Για άθλο του «Ε.Κ.» μίλησε ο Ατλάντας Αλέξιος

alexios atlantas

Του Σταύρου Μαρμαρινού


ΤΑΜΠΑ | «Αθλο», χαρακτήρισε την επέτειο των 100 χρόνων του «Εθνικού Κήρυκα», ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος, στο τέλος του κηρύγματός του στην Αγία Τριάδα του Κλίαργουότερ Φλόριδας, όπου χοροστάτησε το πρωί της Κυριακής των Βαϊων.

«Χρειαζόμαστε ένα μέσο, για να πληροφορούμαστε για όσα συμβαίνουν μεταξύ μας», τόνισε, μεταξύ άλλων. «Γιατί, σαν Ομογένεια, είμαστε μια οικογένεια. Και ο μόνος τρόπος που μπορούμε να επικοινωνούμε τόσο καλά, είναι μια εφημερίδα. Και αυτή η εφημερίδα, ο 'Εθνικός Κήρυκας', γιορτάζει τώρα τα 100 χρόνια της. Δεν είναι εφημερίδα του ιδιοκτήτη, ούτε των συντακτών, αλλά είναι εφημερίδα δικιά σας. Είναι ομογενειακός Τύπος. Και ποια είναι η Ομογένεια; Εσείς κι εμείς. Επομένως, είναι δικιά μας εφημερίδα».

Ο μητροπολίτης Αλέξιος άρχισε να χοροστατεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Φλόριδα, από την Αγία Τριάδα, όπου η Ακολουθία έγινε στο μεγάλο γυμναστήριο, λόγω ζημιών που έγιναν μέσα στο ναό, προ ημερών, από φωτιά που προκλήθηκε στον πρόναο από αναμμένα κεριά.

O Σεβασμιότατος συνεχάρη την Ομογένεια γιατί κρατά τις παραδόσεις και ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας. Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά και στη λειτουργία στην περιοχή σχολείων «τσάρτερ» ελληνικού ενδιαφέροντος, τα οποία όπως και τα Ελληνικά Απογευματινά σχολεία γιόρτασαν αυτές τις μέρες την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ενώ η Ομογένεια διοργάνωσε και πάλι φέτος την Παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς.

Για την τελευταία, εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, λόγω άλλων υποχρεώσεων, όμως συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στη διοργάνωση και την επιτυχία της.

Ο μητροπολίτης Αλέξιος επεσήμανε ότι αυτές τις ημέρες ο «Εθνικός Κήρυκας», που είναι η μόνη ημερήσια ελληνική εφημερίδα στην Αμερική, γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Πρόσθεσε δε, ότι η εφημερίδα αυτή διαβάζεται από τη μια άκρη μέχρι την άλλη της Αμερικής.

«Η συμπλήρωση 100 χρόνων συνεχούς καθημερινής έκδοσης, αποτελεί έναν άθλο, που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και να εκτιμούμε», τόνισε ο Σεβασμιότατος.

«Για την ίδρυση και τη λειτουργία εφημερίδων, υπάρχει κάποιος ενθουσιασμός, γενικά», είπε. «Ερχονται, αλλά μετά φεύγει ο ενθουσιασμός και μαραίνονται. Ομως, ο 'Εθνικός Κήρυκας' άρχισε πριν από 100 χρόνια, πέρασε από διάφορα χέρια, αλλά δεν έκλεισε. Θυμάμαι πριν 30 περίπου χρόνια, όταν ήμουν στη Ν. Υόρκη, ότι πέρασε πολλές οικονομικές δυσκολίες, αλλά άντεξε, παρά τον συναγωνισμό που είχε τότε. Οι άλλες εφημερίδες έκλεισαν, όμως ο 'Εθνικός Κήρυκας', συνεχίζει την αποστολή του. Και αυτός είναι ένας άθλος, που πρέπει όλοι να τον γνωρίζουμε και να τον τιμάμε. Πρέπει να υποστηρίζουμε τον 'Εθνικό Κήρυκα'».

Στο σημείο αυτό, ο μητροπολίτης Αλέξιος παρότρυνε τους ομογενείς να υποστηρίζουν το έργο και την αποστολή του «Εθνικού Κήρυκα», με το να γίνουν συνδρομητές.

Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι απαραίτητο να παίρνουν την εφημερίδα μόνο στην έντυπη μορφή, γιατί υπάρχει και η ηλεκτρονική έκδοση στην οποία, τόνισε ότι είναι και ο ίδιος συνδρομητής. Για όσους έχουν δυσκολία στην ελληνική γλώσσα, ο «Εθνικός Κήρυκας» υπάρχει και στην αγγλική του έκδοση.

«Μη νομίζετε ότι κάνω διαφήμιση του 'Εθνικού Κήρυκα', λέγοντας αυτά», διευκρίνισε ο Μητροπολίτης Ατλάντας. «Τα λέω, γιατί πρόκειται για έναν άθλο».

Ο μητροπολίτης Αλέξιος ήλθε στη Φλόριδα το Σάββατο. Το πρωί της Κυριακής των Βαϊων χοροστάτησε στην Αγία Τριάδα του Κλίαργουότερ, ενώ το βράδυ στον Αγιο Στέφανο του Σεντ Πίτερσμπουργκ. Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ήταν στον Αγιο Γεώργιο του Νιου Πορτ Ρίτσι, ενώ χθες, Μεγάλη Τρίτη, θα ήταν στον Αγιο Ιωάννη της Τάμπα.

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, θα είναι στον Αγιο Ραφαήλ στο Παλμ Χάρμπορ και αύριο για τα Δώδεκα Ευαγγέλια στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς.

Τη Μεγάλη Παρασκευή επιστρέφει στην Ατλάντα για να χοροστατήσει σε όλες τις ιερές Ακολουθίες μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.

Εμφανίσεις: 14018
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!