Εορτή στο Σόμερβιλ για την 25η Μαρτίου

SOMERVILE-GIORTH-2-620x300

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΣΟΜΕΡΒΙΛ. ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ. Με την πρωτοβουλία της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σόμερβιλ γιορτάστηκε με δόξα και τιμή στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου του Σόμερβιλ η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος από τους Τούρκους. Παρόντες ήταν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μανέτας, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ευάγγελος Κεχρής, καθώς επίσης και μέλη του συμβουλίου.

Συμμετείχαν δεκάδες μέλη της κοινότητας και επίσης μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Απογευματινού σχολείου ντυμένα με ελληνικές παραδοσιακές στολές τα οποία τραγούδησαν επίκαιρα ελληνικά τραγούδια.

Υπογραμμίζεται ότι ο εορτασμός αυτός γίνεται κάθε χρόνο και αποτελεί μία παράδοση πολλών ετών, η οποία θεωρείται από τις κορυφαίες της πόλης του Σόμερβιλ και των διοικητικών της στελεχών.

Κάθε χρόνο η κοινότητα στη διάρκεια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου τιμά με το Ανθρωπιστικό Βραβείο Γεωργίου Διλβόη – που φέτος απονεμήθηκε στον ομογενή Ιωάννη Ντρες, ο οποίος υπηρέτησε στο επίλεκτο σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών με τον βαθμό του Λοχία. Υπογραμμίζεται ότι ο Ιωάννης Ντρες είναι μέλος της κοινότητας της Κοιμήσεως, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς του έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινότητα. Παρών επίσης και ο ομογενής ταγματάρχης του Σώματος των Πεζοναυτών του Αμερικανικού Στρατού Ανδρέας Γκουργκούμης, ο οποίος μίλησε με περιγραφικότητα και περηφάνια για τα ανδραγαθήματα του Ιωάννη Ντρες στο Αφγανιστάν. Σήμερα ο Ιωάννης Ντρες έχει επιστρέψει από τα πεδία των μαχών και έχει καταταχθεί στο Εφεδρικό Σώμα, ενώ έχει τύχει πολλών βραβεύσεων και παρασήμων.

Ο δήμαρχος του Σόμερβιλ Jos. Curtatone, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Καέτα της Νάπολης έπλεξε με θερμά λόγια θαυμασμού και εκτίμησης των ομογενών κατοίκων του Σόμερβιλ, εξαίροντας τις παντοειδείς επιτυχίες τους ακαδημαϊκές, επαγγελματικές και επιχειρηματικές. Τόνισε την παρουσία και την πολύτιμη προσφορά της Ελληνορθόδοξης κοινότητας Κοίμησης της Θεοτόκου στην όλη ζωή της πόλης του Σόμερβιλ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο π. Κωνσταντίνος Μανέτας και ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ευάγγελος Κεχρής. Ο δήμαρχος σύστησε στην ομήγυρη τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία τρέφουν ξεχωριστή αγάπη και τιμή για την Ομογένεια και την Ελλάδα.

Επίσης, μίλησε ο Ισίδωρος Ροζάκης ο οποίος μέλος του Συνδέσμου «Φάρος» ο οποίος είχε ιδρυθεί από τους μετανάστες εκείνους οι οποίοι καταγόταν από την περιοχή Αλάτσατα της Σμύρνης και οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί κατά χιλιάδες στην περιοχή του Σόμερβιλ με τον διωγμό και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 από τους Τούρκους. Υπενθυμίζεται ότι οι μετανάστες Αλατσιατανοί ίδρυσαν την κοινότητα του Σόμερβιλ και συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση του ναού της και του κοινοτικού της συγκροτήματος.

Στη γιορτή συμμετείχε αντιπροσωπεία του τμήματος ευζώνων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας που προσέδωσαν στον εορτασμό ιδιαίτερο χρώμα και μήνυμα, καθώς επίσης και η Τιμητική Φρουρά του Αστυνομικού Τμήματος του Σόμερβιλ.

Τη γιορτή κατέκλεισε με ομιλία του ο π. Κωνσταντίνας Μανέτας ο οποίος ηγήθηκε και όλοι μαζί έψαλλαν το κοντάκιο της Παναγιάς «τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια».

Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του γνωστού Ελληνοαμερικανού ήρωα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου του αειμνήστου Γεωργίου Διλβόη, ο οποίος ως γνωστόν σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης στη Γαλλία πολεμώντας για τα ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του Γεωργίου Διλβόη ή George Dilboy στα αγγλικά είναι συνώνυμο με την έννοια και την αρετή της φιλοπατρίας και του ηρωισμού ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σόμερβιλ όπου είχαν έλθει οι περισσότεροι μετανάστες από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας όπως σημειώσαμε πιο πάνω, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Γεώργιος Διλβόης.

Ο Γεώργιος Διλβόης ήταν ένας από τους δέκα μεγαλύτερους ήρωες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και επίσης ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που τιμήθηκε μετά θάνατον με το ανώτατο στρατιωτικό Μετάλλιο της Τιμής από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη γενναιότητα και την ανδρεία του. Γεννήθηκε στα Αλάτσατα της Σμύρνης στις 5 Φεβρουαρίου του 1896 και ήταν γιος του Αντωνίου και της Γιασεμής Διλβόη, οι οποίοι είχαν πολυμελή οικογένεια απαρτιζόμενη από εννέα παιδιά. Οι πρόγονοί του είχαν πάει στα Αλάτσατα από τη Χίο η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα Αλάτσατα.

Το έτος 1914 στην ηλικία των 18 ετών μπήκε στην ομάδα του ιερέα Αμβρόσιου Παρασχάκη και μετέβη στην Ελλάδα, για να πολεμήσει τους Τούρκους. Τον Φεβρουάριο του 1915 έφυγε και πάλι για την Αμερική.

Κατατάχθηκε ως εθελοντής και στάλθηκε στη Γαλλία. Την 18η Ιουλίου βρίσκεται με το λόχο του σε ένα από τα μέτωπα αντεπίθεσης, στη ζώνη Τορσύ-Μπελλώ και σε θέση καλυμμένων γερμανικών οπλοπολυβόλων στη σιδηροδρομική γραμμή του Μπελλώ. Με ανώτερη εντολή που δίνεται στην ομάδα του για την κατάληψή τους, αυτή επιτυγχάνεται από τον ίδιο τον Γεώργιο Διλβόη, ο οποίος έχασε όμως τη ζωή του.

*Τα κείμενα του Εθνικού Κήρυκα έχει άδεια να δημοσιεύει αποκλειστικά και μόνο η Romfea.gr

SOMERVILE-GIORTH-3jpeg

SOMERVILE-GIORTH-4-457x300

SOMERVILE-GIORTH-5-434x300

Εμφανίσεις: 18770
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!