Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος λειτούργησε μετά από 1147 ημέρες (ΦΩΤΟ)

nizepoli-16

Του Θωμά Αναστασιάδη

Το Σάββατο 7-2-15, εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, με το παλαιό εορτολόγιο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος & Μητροπολίτης Σκοπίων κ.κ.Ιωάννης, λειτούργησε στο παρεκκλήσι του Αγ. Μαξίμου, στο Σταυροπηγιακό Μοναστήρι του Αγ.Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το οποίο βρίσκεται στη Νιζέπολη του Μοναστηρίου (Bitola) της πΓΔΜ στην Πελαγονία, της πάλαι ποτέ Άνω Μακεδονίας.

Συνπροσευχόμενος ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπρεγκαλνίστας (της πόλης Στιπ) κ. Μάρκος, Τοποτηρητής της Μητρόπολης Πελαγονίας, ο οποίος και ''κράτησε'' το αναλόγιο.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μέσα σε πνευματική κατάνυξη του μικρού κυνηγημένου ποιμνίου, ο Αρχιεπίσκοπος έκηρε την δόκιμη αδελφή Αιμιλία, νέα ρασοφόρο μοναχή και της έδωσε το όνομα Αναστασία.

Επίσης ο π.Μωϋσής, ηγούμενος της Μονής του Lagovo, ανέγνωσε την από 6-2-15 απόφαση της ενδημούσας Ι. Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, σύμφωνα με την ποία η μοναχή Μαγδαληνή διορίστηκε nastojatelka (ανώτερη) της Μονής.

Επίσης προετέθησαν Άγ. Λείψανα των Τριών Ιεραρχών για προσκύνηση των ευλαβών πιστών που είχαν έρθει από διάφορες πόλεις της πΓΔΜ, παρ' όλο το κρύο και τον χιονιά στο όρος Περιστέρι.

Ο Αρχιεπισκοπος, που κοινώνησε επί τέλους, ύστερα από τόσα χρόνια χωρίς Θεία Κοινωνία, στο κήρυγμά του, μίλησε καταλλήλως για τον τιμώμενο Άγιο της ημέρας αλλά και τις Θεολογικές εμπειρίες που απόκτησε στα βασανιστικά τρία χρόνια και δυο μήνες στις φυλακές των Σκοπίων.

Στο κέρασμα που ακολούθησε στο αρχονταρίκι της Μονής, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Γέροντά τους, να τον χαρούν, να φιλήσουν το χέρι του μετά από τόση μακροχρόνια απουσία και να ακούσουν τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που του έκαναν.

Το απόγευμα ο κ. Ιωάννης ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ρωσία στις 16:00, μέσω Σόφιας, με προορισμό την Αγ. Πετρούπολη, όπου ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος ανάλαβε την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη μέχρι την αποθεραπεία του.

nizepoli-1

nizepoli-2

nizepoli-3

nizepoli-4

nizepoli-5

nizepoli-6

nizepoli-7

nizepoli-8

nizepoli-9

nizepoli-10

nizepoli-11

nizepoli-12

nizepoli-13

nizepoli-14

nizepoli-15

nizepoli-17

nizepoli-18

nizepoli-19

nizepoli-20

nizepoli-21

nizepoli-22

nizepoli-23

nizepoli-24

nizepoli-25

nizepoli-26

nizepoli-27

nizepoli-28

nizepoli-29

nizepoli-30

nizepoli-31

nizepoli-32

nizepoli-33

nizepoli-34

nizepoli-35

nizepoli-36

nizepoli-37

nizepoli-38

nizepoli-39

nizepoli-40

nizepoli-43

nizepoli-44

nizepoli-47

nizepoli-48

nizepoli-49

nizepoli-50

nizepoli-51

nizepoli-52

Εμφανίσεις: 86562
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!