Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ Πορφύριος (ΦΩΤΟ)

porusto 1

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Σε πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφυρίου.

Η τελετή ενθρόνισης πραγματοποιήθηκε από τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ζάγκρεμπ.

Στην ενθρόνιση παρέστησαν Ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές απο διάφορα μοναστήρια της Σερβίας.

Επίσης παρέστησαν ο Καρδινάλιος Τζόσιπ Μπόζανιτς, ο Αποστολικός Νούντσιος στην Κροατία, Καθολικοί Αρχιεπίσκοποι και Επίσκοποι, εκπρόσωπος του Προέδρου της Σερβίας, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Δήμαρχος και οι αρχές, καθώς και εκπρόσωποι κρατικών θεσμών, του διπλωματικού σώματος και των θρησκευτικών κοινοτήτων του Ζάγκρεμπ.

Την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την εκλογή του Μητρόπολη Ζάγκρεμπ κ. Πορφυρίου ανέγνωσε ο νέος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Ανδρέας.

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Πορφύριο, μεταξύ άλλων τόνισε: "Εύχομαι να συνεχίσει το έργο του προκατόχου σου, Μητροπολίτη Ιωάννη ο οποίος διακόνησε πάνω από 30 χρόνια την Επαρχία με πολλές δυσκολίες."

Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας μίλησε για την ενότητα που πρέπει να υπάρχει με τους Ρωμαιοκαθολικούς και του Μουσουλμάνους της περιοχής, τονίζοντας ότι αν και ο δρόμος είναι μακρύς αυτό είναι ένα πρώτο βήμα.

Ο νέος Μητροπολίτης Πορφύριος φανερά συγκινημένος μίλησε για τον Προκάτοχο του και το έργο του, υπογραμμίζοντας ότι ήρθε ως ένας ταπεινός υπηρέτης του Θεού.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος μιλήσε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την πολιτιστική και θρησκευτική ελευθερία που έχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας από την προς Γαλάτας Επιστολή το εξής: "Τῇ ἐλευθερίᾳ ἡμᾶς Χριστὸς ἠλευθέρωσεν· στήκετε οὖν καὶ μὴ πάλιν ζυγῷ δουλείας ἐνέχεσθε."

"Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των λαών και των ανθρώπων, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν και εκείνοι από την άλλη πλευρά και θα ρίχνουν πέτρες στον γεφυροποιό", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πορφύριος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ ανέφερε: "Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στον πνευματικό μου πατέρα, Επίσκοπο Μπάτσκας κ. Ειρηναίο, από τον όποιο έλαβα τα πάντα κατα τα δύο τρίτα της ζωής μου."

porusto 2

porusto 3

porusto 4

porusto 5

porusto 6

porusto 7

porusto 8

porusto 9

porusto 10

porusto 11

porusto 12

porusto 13

porusto 14

porusto 15

porusto 16

porusto 17

porusto 19

porusto 21

Εμφανίσεις: 81358
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!