Η Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας για την αγιοποίηση του Πέτρου Β΄ Νιέγκος
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 26 Μαΐου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 13.30
-
Του Αιμίλιου Πολυγένη
Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, αποφάφισε να μην εξετάσει το ζήτημα για την αγιοποίηση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Πέτρου Β΄ Νιεγκός.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου Σερβίας Σεβ. Μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου το θέμα της αγιοποιήσης του Μητροπολίτη Πέτρου Β΄.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της Romfea.gr η Ιερά Σύνοδος, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα σε ειδική επιτροπή, και μετά την ολοκήρωσή της, θα λάβουν την οριστική απόφαση για την αγιοποίηση.
Ο Μητροπολίτης Μπάτσκας ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Συνόδου των Επισκόπων, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα του Κοσόβου και της Μετόχια τα οποία χαρακτήρισε "πολυτιμότερο και ιερότερο έδαφος της Σερβίας."
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου άσκησε κριτική στην πολιτική της Κυβέρνησης της Σερβίας για την Συνθήκη των Βρυξελλών.
Όμως οι Επίσκοποι Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος, Μπάτσκας Ειρηναίος και Μιλεσεβού Φιλάρετος, εξέφρασαν την απόψη ότι οι αρχές κάνουν ότι καλύτερο για τους εναπομείναντες Σέρβους.
Ο Μητροπολίτης Πέτρος Πέτροβιτς Νιεγκός Β΄, γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 1813 και ήταν ανιψιός του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Πέτρου Α΄ (μέλη της δυναστείας Πέτροβιτς - Νιεγκός).
'Εφυγε από το σπίτι του σε ηλικία έντεκα χρονών και πήγε να μάθει γράμματα στο Μοναστήρι Τσετίνιε, γιατί εκείνη την εποχή μόνο εκεί μπορούσε να μορφωθεί.
Μετά την κοίμηση του θείου του Πέτρου Α' έγινε Πρίγκιπας και Επίσκοπος του Μαυροβουνίου σε ηλικία μόλις 17 ετών, ενώ αργότερα έγινε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής του απελευθερωτικού αγώνα και έτσι ένωσε τον σερβικό λαό.
Κατείχε την θέση του Πρίγκιπα και του Επισκόπου μέχρι και την κοίμησή του, από φυματίωση σε ηλικία 37 ετών (1813 - 1851).
Να αναφερθεί ότι λατρεύτηκε και ως ποιητής και φιλόσοφος, ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τα περίφημα συγγράμματα του.
Η ταφή του έγινε σε ένα μικρό εκκλησάκι στην κορυφή της Μονής Τσετίνιε, ένα Μοναστήρι που είχε πάντα στην καρδιά του.
- Εμφανίσεις: 87349