Αφιερώματα

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Σάμου

afieroma-samos-17

Του Δημήτρη Ι. Βαφειάδη για την Romfea.gr


Στην ανατολικότερη πλευρά της ακριτικής Σάμου και σε υψόμετρο 400 μέτρων επί του όρους Ραμπαηδόνι, μέσα σε πευκόφυτη και υποβλητική τοποθεσία, κείται η ιστορική Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, της επικαλουμένης και «Αηλιώτισσας» λόγω της γειτνίασής της με το παρακείμενο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Η θέα που δύναται να αντικρύσει ο προσκυνητής είναι εκπληκτική, καθώς εκτός από το ακρωτήριο Πράσσο και το σύμπλεγμα των μικρών νησίδων, μπορεί να ατενίσει με νοσταλγία τη Μυκάλη, την Έφεσο και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Η μονή ιδρύθηκε το 1756 από τον ιερομόναχο Δωρόθεο, ο οποίος αιτήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Σάμου Καλλίνικο την παραχώρηση του μικρού εξωκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής για να ασκητέψει.

Ο Δωρόθεος προσείλκυσε μικρή συνοδεία μοναχών, κι έτσι το Μάιο του 1786 ολοκλήρωσε το περικαλλές καθολικό της μονής στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς σύνθετου τετρακίονου τρίκογχου αθωνικού ναού, με ευρύχωρο τρουλλαίο νάρθηκα.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι τέσσερις κίονες για την ανέγερση του ναού μεταφέρθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο της μικρασιατικής Μιλήτου και κατόπιν θερμής προσευχής των μοναχών υπερνικήθηκαν με θαυματουργικό τρόπο οι δυσκολίες για τη μεταφορά τους από την παραλία στο χώρο της μονής.

Από τις τοιχογραφίες του καθολικού διασώζονται ελάχιστες όπως του Χριστού και της Παναγίας στο Νάρθηκα και το Ιερό Βήμα.

Το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο δεσπόζει στο εσωτερικό του καθολικού, είναι έργο του Γεωργίου Τάντολο και χρονολογείται από το 1788.

Ιδιαίτερης τέχνης είναι ο ξυλόγλυπτος αρχιερατικός θρόνος, ο οποίος στις δυο πλευρές του φέρει ζωγραφισμένες παραστάσεις με τον όσιο Ζωσιμά να κοινωνεί την οσία Μαρία την Αιγυπτία καθώς και με τον εξομολογούμενο ενώπιον του πνευματικού του, από το στόμα του οποίου να βγαίνουν οι αμαρτίες με τη μορφή φιδιών.

Μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας είναι και η θύρα που οδηγεί από το νάρθηκα στο καθολικό κατασκευασμένη από 365 μικρά ξύλινα τεμάχια που το καθένα τους συμβολίζει την κάθε ημέρα του χρόνου.

Σημαντική θεωρείται επίσης η αρκετά επιμελημένη μαρμάρινη επίστρωση των δαπέδων του καθολικού.

Το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα της μονής είναι του συνηθισμένου μοναστηριακού τετράπλευρου τύπου, με διώροφες πτέρυγες πρόσφατα ανακαινισμένες και συντηρημένες, καθώς και ορισμένες τοξοστοιχίες κυρίως στο αρχονταρίκι και το παλαιό ηγουμενείο.

Στη μονή βρίσκονται ενδιαφέροντα λιθανάγλυφα λαϊκής εκκλησιαστικής λιθοτεχνίας, σκαλισμένα από τον Μιχαήλ Μαρμαρά.

Το περιθύρωμα της εξωτερικής δυτικής πύλης που είναι και η κύρια είσοδος της μονής περιλαμβάνει ψευδοκίονες, φυτικές και ζωικές παραστάσεις και μεγάλη κτιτορική πλάκα αναφερόμενη στους αυτάδελφους μοναχούς Ιγνάτιο και Θεοδόσιο.

ΚΕΙΜΗΛΙΑ

Στο μοναστήρι φυλάσσονται πολλά λείψανα Αγίων σε πέντε λειψανοθήκες. Ακόμη υπάρχουν διάφορα παλαιά ιερατικά σκεύη, ιερατικές πόρπες, αρχιερατικές ράβδοι και ο μανδύας του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, τον οποίο έφερε στο νησί ο τότε διάκονος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Σάμου Αρίσταρχος, αδελφός της μονής.

Ο μανδύας αυτός πρόσφατα μεταφέρθηκε και εκτίθεται πλέον στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη παλαίτυπων βιβλίων, ορισμένα εκ των οποίων χειρόγραφα, σημαντικά σταχωμένα και επάργυρα Ευαγγέλια του 1777, του 1801, του 1820 και του 1840, πατριαρχικά σιγίλλια, τα οποία μας πληροφορούν για τη σπουδαιότητά της, την περιουσιακή της κατάσταση, καθώς και την ανέγερση διαφόρων ναών στη νήσο κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν εξαρτήματα της μονής.

Στην κυριότητα της μονής ανήκουν περί τα δεκαέξι παρεκκλήσια, εξωκλήσια και μετόχια, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού καθώς και στη Μικρά Ασία μέχρι το 1922.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο μεγαλόπρεπος Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος στο Βαθύ της Σάμου, ο οποίος παραχωρήθηκε το 1864 για να γίνει ενορία, ενώ μετόχι της μονής είναι και το μονύδριο της Αγίας Βαρβάρας Βλαμαρής, το οποίο ανακαινίσθηκε από τον πολιό ιερομόναχο π. Θεόφιλο Χαρίτσο, προηγούμενο της Μονής του Βροντά, και έχει καταστεί ένα φιλόξενο και περιποιημένο ασκητικό κάθισμα.

Από την ηγουμενία της μονής πέρασαν σημαντικές προσωπικότητες του μοναχικού βίου με τελευταίο τον Χαρίτωνα Μακρή, η προτομή του οποίου κοσμεί τον περίβολο της μονής, και ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος ίσως εκπρόσωπος της ησυχαστικής παράδοσης του σαμιακού μοναχισμού. Αδελφοί της μονής υπήρξαν και οι Αρχιεπίσκοποι Σάμου Αρίσταρχος Βαρβατές, Γαβριήλ Β΄ ο Κατσαρός και Θεοδόσιος ο οποίος διετέλεσε και ηγούμενός της.

Μετά την κοίμηση του Χαρίτωνος στη μονή παρέμεινε ο ιερομόναχος Μόδεστος ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη συντήρησή της, κυρίως της δυτικής πτέρυγας η οποία ολοκληρώθηκε με τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβίου, ο οποίος μερίμνησε για τη μετατροπή της μονής σε γυναικεία και φρόντισε για την εγκατάσταση το 2001 ολιγομελούς Αδελφότητας προερχόμενης από την Ιερά Μονή Αγίων Κυρήκου και Ιουλίτης Σιδηροκάστρου.

Ο π. Μόδεστος μετακόμισε στη γειτονική ιστορική μονή της Αγίας Ζώνης, ενώ η παρουσία αυτής της δυναμικής γυναικείας Αδελφότητας έδωσε νέα πνοή στο μοναστήρι, στο οποίο συνεχίσθηκαν οι εργασίες συντήρησης με πιο εντατικούς ρυθμούς, ενώ επανάκτησε την παλιά του αίγλη καθιστάμενο ως πνευματικό πόλο έλξης για τους Σαμίους και κυρίως τους κατοίκους του Βαθέος και της ανατολικής πλευράς του νησιού, καθώς η μικρή απόσταση διευκολύνει τη συχνή προσέλευση των προσκυνητών.

Σήμερα η εξαμελής γυναικεία Αδελφότητα υπό την ηγουμενία της Γερόντισσας Σαλώμης διάγει έναν υποδειγματικό μοναχικό βίο απασχολούμενη με τα καθημερινά διακονήματα αλλά και έχοντας ως βασικό διακόνημα και οικονομικό πόρο την Αγιογραφία, εξ’ αιτίας της καλλιτεχνικής της αξίας δέχεται παραγγελίες από σχεδόν όλο τον ελλαδικό χώρο.

Πολλά είναι τα θαύματα που έχουν συντελεσθεί με τη χάρη της Παναγίας στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, με παλαιότερο τη διάσωση εμπορικού πλοίου από θαλασσοταραχή στο δίαυλο της Σάμου, για την οποία ο πλοίαρχος αφιέρωσε ασημένια κανδήλα, και το πιο πρόσφατο την ίαση από μηνιγγίτιδα ενός παιδιού την ημέρα της πανηγύρεως του 2007, η οποία εορτάζεται την Παρασκευή της Δικαινησίμου.



ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής Σάμου, 83100 ΣΑΜΟΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22730-27582

Στοιχεία για τη συγγραφή του παρόντος αφιερώματος λάβαμε από τις εξής εκδόσεις:
Α) «Η Εκκλησία της Σάμου», Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κυρού Ιωάννη
Β) «Οι Μονές της Σάμου», Μ. Γ. Βαρβούνη
Γ) «Μοναστήρια της Σάμου», έκδοση Ι. Μ. Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Σάμου

afieroma-17

Γράφει ο Δημήτριος Ι. Βαφειάδης | Romfea.gr


Στην ακριτική νήσο Σάμο υπάρχουν πολλά μοναστήρια, άλλα ενεργά και άλλα αφημένα στη φθορά του χρόνου.

Το καθένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία και συνεισφορά στα εθνικά και τα πνευματικά πράγματα του τόπου. Κάποια από αυτά όμως ξεχωρίζουν για το πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στο διάβα των αιώνων και τη μεγαλοπρέπειά τους.

Ένα από αυτά είναι και το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Χτισμένο κοντά στην παλαιά πρωτεύουσα του νησιού τη Χώρα και κάτω από το χωριό Μαυρατζαίοι δεσπόζει στην περιοχή και αποτελεί πνευματικό πόλο έλξης όχι μόνο για τους Σαμίους αλλά και για τον καθένα που θα βρεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε αυτό το γραφικό και φιλόξενο νησί της πατρίδος μας.

Σύμφωνα με την παράδοση αλλά και τις διασωθείσες πηγές, η μονή ιδρύθηκε το 1592 από τον μοναχό Νείλο, έναν από τους αυτάδελφους μοναχούς κτίτορες της μονής της Μεγάλης Παναγίας στην περιοχή που βρίσκεται αντικριστά από τη μονή.

Ο Νείλος καθοδηγούμενος υπό υπερφυσικής προελεύσεως φωτός ανακάλυψε ύστερα από εκσκαφή την εικόνα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και για το θαυμαστό αυτό γεγονός ανήγειρε μικρό ναό. Εκεί αφού έκτισε μερικά κελιά εγκαταστάθηκε μόνιμα δημιουργώντας μια νέα αδελφότητα της οποίας ανέλαβε την ηγουμενία.

Ως γενέθλια ημερομηνία της μονής αναφέρεται η 2α Οκτωβρίου 1592 προφανώς διότι την ημέρα αυτή τελέσθηκαν τα εγκαίνια του καθολικού.

Η μονή άρχισε σταδιακά να αναπτύσσεται και οι πρώτες επεκτάσεις πραγματοποιήθηκαν το 1604 και το 1610.

Ο πρώτος ναός που ανήγειρε ο Νείλος παρουσίασε σύντομα σημάδια φθοράς και στατικών προβλημάτων, λόγω της αστάθειας του εδάφους και των πολλών υπόγειων ρευμάτων νερού κι έτσι προεβλήθη η επιτακτική ανάγκη της ανοικοδομήσεώς του.

Ο τότε ηγούμενος της μονής Γρηγόριος, καταγόμενος από τους Μαυρατζαίους, μαζί με την Αδελφότητα πήραν την απόφαση τον Ιανουάριο του 1838 να προχωρήσουν σε αυτό το έργο έχοντας εξασφαλίσει την σχετική άδεια από την ηγεμονική διοίκηση και την έγκριση του επιχωρίου επισκόπου.

Για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου χρειάσθηκε να συνδράμει οικονομικά η τοπική κυβέρνηση όσο και ο πιστός λαός του νησιού στο πλαίσιο ειδικής «ζητείας» που διοργανώθηκε από τους μοναχούς.

Την εποχή εκείνη η Σάμος τελούσε υπό ένα ειδικό καθεστώς διοίκησης, την Ηγεμονία, και λειτουργούσε σχεδόν ως ανεξάρτητο κράτος, γεγονός το οποίο διευκόλυνε τις όποιες διαδικασίες απαιτούσαν αυτού του είδους οι προσπάθειες.

Πράγματι, η ανέγερση του νέου καθολικού πάνω στα θεμέλια του παλαιού πραγματοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τελικά τα εγκαίνια τελέσθηκαν την παραμονή της πανηγύρεως την 13η Σεπτεμβρίου 1839 από τον τότε Μητροπολίτη Σάμου Θεοδόσιο.

Πρόκειται για μια μεγαλόπρεπη τρίκλιτη βασιλική με τρούλλο, της οποίας το δεξιό κλίτος αφιερώθηκε στον Τίμιο Πρόδρομο ενώ το αριστερό στην Ζωοδόχο Πηγή.

Στα κατηχούμενα καθιερώθηκε το παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος, και εγκαταστάθηκε το σκευοφυλάκιο και η βιβλιοθήκη της μονής, ο δε χώρος ορίσθηκε ως άβατο για τις γυναίκες επισκέπτριες του μοναστηριού.

Το καθολικό στολίσθηκε με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, δια χειρών των τεχνιτών Ιωάννη και Νικολάου από τη Χίο κατά την περίοδο από το 1844 έως το 1854, δαπάναις του αδελφού της μονής Πατριάρχη Ιεροσολύμων Κυρίλλου του Β΄.

Ο ξυλόγλυπτος άμβωνας κατασκευάσθηκε το 1843 και επιχρυσώθηκε το 1873, ενώ ο δεσποτικός θρόνος σκαλίσθηκε το 1844 και επιχρυσώθηκε το 1877.

Το 1848 πραγματοποιήθηκε η αγιογράφηση του ναού με λαϊκή τεχνοτροπία από τον εντόπιο ζωγράφο Ιωάννη από τη Χώρα, από την οποία διασώζονται ολίγα σπαράγματα στη δυτική πλευρά και στο ιερό βήμα.

Το ίδιο έτος τοποθετήθηκαν και οι δυο πολυέλαιοι, ένας κεντρικός ορειχάλκινος κατασκευασμένος στη Μόσχα και ένας μικρότερος κρυστάλλινος, δωρεές του Πατριάρχη Κυρίλλου.

Οι περισσότερες εικόνες του τέμπλου είναι ζωγραφισμένες από τους Κυδωνιείς αδελφούς Βεζυρόπουλους κατά την έβδομη δεκαετία του 19ου αιώνα. Οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας είναι του 17ου αιώνα, ενώ η εφέστιος εικόνα του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται επίσης στο τέμπλο φέρει αργυρή επένδυση του 1776.

Πολλά είναι τα κειμήλια που φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής. Μεταξύ αυτών δυο αρχαίες πρόσφατα συντηρημένες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, ιερά σκεύη, ευαγγέλια, λειψανοθήκες με λείψανα διαφόρων Αγίων και ένας αστερίσκος ο οποίος περιέχει Τίμιο Ξύλο από τον Σταυρό του Κυρίου.

Αρκετά από τα κειμήλια της μονής και κυρίως οι κώδικες, τα παλαίτυπα βιβλία και ιερά σκεύη έχουν μεταφερθεί και φυλάσσονται στο Βυζαντινό και Εκκλησιαστικό Μουσείο δίπλα από το επισκοπικό μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκεί βρίσκονται και τα άμφια που κληροδότησε στη μονή ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Κύριλλος ο Β΄ μαζί με μια αργυρή ποιμαντορική ράβδο του1874 και μια από ελεφαντόδοντο καθώς και ένα επάργυρο αρτοφόριο του 1848.

Πέριξ του καθολικού εκτείνονται οι πτέρυγες της μονής στις οποίες υπάρχουν οι διάφοροι χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της.

Στην τριώροφη δυτική πτέρυγα βρίσκονται οι περισσότεροι χρηστικοί χώροι όπως η έκθεση της μονής στο ισόγειο, η τράπεζα, το μαγειρείο, το αρχονταρίκι και το ηγουμενείο στο πρώτο όροφο και τα κελιά των μοναχών στον δεύτερο όροφο.

Αυτή είναι και η πλέον καλοδιατηρημένη πτέρυγα της μονής καθώς εκεί διενεργούνται οι περισσότερες από τις καθημερινές ασχολίες της Αδελφότητας.

Μια από αυτές είναι η Αγιογραφία, καθώς ο νυν ηγούμενος τυγχάνει εξαίρετος αγιογράφος και εκτός από το εργαστήριο που διατηρεί σε μια γωνιά της δυτική πτέρυγας, επιπλέον παραδίδει μαθήματα αγιογραφίας σε όσους το επιθυμούν.

Έτσι πολύ συχνά η πτέρυγα αυτή της μονής μεταλλάσσεται σε ένα μελίσσι όπου νέοι άνθρωποι καταπιάνονται με αυτή την ιερά τέχνη και μαζί διεξάγονται ωραίες πνευματικές συζητήσεις.

Στη βόρεια πτέρυγα που είναι ισόγεια υπάρχουν κάποιοι βοηθητικοί χώροι, ενώ στην διώροφη ανατολική πτέρυγα υπήρχαν οι χώροι για τη φιλοξενία των επισκεπτών η οποία όμως δεν είναι λειτουργική σήμερα καθώς χρήζει ριζικής ανακαίνισης.

Υπήρχε και νότια πτέρυγα η οποία ήταν ξυλόπηκτη και αποτεφρώθηκε σε πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου 1950 και κατόπιν διαμορφώθηκε σε ένα ωραιότατο κηπάριο.

Η Σάμος κατέχει ένα μοναδικό προνόμιο και μια παράδοση στενών δεσμών με το παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Έτσι πολλοί Σάμιοι έχουν διακονήσει τα Πανάγια Προσκυνήματα προσφέροντας τη ζωή τους στην υπηρεσία της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας.

Έξι μάλιστα εξ’ αυτών αναδείχθηκαν και στο ύπατο αξίωμα της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Οι πέντε προέρχονται από το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού ή με κάποιον τρόπο έχουν συνδεθεί με αυτό.

Αυτοί ήσαν ο Κύριλλος Β΄(1854-1872), ο Ιερόθεος Β΄(1975-1882), ο Δαμιανός Α΄( 1897-1931), ο Τιμόθεος Α΄(1935-1956) και ο Ειρηναίος Α΄(2001-2006).

Σημαντικές στιγμές και ορόσημο για την πνευματική ζωή στη Σάμο αποτελούν οι πανηγύρεις της Ιεράς Μονής. Η μονή πανηγυρίζει πρωτίστως την 14η Σεπτεμβρίου κατά τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Πρόκειται για ένα πανσαμιακό προσκύνημα το οποίο συγκεντρώνει πιστούς από όλα τα μέρη του νησιού, ενώ πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 πολλοί ήσαν και οι προσκυνητές από την απέναντι όχθη της Ιωνικής γής, ερχόμενοι να προσκυνήσουν τον «Μεγάλο Σταυρό» όπως αποκαλείται ακόμη και σήμερα η Ιερά αυτή Μονή.

Δεύτερη πανήγυρη τελείται την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, της «Σταυροπροσκυνήσεως» όπου κατά τον εσπερινό της κυριώνυμης ημέρας ψάλλονται οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού.

Επιπλέον, από τη δεκαετία του ’70 ο Μητροπολίτης Σάμου Παντελεήμων Χρυσοφάκης (μετέπειτα Θεσσαλονίκης) καθιέρωσε να τελείται στον υπαίθριο χώρο δυτικά της μονής η Ακολουθία του Νιπτήρος, κατά μίμηση όσων διαδραματίζονται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη στην αυλή του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου από τον καθηγούμενο αυτής.

Έτσι, στο αύλειο χώρο της μονής ο Μητροπολίτης Σάμου πλένει τα πόδια δώδεκα ιερέων, υπό τον ήχο ευαγγελικών αναγνωσμάτων.

Η νεόφερτη αυτή εορτή ρίζωσε στη Σάμο κυρίως λόγω των αρχαίων δεσμών με τα Ιεροσόλυμα, της γειτνίασης με την Πάτμο και της αγάπης του σαμιακού λαού γι’ αυτές τις λαμπρές τελετουργίες.

Από τη θέση του ηγουμένου της μονής έχουν διακονήσει σπουδαίες μορφές της εκκλησιαστικής ιστορίας της Σάμου.

Την παράδοση αυτή συνεχίζει επάξια ο νυν ηγούμενος Αρχιμ. Μακάριος Δελιογλάνης, ένας νέος σχετικά σε ηλικία κληρικός ο οποίος μαζί με την ολιγομελή του συνοδεία αγωνίζεται νυχθημερόν για να προσδώσει στην παλαίφατη και ιστορική αυτή μονή την παλαιά της αίγλη, ενώ παράλληλα συνδράμει και την Ιερά Μητρόπολι από τη θέση του Πνευματικού.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ι. Μ. Τιμίου Σταυρού Σάμου, 83103 περιοχή Μαυρατζαίοι
ΤΗΛ. & ΦΑΞ: 22730-37793

Στοιχεία λάβαμε από τις εξής εκδόσεις:
1. «Η Εκκλησία της Σάμου», Μητροπ. Σιδηροκάστρου Ιωάννου
2. «Οι Μονές της Σάμου», Μ. Γ. Βαρβούνη
3. «Η μοναστηριακή ζωή στη Σάμο», Μ.Γ. Βαρβούνη & Τ. Γεωργάκη-Ιωάννου
4. «Μοναστήρια της Σάμου», έκδοση Ι. Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών

H Ιερά Μονή Κηπίνας Καλαρρυτών

IMG 5975

Του Χρήστου Κιντή | Romfea.gr


H Mονή Κηπίνας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου, χτισμένη στο κοίλωμα κατακόρυφου βράχου, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες.

Στέγη του είναι ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο.

Το μοναστήρι χτίστηκε περί το 1212 μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομα της οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη μονή οι μοναχοί.

Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα, οδηγούν στο μοναστήρι.

Κατά την τουρκοκρατία, η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό ώστε να προστατεύονται από επιδρομές.

Ο μικρός ναός της Μονής είναι γεμάτος με αγιογραφίες του 17ου αιώνα.

Στον πρόναο του καθολικού βρίσκεται μια μεγάλη σπηλιά, μήκους 240 μέτρων, στην οποία κατέφευγαν οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών για να προστατευτούν τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Δολιανών: Ένα μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής

dol2

Του Γρηγόρη Γ. Καλύβα

Σήμερα εορτάζεται η παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού και η περιοχή μας έχει τη μοναδικότητα να φιλοξενεί στον ορεινό της όγκο, στα Δολιανά Ασπροποτάμου , ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό μνημείo.

Τον ναό του Τιμίου Σταυρού ο οποίος αφού πέρασε πολλές δοκιμασίες στο πέρασμα του ιστορικού χρόνου, σήμερα, χάριν των προσπαθειών της Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο κοσμώντας όχι μόνο τον Ασπροπόταμο αλλά και τον Ελλαδικό χώρο καθώς είναι μοναδικό στο είδος του Αρχιτεκτόνημα.

Ο ναός του Σταυρού Δολιανών χαρακτηρίζεται από την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική του. Αποτελείται από τον πολύτρουλο και πολύκογχο κυρίως ναό και τον αναστυλωμένο νάρθηκα.

Ο κυρίως ναός έχει κάτοψη τρίκλιτης βασιλικής με τρείς ημικυκλικές αψίδες στην ανατολική πλευρά και τρείς αψίδες, ανά μακρά πλευρά, από τις οποίες οι μεσαίες είναι χοροστάσια.

Ο ναός καλύπτεται με στέγη από πλάκες σχιστόλιθου πάνω από την οποία υψώνονται 12 τρούλοι και τρουλίσκοι κτιστοί.

Στο εσωτερικό του Ιερού Βήματος διαμορφώνεται σύνθρονο και επισκοπικός θρόνος.

Τα στοιχεία που αφορούν στην ιστορία του ναού είναι ελάχιστα, και αυτά που υπάρχουν στοιχειοθετούν την ιστορία του μνημείου από τον 19ο αι. και μετά.

Πρώτη γραπτή αναφορά στο μνημείο γίνεται σε δύο έγγραφα, του 1839 (Φιρμάνι) και 1841 (Απανταχούσα), που αφορούν στην ανακαίνιση και ανοικοδόμηση του ναού.

Ο ναός του Σταυρού, ήταν εξάρτημα της μονής του 1770 (προφορική παράδοση τη χρονολογεί στα 1630), η οποία καταγράφεται ως μονή του Αγίου Νικολάου ενώ σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν Μονή της Αγίας Ζώνης.

Της μονής αυτής εξάρτημα ήταν ακόμη ένα παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση.

Από τα τρία αυτά ιδρύματα, που αποτελούν μετόχια της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, σώζεται ακέραιος μόνο ο ναός του Σταυρού ενώ τα άλλα δύο όπως και άλλα μνημεία στα γύρω χωριά καταστράφηκαν το 1943, από σφοδρή επιδρομή των Γερμανών που παρέδωσαν αυτά τα μνημεία στις φλόγες.

Σε τούτο το μνημείο προσέρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο προκειμένου να θαυμάσω τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και να προσκυνήσω σε ένα μνημείο που συμπυκνώνει πολλά στοιχεία μαζί δημιουργώντας μια αρμονία τέτοια που λειτουργεί εξόχως ευεργετικά για το γαλήνεμα της ψυχής, για την αποκάθαρση από την σκληρή καθημερινότητα που σχεδόν δηλητηριάζει τις ψυχές μας, για την μετάπτωση σε μια εντελώς άλλη κατάσταση που το βουητό της έρχεται από το ιστορικό βάθος τούτης της περιοχής .

Εφέτος το προσκύνημα έχει κάποιες διαπιστώσεις που δεν μπορώ να μην αναφέρω καθώς θεωρώ ότι λειτουργούν θετικά όχι μόνο για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου αυτού, της λατρείας και αρχιτεκτονικής κάτι που πιστεύω ότι συμβάλλει όχι μόνο στην πρόοδο του Ασπροποτάμου, αλλά και στο σύνολο της περιοχής μας.

Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το ο ναός, το αρχιτεκτόνημα γενικότερα , με την προέκταση του περιβάλλοντος χώρου, η αρμονική του σύζευξη με το ευρύτερο χώρο, είναι ένα επίτευγμα που οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλει η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και η 19η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ότι κάποια στιγμή θα έχουμε την δυνατότητα να ξαναδούμε το συγκρότημα αυτό στην ολότητά του να παρουσιάζεται μπροστά μας.

Ωστόσο πλέον αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα χάριν αυτών ακριβώς των πρωτοβουλιών παραμένει ένα ακόμα «ζωντανό» στοιχείο στο συνολικό απόθεμα της περιοχής μας.

Γέροντας Παΐσιος: Ο ασυρματιστής του Θεού (ΒΙΝΤΕΟ)

paisios

Ένα εξαιρετικό τρίωρο αφιέρωμα στον Γέροντα Παΐσιο το οποίο είναι βασισμένο στην επανέκδοση ενός ένθετου δημοσιεύματος στη Στρατιωτική Επιθεώρηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού με τον τίτλο: Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994), ο ασυρματιστής του Στρατού και του Θεού.

Το ένθετο αυτό περιέχει μια επιλογή κειμένων από το βιβλίο: Βίος Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Ιερομονάχου Ισαάκ, κι αναφέρεται στη ζωή του Γέροντος Παϊσίου, στη διδασκαλία και την αγιότητά του.

Πηγή: RumOrthodox

top
Has no content to show!