Εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ

afrtsd-5Του Πρωτ. π. Στυλιανού Σκούτα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βαθειά ευσέβεια τιμήθηκε και φέτος η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στον φερώνυμο Ιερό Ναό στο Κίγκσφορντ του Σύδνεϋ, χοροστατούντος κατά τον Μέγα Εσπερινό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού.

Ο Ποιμενάρχης, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ και τον Ιερό Κλήρο της πόλεως, εξήρε την ευλάβεια των πιστών που έσπευσαν με καρτερία είτε να ευχαριστήσουν τον «δημοφιλέστατο» Άγιο για την εκπλήρωση των προσευχών τους, είτε να επικαλεσθούν τις πρεσβείες του για τις δοκιμασίες τους.

Με την αθρόα προσέλευση των πιστών οι οποίοι δεν πτοήθηκαν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η Βυζαντινή κατανυκτικότητα της Ακολουθίας που έψαλαν δύο Χοροί αυστραλογεννημένων πτυχιούχων ιεροψαλτών, χάρισε στιγμές πνευματικής ανατάσεως στους μετέχοντες κληρικούς και λαϊκούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Στυλιανός εμφανώς συγκινημένος από την εκδηλούμενη ευλάβεια των πιστών ανέφερε στο Κήρυγμά του μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Αγαπητοί αδελφοί, ο πανοικτίρμων και πολυεύσπλαχνος Θεός έδωσε στον κόσμο χαρίσματα πολλά και ποικίλα. Κυρίως όμως ο Πανάγαθος Θεός ελέησε το ημέτερον Γένος των Ελλήνων και εκαυχήθημεν εις την αρχαιότητα για τους μεγάλους σοφούς όπως ο Ηράκλειτος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Αναξαγόρας, ο Αναξίμανδρος, ο Δημόκριτος και τόσοι άλλοι. Αλλά δεν είναι τίποτε η σοφία των αρχαίων μπροστά εις τα χαρίσματα τα οποία ο Θεός επεφύλαξεν εις την Εκκλησίαν Του δίδοντάς μας όχι απλώς σοφούς, άτομα δηλαδή διακεκριμένα, αλλά μάς έδωσεν Πατέρας σοφούς για να μάς σοφίσουν και μάς εις την σωτηρίαν. Είμεθα η Εκκλησία των Πατέρων. Είμεθα η Εκκλησία των Συνόδων, και όλοι οι ξένοι θαυμάζουν και τη Λατρεία μας και τη θεολογία μας. Μία μεγάλη επιστήμων Πατρολόγος σύγχρονη η οποία ζει εις την Βρισβάνη, όταν ήλθε και ενεγράφη εις τα μαθήματά της ο πατήρ Σιλουανός, Ελληνορθόδοξος Ηγούμενος στην Αδελαϊδα, του είπε «εσύ παιδί μου δεν χρειάζεσαι να έρχεσαι στα μαθήματά μου. Εμείς οι Πατρολόγοι των μη Ορθοδόξων Εκκλησιών σπουδάζομε τους Πατέρας αλλά εσεις τους ζείτε. Τους έχετε Πατέρας και τους αισθάνεσθε.»

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, ότι είμεθα η Εκκλησία των Συνόδων και των Πατέρων.»

Εν κατακλείδι ο Αρχιεπίσκοπος, αφού αναφέρθηκε στα Ιερά Κείμενα που υμνολογούν τον μέγιστο Άγιο Σπυρίδωνα, με πόνο και ανησυχία, ανέφερε τις εξής επίκαιρες σκέψεις και ευχές:

«Σήμερα είναι μιά δύσκολη εποχή. Δύσκολη για την Πατρίδα αλλά και δύσκολη για όλον τον κόσμο. Είθε ο Άγιος Σπυρίδων δια πρεσβειών του να βοηθήσει και την Ελλάδα και όλες τις μικρές χώρες που τις συμπνίγουν οι περίεργες εκείνες Αγορές και Τράπεζες του Νομισματικού Ταμείου ή άλλων Σωματείων και Οργανισμών ώστε να μπορέσουν και οι μικροί να ανασάνουν και να δοξάσουν μαζί με όλους τον Πανάγαθο Θεό.»

Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού η εορτάζουσα Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος παρέθεσε Δείπνο για τους ευσεβείς προσκυνητές στην Αίθουσα Εκδηλώσεων όπου ο Ποιμενάρχης, όπως κάθε χρόνο, απένειμε διακρίσεις και υποτροφίες σε εθελοντές και μαθητές.

Την κυριώνυμον ημέραν της Εορτής ιερούργησε στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ.

Φωτο: Πέτρος Τανίδης, Αλέξανδρος Yules

afrtsd-2

afrtsd-3

Εμφανίσεις: 56948
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!