Τριάντα έξι οι υποψήφιοι για την προεδρία της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυξ - 14.13
-
Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε τελική φάση έχει μπει η διαδικασία εξεύρεσης καινούργιου προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής.
Τους υποψηφίους τους εξετάζει (interviewed) τηλεφωνικώς η κ. Δήμητρα Μανή, μέλος της επιτροπής εύρεσης προέδρου, μέλος επίσης του κοινοτικού συμβουλίου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης και ειδήμων στις προσλήψεις προσωπικού.
Σε ανακοινωθέν της Θεολογικής Σχολής με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2015 αναγράφτηκε, ανάμεσα στα άλλα, πως «την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, η Επιτροπή Εξεύρεσης Προέδρου είχε την έβδομη συνεδρίασή της. Για άλλη μία φορά η επιτροπή μετά χαράς παρέχει ενημέρωση αναφορικά με το παρόν στάδιο της αναζήτησής της. Η Επιτροπή Εξεύρεσης Προέδρου αποφάσισε να εξεταστούν 22 αντί για 19 υποψήφιοι που είχε πει στην προηγούμενη ενημέρωση στις 28 Ιανουαρίου, θα εξεταστούν χωριστά ο καθένας τηλεφωνικώς από την Δήμητρα Μανή, ανώτερο στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού και μέλος της Επιτροπής Εξεύρεσης Προέδρου. Μέχρι την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 είχαν εξεταστεί 19 υποψήφιοι. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι θα εξεταστούν μέχρι την 1η Μαρτίου 2015. Η Επιτροπή εξακολουθεί να εντυπωσιάζεται από τη διανοητικότητα, τα προσωπικά χαρίσματα, τις επιδεξιότητες και τον χαρακτήρα των υποψηφίων».
Αφού παρατίθενται οι ημερομηνίες συναντήσεων της Επιτροπής, το ανακοινωθέν κατακλείνει με την ακόλουθη παράγραφο: «Καθώς συμμετέχουμε στην πνευματική πορεία της Μεγάλης Εορτής και εμπειρίας του Πάθους και της Αναστάσεως του Κυρίου και Σωτήρος μας, είθε ο Τριαδικός Θεός μας εγκυστώσει μέσα μας το Αγιο του Πνεύμα, για να μας ικανώσει να εκλέξουμε τον πιο άξιο υποψήφιο να υπηρετήσει ως ο 21ος Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού».
Την Επιτροπή η οποία θα εξεύρει τον νέο πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, σε διαδοχή του επί 15πενταετία προέδρου της, πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Τριανταφύλλου, ο οποίος αποχωρεί για λόγους υγείας, την αποτελούν οι εξής:
Τόμας Λέλον, αντιπρόεδρος της Εφορείας, Ρόμπερτ Βαδάβας έφορος, Ελένη Κάρλου έφορος, Γεώργιος Αλεξ, έφορος, Δήμητρα Μανή μέλος του κοινοτικού συμβουλίου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, π. Θωμάς Φιτζέραλντ, αντιπρόσωπος των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής και Αριστοτέλης Μιχόπουλος εκπρόσωπος των καθηγητών του Ελληνικού Κολεγίου.
Η Δήμητρα Μανή δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα».
Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην Επιτροπή Εξεύρεσης του νέου προέδρου της Θεολογικής Σχολής, η οποία υποτίθεται ότι είναι το εκπαιδευτήριο των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεν διορίστηκε ουδείς ιεράρχης εκ της Επαρχιακής Συνόδου, αλλά ούτε καν κάποιος κληρικός, αλλά μόνο λαϊκοί όπως προκύπτει από τον κατάλογο, αρχής γενομένης από τον Τόμας (Αθανάσιο) Λέλον, τον οποίον ο Αρχιεπίσκοπος έχει διορίσει αντιπρόεδρο της Εφορείας επί δέκα σχεδόν έτη.
Ο κ. Λέλον διετέλεσε ο ίδιος πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής στη δεκαετία του 1980 επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.
Είχαν γίνει μάλιστα τότε μεγαλόπνοα σχέδια για το Ελληνικό Κολέγιο, τα οποία δεν ευδοκίμησαν ποτέ και το ίδρυμα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο από απόψεως ακαδημαϊκής και αριθμών του φοιτητικού του σώματος.
Φέτος η εισακτέα τάξη της Θεολογικής Σχολής έχει 29 φοιτητές και του Ελληνικού Κολεγίου 27 και λογίζονται από τις μικρότερες των τελευταίων ετών.
Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών αμφοτέρων των Σχολείων ανέρχεται γύρω στους 170.
Τα λειτουργικά έξοδα της Σχολής ανέρχονται στα 12 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ενώ η Αρχιεπισκοπή από τον οικονομικό της προϋπολογισμό των 27 εκατομμυρίων δίνει τον χρόνο ενάμισι εκατομμύριο δολάρια στη Σχολή.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξεύρεσης Προέδρου, Δρ. Τόμας Λέλον, την ακόλουθη τηλεφωνική συνομιλία:
«Ε.Κ.»: Πώς πηγαίνει το θέμα εξεύρεσης του νέου προέδρου για τη Σχολή;
Λέλον: Είχαμε 36 υποψηφίους, τους περιορίσαμε κάτω στους 22 και κατόπιν από τους 22 έχομε ξεχωρίσει θ ημιτελικούς.
«Ε.Κ.»: Η Ομογένεια πρέπει να πληροφορηθεί τι συμβαίνει, γιατί όλη αυτή η μυστικότητα;
Λέλον: Διότι πρέπει να προστατευθεί το απόρρητο των υποψηφίων. Δεν μπορείς να πεις σε όλους ποιοι είναι οι υποψήφιοι. Δεν θέλουν (οι υποψήφιοι) μα καταστεί γνωστό κάτι τέτοιο. Θέλουν να δουν που ανήκουν κατά την διαδικασία, αυτός είναι ο απλός λόγος. Αν δείτε σε οποιοδήποτε κολέγιο ή πανεπιστήμιο δεν γνωστοποιούν ποτέ τους υποψηφίους, είναι απόρρητο πράγμα. Χρησιμοποιήσατε τη λέξη μυστικότητα, δεν είναι μυστικότητα αλλά είναι για την προστασία του απόρρητου των υποψηφίων.
«Ε.Κ.»: Γιατί τα μέλη της Ιερής Επαρχιακής συνόδου δεν είναι μέλη της Επιτροπής Εξεύρεσης Προέδρου;
Λέλον: Τα μέλη της Συνόδου είναι μέλη της Εφορείας, οπότε τελικά τα μέλη της Εφορείας εκλέγουν τον επόμενο πρόεδρο σύμφωνα με τους κανονισμούς. Κάθε Μητροπολίτης θα έχει λόγο και ψήφο στη συνεδρίαση η οποία έχει οριστεί να γίνει την 1η Μαΐου που θα έχει ειδική συνεδρίαση η Εφορεία. Εκείνη την ημέρα όλα τα μέλη της Συνόδου θα είναι παρόντα και μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, στη συνέχεια θα συζητηθούν οι υποψήφιοι και θα γίνει η εκλογή.
«Ε.Κ.»: Εχουν ενημερωθεί τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου;
Λέλον: Βεβαίως έχουν ενημερωθεί. Λαμβάνουν όλα τα υπομνήματα όλα τα μέλη της Εφορείας. Κάθε φορά που στέλνομε έξω ενημέρωση όλοι λαμβάνουν τα ίδια e-mails.
«Ε.Κ.»: Τι θα τους παρουσιάσετε (την 1η Μαΐου) τους 8 υποψηφίους ή τον έναν;
Λέλον: Δεν ξέρουμε ακόμα.
«Ε.Κ.»: Ερωτώ και πάλι γιατί τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξεύρεσης Προέδρου της Θεολογικής Σχολής;
Λέλον: Διότι δεν λέγει κάτι τέτοιο στο καταστατικό. Ο τρόπος με τον οποίον εκλέγεται ο πρόεδρος είναι συγκεκριμένος. Να είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο σύλλογος των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής εκλέγει έναν αντιπρόσωπό του. Επίσης, ο σύλλογος των καθηγητών του Ελληνικού Κολεγίου εκλέγει τον δικό του αντιπρόσωπο. Η Εφορεία εκλέγει δύο μέλη της αντιπροσώπους και επίσης ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγει δύο μέλη.
«Ε.Κ.»: Ποια είναι τα κριτήρια για τον νέο πρόεδρο;
Λέλον: Αυτό είχε συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση που είχαμε εκδώσει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» στο τέλος του Εσπερινού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε εξαγγείλει την αναζήτηση νέου προέδρου για τη Σχολή.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του «Ε.Κ.» αν θα υπάρξει αλλαγή στην προεδρία της Σχολής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε πει ότι «θα υπάρξει» και διευκρίνισε ότι «ο π. Νικόλαος θα είναι και αυτόν τον χρόνο, διότι δεν γίνεται αλλαγή χωρίς να προηγηθεί σχετική έρευνα από την επιτροπή».
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εφορείας της Σχολής που έγινε το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανακοίνωσε ότι ο π. Νικόλαος Τριανταφύλλου προγραμματίζει να συνταξιοδοτηθεί από την προεδρία της Σχολής στις 30 Ιουνίου του 2015.
Είπε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι παραιτείται για λόγους υγείας, ενώ έκανε με λύπη αποδεκτή την παραίτησή του και έπλεξε το εγκώμιο του π. Τριανταφύλλου για τη δεκαπενταετή υπηρεσία του στη Σχολή και την «Χριστοκεντρική ηγεσία του».
Το εγκώμιο του π. Τριανταφύλλου έπλεξαν επίσης και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από τώρα μέχρι τον Ιούνιο θα προγραμματιστούν διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του αποχωρούντος π. Τριανταφύλλου.
Οπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ», η υγεία του π. Τριανταφύλλου κλονίσθηκε με αφορμή ένα ατύχημα που είχε στις 23 Μαρτίου του 2013, το οποίο λίγο έλλειψε να ήταν μοιραίο ή να του προξενούσε μη αναστρέψιμη βλάβη στην υγεία του, ακόμη και να τον αφήσει παράλυτο.
Συγκεκριμένα, βρισκόταν καθ' οδόν προς το Οχάιο για να κάνει τρεις ομιλίες.
Στεκόταν πάνω σε κυλιόμενη ανερχόμενη σκάλα στο αεροδρόμιο «Λαγκουάρντια» της Νέας Υόρκης κι είχε βάλει κάτω τη βαλίτσα του.
Δεν υπήρχε κανείς πίσω του ούτε στο σκαλί μπροστά του, ωστόσο κάποια στιγμή είδε ψηλά στη σκάλα έναν σωματώδη άνδρα να χάνει την ισορροπία του και να αρχίζει να πέφτει.
Πέφτοντας χτύπησε τον π. Τριανταφύλλου στο στήθος, τον έριξε κάτω και επί πλέον έπεσε αυτός και η βαλίτσα του επάνω του.
Αρχισε να φωνάζει διότι η σκάλα εν τω μεταξύ βρισκόταν σε κίνηση και τελικά την σταμάτησαν.
Σηκώθηκε, πήρε τη βαλίτσα του και έφυγε γιατί έπρεπε να προλάβει την πτήση για το Οχάιο καθότι σε λίγες ώρες επρόκειτο να έχει προγραμματισμένη ομιλία.
Από τότε κλονίστηκε η υγεία του και επί πολλούς μήνες ήταν κλινήρης. Κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά πηγαίνει μερικές ώρες την εβδομάδα στη Σχολή για τα πιο απαραίτητα.
Η Θεολογική Σχολή βρίσκεται στην πλέον περίοπτη θέση της πόλης του Μπρούκλαϊν με θέα την πόλη της Βοστώνης, ενώ η οικοπεδική της έκταση επεκτείνεται μέχρι τη λίμνη του Τζαμέικα Πλέιν.
Από την άλλη πλευρά του οικοπέδου και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού και τα γραφεία της Μητρόπολης Βοστώνης.
- Εμφανίσεις: 33443