Νέας Ιερσέης: ''Το Πάσχα να μην είναι πανηγύρι με φαγητά αλλά ανάσταση ζωής''

neas ierseis

Του Θεόδωρου Καλμούκου


ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ | Με κατάνυξη τελέστηκε η ακολουθία του Ιερού Νυμφίου, το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας που είναι ουσιαστικά ο Ορθρος της Μεγάλης Τρίτης, στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Ρόσελαντ της Νέας Ιερσέης, χοροστατούντος του επιχωρίου ποιμενάρχη Μητροπολίτη Ευαγγέλου, βοηθουμένου από τον ιερατικό προϊστάμενο Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Πούλο. Τους ύμνους απέδωσαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Δρ. Γεώργιος Μπιλάλης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ιωάννης Παπαχρόνης από την Ελλάδα.

Ο μητροπολίτης Ευάγγελος είπε στον «Ε.Κ.» ότι «καθώς θυμάστε οι δύο κοινότητες, του Αγίου Νικολάου του Νιούαρκ και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Οραντζ συνενώθηκαν κι έκτισαν ένα μεγαλοπρεπέστατο Βυζαντινό ναό στο Ρόσελαντ πριν από τέσσερα χρόνια» και τόνισε «δόξα τω Θεώ πηγαίνει πάρα πολύ καλά αυτή η κοινότητα».

Στην ερώτηση τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα για σας, είπε, πως «είναι η αγιότερη εβδομάδα του έτους. Η εβδομάδα εκείνη που καλούμαστε να συμβαδίσουμε με τον Χριστό, να προσπαθήσουμε να ζήσουμε αυτό που αισθάνθηκε Εκείνος, ο Οποίος εκούσια και αγαπητικά προσήλθε στον σταυρό και να κάνουμε μία αυτοεξέταση και μία αναθεώρηση της ψυχής μας, της καρδιάς μας, της σκέψεως, του φρονήματος και να πάρουμε δύναμη από τον Νυμφίο Χριστό ούτως ώστε να προβούμε σε μία αυτοεξέταση του πνευματικού μας κόσμου».

Ο μητροπολίτης Ευάγγελος μίλησε ακόμα για τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας τους οποίους χαρακτήρισε «αριστουργήματα» και τόνισε ότι «περιέχουν μέσα τους ολόκληρη την πίστη μας. Η δε γλώσσα τους τόσο πλούσια και ταιριαστή με τη μουσική».

Είπε επίσης, πως «θυμάμαι από μικρό παιδί που ήμουν που με έπαιρναν οι γονείς μου στην εκκλησία ανελλιπώς όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και μου έλεγαν πως αυτή είναι η πιο ιερή εβδομάδα του χρόνου, με τη νηστεία, το θυμίαμα και το αναμμένο καντήλι στο σπίτι μας».

Αναφορικά με τους νέους, είπε ότι «έχει πολύ καλά παιδιά η Ομογένειά μας και η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, συμμετέχουν στις Ιερές Ακολουθίες ιδιαίτερα από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά και τους συγκινεί πολύ η κατάνυξη των Ακολουθιών».

Υπογράμμισε πως «η επιθυμία μου σαν ιεράρχης ή αν προτιμάτε σαν παπάς είναι όπως η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα να μην είναι μόνο ένα πανηγύρι με αρνιά και φαγητά και όλα τα σχετικά πασχαλινά, αλλά μία κυριολεκτική ανάσταση της ζωής μας».

roseland2

roseland3

roseland

Εμφανίσεις: 20052
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!