Ο Πατριάρχης Σερβίας τέλεσε μνημόσυνο για τα θύματα του Κροατικού Πολέμου

ImageΣήμερα Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010 στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο του Βελιγραδίου, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Σέρβων που έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση του κροατικού στρατού, με τίτλο «Θύελλα», πριν από 15 χρόνια.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος, παρουσία εκατοντάδων πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον ναό του Αγίου Μάρκου.

Εκτός από τους Σέρβους πρόσφυγες από την Κροατία, παρέστησαν και ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Κυβέρνησης, κ. Jovan Krkobabić, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας, κάλεσε όλους να προσευχηθούν για τις ψυχές των Σέρβων αδελφών που έχασαν την ζωή τους, η μοναδική ενοχή των οποίων ήταν το ότι οι ίδιοι ήταν Ορθόδοξοι και Σέρβοι.

Τέλος, στις 4 Αυγούστου, σαν σήμερα, το 1995, οι κροατικές δυνάμεις άρχισαν την επιχείρηση με επονομασία «Θύελλα», στην οποία από την Κροατία εκδιώχθηκαν περίπου 200.000 Σέρβων, και περίπου 2.000 Σέρβων βρήκαν θάνατο στην επιχείρηση ή φέρονται σαν αγνοούμενοι.

Πόλεμος της Κροατίας

Ο Πόλεμος της Κροατίας, ή Πόλεμος της Κροατικής Ανεξαρτησίας όπως είναι γνωστός στην Κροατία, ήταν μία πολεμική αναμέτρηση η οποία διεξήχθη στην Κροατία μεταξύ των ετών 1991 και 1995.Image

Ο πόλεμος αυτός ήταν ο δεύτερος στη σειρά Γιουγκοσλαβικός Πόλεμος, ακολουθώντας τον πόλεμο της Σλοβενίας, και διεξήχθη μεταξύ της Κροατίας και των Σέρβων της Κροατίας.

Η αιτία τού πολέμου ήταν η αντίδραση των Σέρβων της Κροατίας στην απόσχιση από τη Γιουγκοσλαβία και ο υποβιβασμός τους σε μειονότητα, λόγω της απόσχισης της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1991.

 

Εμφανίσεις: 40398
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!