Με ευλάβεια και τήρηση των παραδόσεων γιόρτασε η Ομογένεια

PASXA-LYNN-3

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με ευλάβεια και πιστότητα στις παραδόσεις γιόρτασε η Ομογένεια της Νέας Αγγλίας την Ανάσταση του Χριστού.

Ο κυρίως ναός της ιστορικής κοινότητας Αγίου Γεωργίου του Λιν Μασαχουσέτης είχε ήδη γεμίσει από νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πιστούς όλων των γενεών και ηλικιών, ενώ μέχρι τις 11:30 είχαν γεμίσει ο νάρθηκας, ο γυναικωνίτης και διάδρομοι και ο κόσμος έφτανε μέχρι έξω.

Ο Γιαννής Μεκλής πρώην πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου με την σύζυγό του Κέντις και τα δίδυμα εννιάχρονα παιδάκια τους, τον Τζέιμς και την Τζιάνα, περίμεναν στη σειρά στον νάρθηκα για να αγοράσουν τις πασχαλινές τους λαμπάδες.

Ο κ. Μεκλής είπε ότι «η ανάσταση σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή, είναι οικογενειακή και κοινοτική μέρα».

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Μανώλης Αργυρός, συζητούσε με τον απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης, Γιώργο Σκαρμούντζο, τις λεπτομέρειες για την Ακολουθία της Ανάστασης αναφορικά με τα ιεροπαίδια και την γενικότερη διαδικασία και διευκόλυνση του π. Παναγιώτη Χρυσαφίδη, συνταξιούχου κληρικού, ο οποίος φέτος την Μεγάλη Εβδομάδα αντικατέστησε τον ασθενούντα ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας π. Γεώργιο Τσουκαλά.

Οταν ο π. Παναγιώτης έψαλε το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός», ο ναός του Αγίου Γεωργίου γέμισε με φως από τις φλόγες των λαμπάδων και με γοργούς ρυθμούς μεταδιδόταν ανάμεσα στους πιστούς.

Ο π. Παναγιώτης δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι «η Μεγάλη Εβδομάδα πήγε πολύ καλά με τη βοήθεια του Θεού, είχαμε πολύ κόσμο» και συμπλήρωσε «είδατε την μεγάλη κοσμοσυρροή απόψε».

Στην ερώτηση τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα για σας, είπε, «πνευματικότης, να γίνεις καλύτερος χριστιανός».

Ο π. Παναγιώτης είναι ιερεύς επί 57 έτη, υπηρέτησε και εξακολουθεί ακόμα να υπηρετεί την Εκκλησία καθότι διατηρεί ακμαίες τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις. Ανήκει στη γενιά των πρώτων ιερέων οι οποίοι έμαθαν απταίστως την ελληνική γλώσσα και εκτιμούν την ελληνικότητα.

Οταν τον ρωτήσαμε τι είναι η ιεροσύνη για σας, είπε, «αγάπη, να υπηρετώ τον κόσμο. Η ιεροσύνη σήμερα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν τα παλαιότερα χρόνια».

Στην ερώτηση αν θα κρατηθεί η ελληνική γλώσσα στη λατρεία, είπε ότι «κατά τη γνώμη μου πάντοτε θα υπάρχουν Ελληνικά». Αναφορικά αν θα πρέπει ένας ιερεύς να γνωρίζει και τις δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά είπε πως «αν θέλει να είναι ιερεύς της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι απαραίτητη η γνώση και των δύο γλωσσών».

Στην ερώτηση ποια είναι η προσευχή σας απόψε την νύχτα της Ανάστασης, είπε: «Να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι και να έχουμε καλύτερες σχέσεις ο ένας με τον άλλον».

Ο επί σαράντα και πλέον έτη πρωτοψάλτης της κοινότητας, Κώστας Παραγιός, είπε πως «ήταν μία εξαιρετική και κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, με καλή συνεργασία με τον π. Παναγιώτη».

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Μανώλης Αργυρός, είπε πως «ήταν μία θαυμάσια Μεγάλη Εβδομάδα γεμάτη κατάνυξη και με πολύ κόσμο, είδατε απόψε στην Ανάσταση τα πλήθη των πιστών».

Ο Δημήτρης Κατσιούλης με την σύζυγό του Λίσα και την κόρη τους Χριστίνα, από νωρίς το πρωί της Κυριακής είχαν στήσει τον οβελία στην ψησταριά στην αυλή του σπιτιού τους στην πόλη Μέριμακ του Νιου Χαμσάιρ.

Η Λίσα είπε ότι «το Πάσχα είναι η γιορτή που μου αρέσει πιο πολύ απ' όλες τις γιορτές, ακολουθεί την εβδομάδα των Παθών, σκέφτομαι το νόημα της ζωής». Και συμπλήρωσε «δείτε σήμερα είναι μια θαυμάσια μέρα».

Η Χριστίνα είπε πως «το κεντρικό μήνυμα είναι η Ανάσταση του Χριστού και συγκεντρωνόμαστε οικογενειακώς και με φίλους για να γιορτάσουμε».

Ο Δημήτρης μας μίλησε για τα μυστικά της προετοιμασίας και του ψησίματος του οβελία. Στην συντροφιά τους ήταν και ο Ιούρι Σταρελόσκι από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ο οποίος ζήτησε και έλαβε άσυλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και βαπτίστηκε ορθόδοξος πριν από εφτά χρόνια με ανάδοχο τον Δημήτρη Κατσιούλη.

Ο Δημήτρης Ματθαίος πιστός στην παράδοση έψησε και φέτος τον οβελία στην αυλή του σπιτιού του με τα παιδιά, τα εγγόνια, τους συγγενείς και φίλους του.

Ο Γιώργος και η Κατερίνα Αντωνοπούλου έψησαν τον οβελία στην αυλή του σπιτιού τους στο Ασλαντ της Μασαχουσέτης και γιόρτασαν μαζί με σαράντα και πλέον συγγενείς και φίλους τους.

Η Κατερίνα είπε στον «Ε.Κ.» πως «Πάσχα σημαίνει η φανέρωση της αγάπης του Χριστού, γιορτή, οικογένεια και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά» και τόνισε πως «προσπαθούμε να τα υπενθυμίζουμε όσο γίνεται τις ελληνικές παραδόσεις και έθιμα που σχετίζονται με το Πάσχα διότι στα σχολεία βλέπουν και ακούνε και άλλα πράγματα όπως λόγου χάρη για τα πασχαλινά λαγουδάκια και πρέπει συνεχώς να τα εξηγώ».

Ο Γιώργος και η Κατερίνα έχουν δύο αγοράκια τον Ανδρέα και τον Γιάννη.

Ο Γιώργος είπε πως «Πάσχα για μένα είναι ο εορτασμός της πίστης μας, να συνεορτάζομε με την οικογένεια μας, τους συγγενείς και φίλους μας».

PASXA-LYNN-1

PASXA-LYNN-2

PASXA-LYNN-4

PASXA-LYNN-5

PASXA-MATTHEOS-1

PASXA-KATSIOULIS-1

 

PASXA-ANTONOPOULOS-1-620x300

Εμφανίσεις: 19016
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!