Ζωντάνεψαν οι μνήμες στην Κίσαμο

ksiamsos-1

Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου & Σελίνου οργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης για την θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολυκέντρου της Μητροπόλεως.

Προσκεκλημένη της εκδήλωσης η κ. Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου η οποία, στην μεστή, ουσιαστική και ιστορικά τεκμηριωμένη ομιλία της, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τα μηνύματα της εθνικής αυτής καταστροφής και τραγωδίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην σημερινή πραγματικότητα και την αναγκαιότητα ενότητας του Ελληνικού λαού. Της ομιλίας προηγήθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών «Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης και των συν αυτώ και πάντων των εν τη Μικρά Ασία σφαγιασθέντων, ολοκαυτωθέντων και αναιρεθέντων πατέρων και αδελφών ημών».

Η εκδήλωση διανθίστηκε με τραγούδια της Μικράς Ασίας, τα οποία απέδωσε τμήμα της Βυζαντινής και Παραδοσιακής χορωδίας του Ωδείου της Μητροπόλεως.

Ευθύνη συντονισμού είχε η φιλόλογος κ. Αργυρώ Δελή, υποδιευθύντρια Ενιαίου Λυκείου Κισάμου. Παρόντες ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Σταθάκης με συνεργάτες του, ο νέος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Δια βίου Μάθησης κ. Σημαντηράκης Παναγιώτης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δασκαλάκης, ο Γεν. Δντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Ζορμπάς, ο Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Ποντικάκης, ο Αστυνομικός Δντής Χανίων κ. Δασκαλάκης, ο Στρατηγός Δκτής της 5ης Μεραρχίας Κρητών, Δντές και Καθηγητές Σχολείων Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και  Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εσπερίδας σημείωσε: «Η διατήρηση της ιστορικής συνείδησης δεν μπορεί παρά να είναι πράξη αντίστασης στην ισοπεδωτική λαίλαπα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας η οποία φαίνεται να διαμορφώνει μια καταναλωτική συνείδηση, αμβλύνοντας μεθοδικά την ιστορική μνήμη και οδηγώντας σε εθνικό αποχρωματισμό δηλ. σε γενικότερη πολιτιστική σύγχυση, καθώς εάν η μνήμη του ανθρώπου είναι κριτήριο της ταυτότητας του, τότε η απώλεια της ιστορικής του μνήμης θα πρέπει να σημαίνει απώλεια και της ιστορικής του ταυτότητας. Επίκαιρος όσο ποτέ ο λόγος του μεγάλου Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, ο οποίος σημειώνει πως οι παράγοντες που συντέλεσαν στην διατήρηση της Εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων στους αιώνες δουλείας ήταν η γλώσσα, οι μνήμες από το ιστορικό παρελθόν και η Ορθόδοξη πίστη».

Απάντηση, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος στους επίδοξους «μαστροχαλαστές» των καιρών μας, οι οποίοι μιλούν για δήθεν… «εθνικούς μύθους» και «συνωστισμό» στα παράλια της Μικράς Ασίας.

ksiamsos-2

ksiamsos-3

ksiamsos-4

Εμφανίσεις: 36842
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!