Τίμησαν τη μνήμη των Κυπρίων πεσόντων στο Λονδίνο

sal1

Την Κυριακή 20η Ιουλίου τ.έ. τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής Harrow - ΒΔ Λονδίνου, από τον Ιερ. Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, Εθνικό Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων κατά τα τραγικά γεγονότα Ιουλίου - Αυγούστου 1974, και την βάρβαρη τουρκική εισβολή στη Νήσο των Αγίων Κύπρο, που οδήγησαν τελικά στην παράνομη κατοχή και βεβήλωση του ενός τρίτου σχεδόν της εσταυρωμένης Κύπρου μας.

Ο κ. Γεώργιος Γεωργίου, Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, ένας διακεκριμένος Διπλωμάτης και αυθεντικός πατριώτης, έδωσε μια εξαιρετική και πατριωτική ομιλία που κατασυγκίνησε όλο το εκκλησίασμα.

Αποσπάσματα της ομιλίας του παρατίθενται παρακάτω:

«...Ειδικά όμως τέτοιες μέρες, στρέφουμε πίσω τις σκέψεις μας σε εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Θλιβόμαστε και συνάμα οργιζόμαστε για την προδοσία, πονούμε και οδυρόμαστε για την βαρβαρότητα της Τουρκικής εισβολής, τις συνέπειες της οποίας ζούμε ακόμα.

Καμιά κοινότητα, κανένα κυπριακό σπίτι δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας. Συνέπειες οι οποίες αντικατοπτρίζονται στα πρόσωπα των χιλιάδων πεσόντων και αγνοουμένων και των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Συνέπειες, τις οποίες ζούμε μέχρι σήμερα ψάχνοντας, 40 χρόνια μετά, μέσα σε ομαδικούς τάφους να βρούμε τα μαρτυρικά κόκκαλα των ηρωϊκών νεκρών μας.

Ακόμα και σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες μιας κατ’ εξακολούθηση παραγνώρισης του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, η οποία μεθοδευμένα και συνεχώς, καταστρέφει την πολιτισμική μας κληρονομιά, εισάγει δεκάδες χιλιάδες εποίκους και στηρίζει στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά το κατοχικό έκτρωμα της σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της βάρβαρης εισβολής της στην Κύπρο.

...Ο ιστός της πολιτισμικής εξέλιξης του πληθυσμού των κατεχομένων διακόπηκε βίαια. Αυτή είναι και η διαφορά της τουρκικής κατοχής από όλους τους άλλους επιδρομείς που έχουν περάσει από την Κύπρο δια μέσου των αιώνων. Οι κατακτητές έρχονταν και έφευγαν, όμως οι κάτοικοι της Κύπρου ήταν πάντα εδώ, παρόντες σε αυτό το νησί, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Πάφο και από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό, δίνοντας συνέχεια στην ιστορική του διαδρομή. Για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία αυτού του νησιού υπήρξε αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής με τη βίαιη και μαζική εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού.

…Η συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας αποτελεί συν τοις άλλοις και ένα στίγμα, μια κηλίδα στην σύγχρονη ιστορία των διεθνών σχέσεων που πρέπει να απαλειφθεί. Πρόκειται περί αίσχους και ονείδους.

Υπό αυτές τις δραματικές περιστάσεις, επείγει το Κυπριακό να επιλυθεί. Επείγει να αποχωρήσουν τα Τουρκικά στρατεύματα και να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός μας, επείγει να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων, οι οποίοι, να μπορούν να ζήσουν όπως ο κάθε άλλος ευρωπαίος πολίτης. Ότι είναι καλό και χρήσιμο για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, είναι σίγουρα καλό και χρήσιμο και για το 28ο μέλος της. Και στο τέλος της ημέρας, είναι αυτό που διεκδικούμε. Τίποτα περισσότερο.

Στο σημείο αυτό επιτρέψετε μου να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, παρά τις δυσχέρειες που επιφέρει η βαθιά οικονομική κρίση, το Κυπριακό ήταν και παραμένει πάντοτε η κύρια εθνική μας προτεραιότητα. Και επίσης θέλω να τονίσω ότι όσοι αναμένουν ότι λόγω της κρίσης θα συναινέσουμε σε μη λειτουργική, κακή λύση που θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα απογοητευτούν οικτρά.

…Επιτέλους, αναμένουμε πως η Τουρκία, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο αλλά και ως υποψήφιο μέλος της Ένωσης, επιβάλλεται να διευκολύνει τη διαδικασία της λύσης, προβαίνοντας μεταξύ άλλων και στις ουσιαστικές χειρονομίες που απαιτούνται για να αντιστραφεί το αρνητικό πολιτικό κλίμα.

Από δικής μας πλευράς η διάθεση, η βούληση και η αποφασιστικότητα είναι δεδομένη. Και αυτή η κυβέρνηση, και αυτός ο Πρόεδρος, όπως όλοι οι προκάτοχοι του, και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Κύπρου, επιθυμούν με ειλικρίνεια και με απτές πράξεις και ενέργειες τους, να δουν το Κυπριακό επιλυμένο. Εκεί που όμως όλοι σκόνταψαν, ήταν στην Τουρκική αδιαλλαξία, χωρίς την κάμψη της οποίας δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Και σ’ αυτή την σημαντική για μας χώρα ο δικός σας ρόλος σαν παροικία, για τον οποίο σας είμαστε ευγνώμονες, είναι να περάσετε αυτό το μήνυμα σε όλες τις επαφές σας με Βρετανούς αξιωματούχους.

…Επιτρέψετε μου να ολοκληρώσω αυτή την ομιλία, στρέφοντας και πάλι την σκέψη μου προς το παρελθόν. Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής σε όσους έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και την Συνταγματική τάξη απέναντι στο ξενοκίνητο, προδοτικό πραξικόπημα. Κλίνουμε το γόνυ και καταθέτουμε τα άνθη της καρδιάς μας σε όλους εκείνους που έπεσαν στα πεδία των μαχών υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Ουδέποτε θα ξεχάσουμε, ουδέποτε θα επαναπαυθούμε.

Γνωρίζουμε ότι το καλύτερο μνημόσυνο είναι γι’ αυτούς η απελευθέρωση της πατρίδας μας, η επανένωση της, η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κράτους μας επί του συνόλου των εδαφών του, και τελικά η αποκατάσταση του δικαιώματος στα παιδιά και εγγόνια τους -σε όλους εμάς- να ζήσουμε σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας και να απολαύσουμε τους καρπούς της Κυπριακής μάνας γης.»

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο!

Μετά το πέρας της Τελετής Μνημοσύνης στον Ιερό Ναό, η Κοινότητα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Παντελή Δημοσθένους δεξιώθηκε όλο το εκκλησίασμα στην Κοινοτική Αίθουσα!

sal2

Εμφανίσεις: 59811
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!