Ο π. Αρτεμάκης ζήτησε την παραίτηση του Επισκόπου Δημητρίου

artemakis-mokiso

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την παραίτηση του επισκόπου Μωκησού Δημητρίου ζήτησε με συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο ιερέας Ευάγγελος Αρτεμάκης, ο οποίος αρνήθηκε να καλύψει τον προκάτοχό του, π. Δημήτριο Ντόκο, που κατηγορείται από την Εισαγγελία του Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν για κλοπή χρημάτων από τραστ πρώην ενορίτισσάς του. Μίλησε επίσης για «συνταξιοδότηση» του Μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου.

Ο π. Ευάγγελος Αρτεμάκης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, έσπασε τη σιωπή του και μίλησε με θάρρος και παρρησία στον «Ε.Κ.» για όλους και για όλα.

Για τον προκάτοχό του π. Δημήτριο Ντόκο. Για πιέσεις και απειλές που δεχόταν από τον Επίσκοπο Μωκησού Δημήτριο, πρωτοσυγκελεύοντα της Μητρόπολης Σικάγου στον οποίον ο π. Ντόκος είχε δώσει χρήματα από το τραστ και ο οποίος επιχειρούσε να «τελειώσει» το θέμα του π. Ντόκου.

Απεκάλυψε ότι δεν ζήτησε μετάθεση από την προηγούμενη κοινότητά του, των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Γκλένβιου του Ιλινόις, αλλά τον μετέθεσε ο Επίσκοπος Δημήτριος υποχρεωτικά και τοποθέτησε στη θέση του τον π. Δημήτριο Ντόκο μόλις είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό το θέμα της κλοπής των χρημάτων.

Αναφέρθηκε στην καταφυγή του στην Εισαγγελία γιατί κινδύνευε να παραμείνει «άνεργος», όπως είπε. Ο π. Αρτεμάκης είναι έγγαμος ιερεύς κι έχει τρεις κόρες που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια.

Ξεκινήσαμε τη συνέντευξή μας με την ερώτηση τι μπορείτε να μας πείτε για τον προκάτοχό σας τον π. Δημήτριο Ντόκο, κι ο π. Αρτεμάκης με ευθύτητα απάντησε, πως «τα τελευταία αρκετά χρόνια της ιερατείας του ήταν βασικά καλυμμένα από τον αρνητισμό.

Υπήρχαν διαδόσεις ότι έλειπαν χρήματα και τέτοια πράγματα κι έτσι η κοινότητα δεν ήταν πλήρως ενήμερη».

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην κοινότητα, είπε πως «είναι ένα κλίμα εξάντλησης, οι άνθρωποι περιμένουν να προχωρήσουν μπροστά να αναστηλώσουν και πάλι τα οικονομικά και την ίδια την κοινότητα».

Ο π. Αρτεμάκης συμφώνησε πως όπως αποδείχθηκε δεν ήταν μόνο διαδόσεις τα περί εξαφάνισης χρημάτων, αλλά πραγματικότητα, λέγοντας «ναι, έτσι είναι».

Οταν τον ρωτήσαμε εάν ο Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος κατά κάποιο τρόπο αποπειράθηκε να παρέμβει στην όλη διαδικασία της έρευνας στέλνοντάς του επιστολές με e-mail εντέλοντάς τον να σταματήσει τη διαδικασία της έρευνας, είπε «μάλιστα το έκανε. Κάποια στιγμή υπονόησε ότι θα με απέλυε από τη Μητρόπολη Σικάγου στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια. Πριν από αυτό υπήρξαν περιπτώσεις που ανέφερε προφορικώς ότι θα απέπεμπε μέλη του κοινοτικού συμβουλίου».

Οταν ο π. Αρτεμάκης ρώτησε τον Επίσκοπο Δημήτριο γιατί ήθελε να τον μεταθέσει, απάντησε «για ανυπακοή προς τη Μητρόπολη που δεν φρόντιζα να λήξει το θέμα (της κλοπής των χρημάτων από τον π. Ντόκο) και να εξαλείψει ο εισαγγελέας τις κατηγορίες» και συμπλήρωσε «δεν ζήτησα ποτέ να φύγω εκτός Μητρόπολης Σικάγου».

Πριν δύο χρόνια έγινε αμοιβαία μετάθεση ανάμεσα στον π. Ευάγγελο Αρτεμάκη, ο οποίος υπηρετούσε στην κοινότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου στον Γκλένβιου του Ιλινόις, και στον π. Δημήτριο Ντόκο ο οποίος υπηρετούσε επί 22 χρόνια στην κοινότητα του Ευαγγελισμού το Μιλγουόκι.

Στην ερώτηση αν ζήτησε εκείνος να μετατεθεί, είπε «όχι, μάλιστα ο ίδιος ο Επίσκοπος Δημήτριος το είπε ξεκάθαρα στο κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας των Αγίων Πέτρου και Παύλου καθώς επίσης και στην κοινότητα συμβούλιο του Ευαγγελισμού εδώ ότι δεν ζητούσα εγώ τη μετάθεση, αλλά ότι μου ζητήθηκε να την δεχθώ».

Τη μετάθεση, σύμφωνα με τον π. Ευάγγελο, την έκανε «ο Επίσκοπος Δημήτριος».

Στην ερώτηση εάν ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος γνωρίζει τι γίνεται, υποστήριξε πως «είναι δύσκολο να πει κάποιος τι προέρχεται από τον Επίσκοπο Δημήτριο και τι γίνεται με τη γνώση του Μητροπολίτη Ιακώβου, είναι πράγματι δύσκολο, δεν γνωρίζω».

Πιστεύει ότι πρέπει να συνταξιοδοτηθεί ο Μητροπολίτης Ιάκωβος και να παραιτηθεί ο Επίσκοπος Δημήτριος. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση να πιστεύει ότι είναι καιρός να συνταξιοδοτηθεί ο Μητροπολίτης Ιάκωβος και να παραιτηθεί ο Επίσκοπος Δημήτριος λόγω αυτού του σκανδάλου, είπε «ναι, το πιστεύω».

Στην ερώτηση «δεν φοβάστε που μας μιλάτε τόσο ανοιχτά και ελεύθερα;» υπογράμμισε πως «ναι φοβάμαι, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει πράγματι να μιλήσεις για αρχές, αλλιώς τι κάνουμε; Ετσι ανατράφηκα και νομίζω ότι έτσι αυτή η κοινότητα θα ανασυνταχτεί και πως είναι ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά σε μία θετική κατεύθυνση».

Οταν τον ρωτήσαμε τι τον έκανε να στείλει την αλληλογραφία ανάμεσα σε εκείνον και τον επίσκοπο Δημήτριο στον Γενικό Εισαγγελέα, επεσήμανε πως «δύο εβδομάδες αφ' ότου είχα αναλάβει καθήκοντα εδώ αντιμετώπιζα την απειλή να μείνω άνεργος. Τα e-mails ήταν ξεκάθαρα πως θα απολυόμουν πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν τον περασμένο Μάρτιο κατά την τέταρτη εβδομάδα της Τεσσαρακοστής».

Οταν τον ρωτήσαμε νομίζετε πως ο Επίσκοπος Δημήτριος ήθελε να συγκαλύψει το όλο θέμα του π. Ντόκου, είπε «δεν ξέρω τι ήθελε να καλύψει. Δεν ξέρω ποια ήταν η βιασύνη. Τον Μάιο του 2013 αποκαλύψαμε τα πάντα πρώτα στον επίσκοπο Δημήτριο στη Μητρόπολη, κι ήταν έπειτα από αυτό που είπε ότι δεν βρήκε τίποτε το μεμπτό και μας είπε να ξεχάσουμε το θέμα. Ηταν τότε που πήγαμε στον Εισαγγελέα».

Στην ερώτηση πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο π. Ντόκος έδωσε χρήματα στον Επίσκοπο Δημήτριο, απάντησε «δεν μπορώ να εξηγήσω την κατάσταση.

Γνωρίζω ότι ο προκάτοχός μου ο π. Ντόκος έχει στενή συνάφεια με τον Μητροπολίτη Ιάκωβο και επίσης και με τον Επίσκοπο Δημήτριο.

Πέρα από αυτό δεν μπορώ να εξηγήσω τίποτε άλλο πιο προσωπικό από αυτό» και πρόσθεσε ότι δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον π. Ντόκο κατά τα δύο τελευταία χρόνια.

Οταν τον ρωτήσαμε τι λένε οι ενορίτες του για όλα αυτά, είπε ότι «πολλοί από τους ενορίτες δεν αισθάνονταν άνετα με τα οικονομικά κατά τα τελευταία έξι με δέκα χρόνια. Υπήρχαν πολλά ερωτηματικά και πολλές διαδόσεις γι' αυτό και σήμερα δεν εκπλήσσεται κανείς με τα όσα γίνονται. Απλώς οι άνθρωποι θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, να αφήσουν αυτό το θέμα στο παρελθόν. Δεν περιμένομε καμία απόφαση από την Εισαγγελία, ούτε έχουμε καταφύγει σε Αστικό Δικαστήριο. Μας ελέχθη από τον Εισαγγελέα εάν επιθυμούσαμε να καταφύγουμε στο Αστικό δικαστήριο, αλλά το κοινοτικό συμβούλιο κι εγώ αποφασίσαμε ένα μην πάμε. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο π. Αρτεμάκης δεν είχε γνωρίσει ποτέ την Μάργκαρετ Φρανζάκ που έστησε το τραστ. Διευκρίνισε: «όχι δεν την γνώρισα ποτέ. Το τραστ ιδρύθηκε από τον σύζυγό της όταν ήταν ζωντανός. Εκείνος απεβίωσε πρώτος και παρέμεινε εκείνη ως η μόνη δικαιούχος. Είχαν μία αναδεξιμιά η οποία ήταν η αρχική έφορος του τραστ, αλλά απομακρύνθηκε λίγους μήνες πριν τον θάνατο της Φρανζάκ». Οταν ρωτήσαμε τον π. Ευάγγελο γιατί απομακρύνθηκε, απάντησε μονολεκτικά «δεν γνωρίζω».

Οταν τον ρωτήσαμε εάν όλο αυτό το θέμα έχει επηρεάσει τον ίδιο σαν άνθρωπο και τη διακονία του ως κληρικού, είπε, πως «σίγουρα έχει» και εξήγησε πως «ουσιαστικά με έχει βοηθήσει στις προτεραιότητες της διακονίας μου και κάπου μ' έχει κάνει να καταλάβω πως είτε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, είτε αλλού, οι ιερείς πρέπει να λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση στην ηθική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κληρονομιές των ενοριτών ή τραστ ή διαθήκες».

Στην ερώτηση «εννοείτε να μην αναμειγνύονται σε τέτοια θέματα;», ο π. Αρτεμάκης τόνισε πως «προσωπικά εάν κάποιος μου ζητούσε να αναλάβω υπεύθυνος σε κάποιο τραστ ή διαθήκη ακόμα και από την οικογένειά μου θα αρνιόμουν και θα παρέμενα μακριά από αυτά. Θα έλεγα σε κάποιον αδελφό μου να αναλάβει».

Η κοινότητα του Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι πριν μερικά χρόνια ανθούσε, αλλά σήμερα βρέθηκε σε φθίνουσα τροχιά πλην όμως προσπαθεί να ανασυνταχθεί και πάλι. Σύμφωνα με τον π. Ευάγγελο, σήμερα η κοινότητα συγκροτείται από 450 οικογένειες. Ανέφερε πως «πριν από δέκα πέντε χρόνια ήταν περί τις 800 οικογένειες».

Αποδίδει τηνφθίση στην όλη αρνητική κατάσταση που επικρατούσε στην κοινότητα.

Είπε χαρακτηριστικά πως «υπήρχε ένα αρνητικό περιβάλλον επί αρκετά χρόνια και η κοινότητα συνεχώς έχανε οικογένειες».

Εμφανίσεις: 53482
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!