Αμερικής: ''Αδικηθήκαμε από τους συμμάχους μας''

amerikis

«Λαμβάνοντας υπόψη τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού για ελευθερία, έχουμε αδικηθεί από τους συμμάχους μας» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, απευθύνοντας χαιρετισμό στη δεξίωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

«Όταν κοιτάξουμε στην ιστορία μας, διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα αδικείται μέχρι σήμερα. Ενώ είναι η χώρα που προσέφερε ίσως τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ειδικά την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου, σε σχέση κυρίως με κράτη στη γειτονιά μας που δεν έκαναν απολύτως τίποτα, από πλευράς των συμμάχων μας υπάρχει μια ευνοϊκή συμπεριφορά, ανοήτως ευνοϊκή συμπεριφορά, προς αυτά τα κράτη», είπε ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.

Αναφερόμενος δε στη σημερινή οικονομική κρίση επισήμανε: «Επειδή ανήκω σ' αυτούς που έζησαν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ως παιδιά, τότε υπήρχε η βεβαιότητα πως τελικά η νίκη θα ανήκει στους συμμάχους. Αν και βλέπαμε το θάνατο, ξέραμε ότι θα ερχόταν η ελευθερία. Με την οικονομική κρίση, δυστυχώς, έχουμε ένα πρόβλημα, για να είμαστε ρεαλιστές.

Και είναι ανάγκη να μη δεχθούμε με κανένα τρόπο συνθηκολογήσεις που είναι του τύπου "δεν γίνεται τίποτε" και ούτω καθεξής. Αυτά δεν είναι για μας. Πρόκειται για σκόπιμη, κακοήθη προπαγάνδα, η οποία χρησιμοποιεί το αδύνατο σημείο μας που είναι η έλλειψη ενότητας».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στην ελληνική παρέλαση της ερχόμενης Κυριακής, στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, θα λάβουν μέρος 180 φοιτητές και σπουδαστές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Κολεγίου Ανατόλια και του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Γιώργος Ηλιόπουλος, καλωσορίζοντας τον κόσμο που παρέστη στη δεξίωση ευχαρίστησε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τη συνεργασία του, σημειώνοντας ότι «194 χρόνια έχουν περάσει από την επανάσταση του 1821 και όλοι αυτοί που έδωσαν τον αγώνα, τότε, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι πέτυχαν διότι ήταν ενωμένοι και αποφασισμένοι» και «πάντοτε πετυχαίναμε όταν ήμασταν μονιασμένοι».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «σήμερα, η πατρίδα μας περνάει μια άλλου είδους κρίση. Αυτοί που έχουν ζήσει πόλεμο, θα μας πουν ότι δεν έχει βέβαια καμία σχέση η οικονομική κρίση με ένα πόλεμο. Αλλά, δεν παύει και η κρίση αυτή να έχει δημιουργήσει μια μεγάλη δυστυχία, να έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας και πολλοί συμπατριώτες μας να υποφέρουν».

Και καταλήγοντας σημείωσε:

«Εμείς κληρονομήσαμε μια χώρα που μας άφησαν οι προηγούμενοι και έχουμε την υποχρέωση να την παραδώσουμε στα δικά μας παιδιά τουλάχιστον έτσι όπως την παραλάβαμε. Όλοι λοιπόν πρέπει να συστρατευτούμε για να ξεπεράσει η χώρα μας και αυτή τη δοκιμασία».

Μεταξύ των παρισταμένων στη δεξίωση ήταν η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Κατερίνα Μπούρα, άλλα μέλη της αντιπροσωπείας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, στελέχη και μέλη οργανισμών, κοινοτήτων και φορέων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως επίσης καθηγητές και φοιτητές από την Ελλάδα.

Εμφανίσεις: 23749
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!