Σύναξη Κληρικών Αρχιεπισκοπής Θυατείρων
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 19 Μαΐου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την π. Αναστάσιος Σαλαπατάς (Αγγλία)
-
οργάνωσε το τριήμερο 13η - 15η Μαΐου 2008 την ετήσια Σύναξη του Ιερού Κλήρου.
Η Σύναξη πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Leeds και Harrogate, και φιλοξενήθηκε από την τοπική Κοινότητα των Αγίων Τριών Ιεραρχών του Leeds.
Το πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα συμπεριλάμβανε Ιερές Ακολουθίες, ομιλίες, ψυχαγωγικές περιηγήσεις και προσκυνηματικές επισκέψεις.
Το γενικό θέμα και ο κορμός των ομιλιών και συζητήσεων της Σύναξης ήταν: «Η λατρευτική διάσταση και η οργάνωση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στην Διασπορά».
Αφού αναγνώσθηκε κατ’ αρχάς ο χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος απηύθυνε προς την Σύναξη την εισαγωγική του ομιλία, ακολούθησαν οι πολύ σημαντικές εισηγήσεις, που δόθηκαν από έμπειρους ομιλητές – κληρικούς.
Αυτές είχαν ως εξής:
Αρχιμ. Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, «Σύντομη ιστορική ανασκόπηση της ιστορίας της Χριστιανικής Λατρείας. Λειτουργικοί τύποι και τυπικά»
Αρχιμ. Αιμιλιανός Παπαδάκης, «Λειτουργικό ήθος και λατρευτικά έθιμα. Η θεολογική ενότητα του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας»
Αρχιμ. Ιάκωβος Σάββα, «Πρακτικά θέματα τελετουργικού και οι κατά τόπους λειτουργικές ιδιαιτερότητες»
Αρχιμ. Ζαχαρίας, «Η πνευματική διάσταση του ενοριακού έργου»
Οικον. Γεώργιος Ζαφειράκος, «Η πνευματική διάσταση του Ελληνικού και Κατηχητικού Σχολείου»
Πρωτοπρ. Κυπριανός Κωνσταντινίδης, «Οργάνωση και λειτουργία του γραφείου της Κοινότητος - Αρχείο - Αλληλογραφία»
Οικον. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, «Καταστατικά - Σχέσεις Κλήρου με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, την Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών, την Εφορεία Ελληνικού - Κατηχητικού Σχολείου και την Επιτροπή Νεολαίας»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες των τριών ημερών της Σύναξης κήρυξαν τον θείο λόγο οι εξής κληρικοί: Οικον. Stephen Maxfield, Πρεσβ. Σταύρος Σολωμού, Πρωτοπρ. Κύριλλος Leret-Aldir, Πρεσβ. Νικόλαος Βερνέζος.
Όλοι οι ομιλητές παρουσιάσαν τα θέματά τους με γλαφυρότητα κι επιστημοσύνη και συνέβαλαν σημαντικά στο να φωτισθούν οι διάφορες πλευρές του κεντρικού θέματος της Σύναξης. Επίσης, οι ιεροκήρυκες έδωσαν καταπληκτικά εναύσματα για περαιτέρω σκέψη και προβληματισμό.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπογράφων Οικον. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ανέφερε στην δική του εισήγηση -μεταξύ των άλλων- και τα εξής (ειδικά όσον αφορά τα Καταστατικά που ισχύουν στις Κοινότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας):
“Διαβάζοντας το έγκριτο λεξικό του Καθ. Μπαμπινιώτη, στο λήμμα «καταστατικό» βρίσκουμε να γράφει: «Είναι νομικός όρος. Είναι το ειδικό έγγραφο που περιλαμβάνει το σύνολο των κανόνων, οι οποίοι καθορίζουν την ταυτότητα και τον σκοπό, προσδιορίζουν τη λειτουργία και ρυθμίζουν την οργάνωση νομικού προσώπου, κυρίως ιδιωτικού δικαίου. Ο όρος “καταστατικό” είναι συνώνυμος με τον όρο “κανονισμός”».
Όπως είναι γνωστό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας έχουμε διάφορα Καταστατικά σε ισχύ και χρήση.
Τα κυριώτερα από αυτά, τα οποία είναι μάλιστα κοινά και ισχύουν στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων μας είναι αυτά που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία των Κοινοτήτων, των Βοηθητικών Αδελφοτήτων, των Ελληνικών μας Σχολείων και των Οργανώσεων Νεολαίας.
Όσον αφορά το πρώτο και κυριώτερο Καταστατικό, με εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας διορίσθηκε τον Ιούλιο του 2005 15-μελής μικτή κληρικο-λαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την μελέτη, επεξεργασία και αναθεώρηση του Καταστατικού των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων μας.
Την Προεδρία της Επιτροπής ανέλαβε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος και την Γραμματεία της ο υποφαινόμενος. Η Επιτροπή συνεδρίασε 29 φορές, μεταξύ της 21ης Ιουλίου 2005 και της 13ης Απριλίου 2007.
Το αποτέλεσμα των εργασιών της ήταν η παραγωγή ενός εξαιρετικού κειμένου, 21 σελίδων, στην Ελληνική γλώσσα, το οποίο η Επιτροπή κατέθεσε τελικά προς κρίση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Την ίδια εποχή, δηλαδή 2005 - 2007, ο Σεβασμιώτατος διόρισε μια άλλη μικτή κληρικο-λαϊκή Επιτροπή, αποτελούμενη κατ’ αρχάς από πλειάδα μελών, τα οποία προετοίμασαν το Συνέδριο των Βοηθητικών Αδελφοτήτων, που έλαβε χώρα στις 18 Οκτωβρίου 2005 στην Κοινότητα Απ. Βαρνάβα και συζήτησαν επί της αρχής την αναθεώρηση του Καταστατικού των Βοηθητικών Αδελφοτήτων.
Κατόπιν δε, ορίσθηκε μικρή Επιτροπή, αποτελούμενη από 4 μέλη, με συντονιστή τον υποφαινόμενο, τα οποία επεξεργάσθηκαν το νέο Καταστατικό, το οποίο κατατέθηκε σε 7 σελίδες, στις 10 Αυγούστου 2007, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, για τα περαιτέρω.
Στις 21 Φεβρουαρίου του 2006 ο Σεβασμιώτατος διορίζει νέα Επιτροπή, αποτελούμενη από 13 κληρικά και λαϊκά μέλη. Η νέα αυτή Επιτροπή σκοπό είχε να επεξεργασθεί τον ονομαζόμενο «Κανονισμό» του Κεντρικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Κ.Ε.Σ.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης και τους ονομαζόμενους «Κανονισμούς» των Σχολικών Εφορειών.
Μεταξύ των μελών της εν λόγω Επιτροπής αντηλλάγησαν κάποιες επιστολές με σκέψεις και προτάσεις για τα θέματα της Παροικιακής Εκπαίδευσης και της καλύτερης δυνατής οργάνωσής της, αλλά δυστυχώς τα μέλη δεν έχουν ακόμα συνεδριάσει σε ολομέλεια, κι έτσι δεν έχουν ακόμα ετοιμασθεί τα νέα Καταστατικά του Κ.Ε.Σ. και των Σχολικών Επιτροπών.
Ο ομιλών έχει συμμετάσχει ενεργά στις 3 παραπάνω Επιτροπές και γνωρίζει καλά τις λεπτομέρειες που αφορούν τα Καταστατικά που παρήχθησαν. Υπάρχει βέβαια και ένα ακόμα Καταστατικό που χρειάζεται αναθεώρηση, για το οποίο απ’ ό,τι γνωρίζω δεν έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή.
Είναι το Καταστατικό για τις κατά Κοινότητες Οργανώσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας.
Το σύνηθες είναι τα Καταστατικά αυτά -όταν ετοιμάζονται- να συζητούνται και να ψηφίζονται στις Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, και κατόπιν να εγκρίνονται και να επικυρώνονται από το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.
Αυτή είναι μια πολλή ενδιαφέρουσα διαδικασία, την οποία έχουμε υποχρέωση να μεθοδεύσουμε άμεσα, για να προσφέρουμε σύντομα στις Κοινότητές μας τους τόσο αναγκαίους νέους καταστατικούς τους χάρτες”.
Η ετήσια αυτή Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Όλοι οι Σύνεδροι ευαρεστήθηκαν και ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την Σύναξη αυτή και ιδιαίτερα από την ανανέωση των αδελφικών δεσμών φιλίας και αγάπης, που διακρίνουν πάντα τους κληρικούς της Εκκλησίας μας.
Ανανέωσαν το ραντεβού τους δε για την επόμενη χρονιά που θα συγκληθεί και πάλι η Σύναξη των Ιερέων.
- Εμφανίσεις: 82455