίας, της οικονομικοτεχνικής μελέτης και του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Καρδίτσας ((ΠεράκηΧριστίνα,Νομική Σύμβουλος ΟΑΚ ΑΕ, Ιωάννης Βουρδουμπάς, Καθηγητής Εφαρμογών  ΤΕΙ Κρήτης και Μπέλλης Βασίλειος, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας “ANKA”) και ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των ειδικών (Δημήτριος Χρηστάκης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Κρήτης, Γεώργιος Χαλκιαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης,Ιωάννης Στρογγυλός, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήματος Δυτικής Κρήτης, Παντελής Πετσετάκης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας -Τμήματος Δυτικής Κρήτης, Ελευθέριος Κοπάσης, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. και Νίκος Χρυσόγελος, πρ Ευρωβουλευτής, Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου).

Από τους παρευρισκόμενους έγινε κατανοητό ότι η δημιουργία μιας Εταιρίας για την Ενέργεια θα έχει ως πρωταρχικό σκοπό την ενημέρωση και την δραστηριοποίηση όλων μας σχετικά με τις ήπιες μορφές ενέργειας και ειδικά για τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία πρέπει να είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Ο τόπος μας, λόγω της ιδιαίτερης προνομιακής θέσης του, αποτελεί ιδανική επιλογή για την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Αυτό σημαίνει μείωση της εξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα χωρίς να επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας της Μεγαλονήσου και στην προσπάθεια για εξάλειψη του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Ο στόχος αυτός συμβαδίζει με την ανάγκη για επείγουσα αποτροπή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και για τη συντονισμένη δράση προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αυτό εκφράστηκε ποικιλοτρόπως τόσο από τους Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.λπ.).

Είναι γνωστό ότι κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα και πληθώρα άλλων ρύπων.

Βέβαια αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν το ειδικό τέλος στην ΔΕΗ (π.χ. ΕΤΜΕΑΡ).

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι πολύτιμες για την οικονομία, σήμερα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, μιας και η παγκόσμια ύφεση απαιτεί βαθιές και ουσιαστικές τομές στα θεμέλιά της.

Κάθε προσπάθεια πρέπει να υιοθετεί τις βασικές αρχές της, οι οποίες είναι πρωτίστως η αξία του ανθρώπου, πριν από το κέρδος, η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας, η διαφάνεια και πρωτίστως ο σεβασμός στις δημοκρατικές δομές.

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις χτίζουν τοπικές, στέρεες κι ενδυναμωμένες οικονομίες. Μπορεί η υλοποίηση Εταιριών Λαϊκής Βάσης κατά το περελθόν να μην είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την κοινωνία, αλλά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το πρόβλημα προήλθε από την αρχή της ιδέας.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΟΑΚ αποτελεί μία πρώτη πρόσκληση για όλους τους Πολίτες της Κρήτης, καθώς και όλους τους πιστούς της Κρήτης, να ενστερνιστούν την ιδέα της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, καθόσον τα έργα ΑΠΕ αποτελούν την ευκαιρία για μία συλλογική ανάπτυξη της Κρήτης, βασισμένη στις τοπικές δυνάμεις του τόπου μας.

Η υλοποίησή τους, μπορεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και οικονομικά σε επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, με τη συμμετοχή πραγματικά ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών για το περιβάλλον και όχι στοχευμένων στο ευκαιριακό κέρδος, οραματιζόμενοι την Κρήτη της πολύπλευρης ουσιαστικής ανάπτυξης μέσα από τη συλλογική συνέργεια.

Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν για τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής υπογράφοντας ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και εξουσιοδοτώντας ως υπευθύνους για την ολοκλήρωση του Καταστατικού και την πραγματοποίηση της πρώτης Γενικής Συνέλευσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τους εξής:

Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, ως Προεδρεύοντες,
Παντελή Πετσετάκη, Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, Οικονομολόγο,
Ιωάννη Βουρδουμπά, Καθηγητή Εφαρμογών ΤΕΙ Κρήτης,
Λευτέρη Κοπάση, Διευθύνων Σύμβουλο ΟΑΚ Α.Ε.
Ιωάννη Στρογγυλό, Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος- Τμήμα Δυτικής Κρήτης και
Κων. Β. Ζορμπά, Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ.

Οι πρώτες δαπάνες για την γραμματειακή υποστήριξη της Εταιρείας θα καλύπτονται με επιχορηγήσεις της από την Oρθόδοξο Aκαδημία Κρήτης και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας από άλλους φορείς της Kρήτης ή και από άλλους πόρους.

Κλείνοντας τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης τόνισε τη σημασία της ενότητας των πολιτών της Κρήτης και την ευαισθησία που πρέπει να δείξουμε σε θέματα ανάπτυξης της Κρήτης, τα οποία πρέπει να είναι προς το συμφέρον και μόνο του νησιού.

Προσκάλεσε όλους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και ευχήθηκε η πρωτοβουλία αυτή να είναι επιτυχής.

Η παραπάνω συνάντηση καλύφθηκε επίσης από τη δημοσιογράφο Ματούλα Παντελάκη για το τηλεοπτικό σταθμό «Αιγαίο TV» και τις γερμανίδες δημοσιογράφους Susanne Scharz και Susanne Götze, οι οποίες συνεργάζονται με το Περιοδικό "Klimaretter", την "Frankfurt Rundschau" και την «Zeit-online» σε θέματα κλιματικών αλλαγών και προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος.

oak-2

oak-3

oak-4

oak-5

Εμφανίσεις: 5254
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!