Εκδήλωση των Πελοποννησίων στο Λονδίνο
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας - 18.54
-
Στις 25 Μαρτίου ο απανταχού της γης Ελληνισμός εορτάζει κάθε χρόνο μια διπλή εορτή: τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική Παλιγγενεσία!
Η Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας έχει καθιερώσει από την ίδρυσή της, το 2000, να τιμά πανηγυρικά τον διπλό αυτό εορτασμό.
Έτσι, οργάνωσε και φέτος μια εξαιρετικά επιτυχημένη σύναξη Πανελλήνων και Φιλελλήνων στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, ανήμερα της εορτής. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγορίου, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής του Λονδίνου κα. Μαρίνα Γιαννακουδάκη, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας Λονδίνου κα. Βαρβάρα Καμπουρίδου, εκπρόσωποι του Παροικιακού Τύπου, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Έλληνες Εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι Ελληνικών Συλλόγων και άλλοι.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Ελληνιστής Καθηγητής στο Βασιλικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Roderick Beaton, στην έδρα που φέρει την επωνυμία «Κοραής». Το θέμα του ήταν: «What Byron really did for Greece and why it still matters»!
Το πολυπληθέστατο ακροατήριο καλωσόρισε με θερμά λόγια η Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Λένα Μάρκου.
Τον ομιλητή παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Σαλαπάτας, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη και πλατιά φήμη που έχει στον Οικουμενικό Ελληνισμό ο Λόρδος Βύρωνας, και παρουσίασε με αδρές πινελιές τα βιογραφικά στοιχεία και την εργογραφία του προσκεκλημένου ομιλητή.
Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο Καθ. Beaton, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τον τίτλο: «Byron’s War - Romantic Rebellion, Greek Revolution»!
Στην εξαιρετικά εμπεριστατωμένη διάλεξή του ο διακεκριμένος Άγγλος επιστήμονας παρουσίασε με μεγάλη ακρίβεια και αντικειμενικότητα τα γεγονότα της εποχής και τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε σ’ αυτά ο μεγαλύτερος Φιλέλληνας όλων των εποχών, ο Λόρδος Βύρωνας.
Ένας από τους βιογράφους του Βύρωνα, ο Harold Nicolson, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Λόρδος Βύρωνας δεν κατάφερε τίποτα στο Μεσολόγγι εκτός από την αυτοκτονία του, αλλά με αυτή τη μεμονωμένη πράξη ηρωισμού εξασφάλισε την απελευθέρωση της Ελλάδος»!
Ο ομιλητής παρουσίασε γλαφυρά την ενεργή προσήλωση του Βύρωνα να συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση του Αγώνα της Ελλάδος.
Ο ίδιος ο Βύρωνας υποστήριζε: «Εννοώ... να υπηρετήσω τον Αγώνα αν οι πατριώτες μου το επιτρέψουν. Όμως η προσπάθειά μου επιθυμώ να ωφελήσει τον ίδιο τον Αγώνα κι όχι άτομα ή ομάδες».
Στη διάρκεια της διάλεξης παρουσιάσθηκε παράλληλο πρόγραμμα και ημερολόγιο του Αγώνα και της πορείας του Βύρωνα, κατά το διάστημα που ασχολήθηκε με το ελληνικό θέμα. Κατέστη δε σαφές πως ο Βύρωνας ήταν πολύ σίγουρος και σοβαρός για την ανασχόλησή του με την Ελλάδα, της οποίας τον Αγώνα θεωρούσε «ιερό»!
Τόσο πολύ μάλιστα, που σταμάτησε να γράφει ποίηση, ενόσω ασχολούνταν με το θέμα αυτό. Την ίδια ώρα βέβαια παρέμενε ρεαλιστής και πραγματιστής, κι ανέπτυξε μέσα του μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον της Ελλάδος.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Βύρωνας είχε ξεκαθαρίσει μέσα του και κάποιες πολιτικές, αναφορικά με την υπό δημιουργία νέα Ελληνική Πολιτεία.
Συγκεκριμένα:
• Να δημιουργηθεί συγκεντρωτικό έθνος - κράτος, ενωμένο κάτω από μια συνταγματική κυβέρνηση.
• Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει και υπεύθυνα να εκταμιεύσει την οικονομική στήριξη από το εξωτερικό, την οποία μια επιτυχής επανάσταση προϋποθέτει.
• Να επιδιωχθούν διπλωματικές σχέσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις, ειδικά δε στρατηγική συμμαχία με τη Μεγάλη Βρετανία.
Στη σκέψη του μεγάλου Φιλέλληνα δεν ήταν μόνο η Ελλάδα και ο τρόπος διακυβέρνησής της, αλλά και οι νέες πολιτικές και οι καινούργιες μορφές διακυβέρνησης που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μελλοντικά και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Βύρωνας συνέβαλε και βοήθησε προσωπικά την αγωνιζόμενη Ελλάδα στην εξασφάλιση των 2 Αγγλικών δανείων, που ήταν κατ’ ουσίαν το πρώτο εθνικό δάνειο της Ελλάδος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Ο ομιλητής ανέφερε στο σημείο αυτό, προς το τέλος της διάλεξής του, ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν αντίθετος με τα δάνεια, φοβούμενος εξαρτήσεις από τις χώρες που θα προσέφεραν τα δάνεια.
Καταλήγοντας ο Καθηγητής έκανε έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό με τις σύγχρονες συνθήκες, το μνημόνιο και τα δάνεια της σημερινής Ελληνικής Πολιτείας και τις εξαρτήσεις που αισθάνεται να έχει από τις χώρες και τους οργανισμούς που προσέφεραν τα δάνεια αυτά.
Στη συνέχεια έγιναν πολλές και διάφορες ερωτήσεις στον έμπειρο ομιλητή, ο οποίος με μεγάλη χαρά αλλά και επιστημοσύνη απάντησε σε όλες με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα.
Ανάμεσα στις καταληκτικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του σοφού Άγγλου Καθηγητή διακρίναμε και τις εξής:
• Ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα.
• Ο Βύρωνας αν ζούσε θα μπορούσε να γινόταν ο πρώτος Βασιλέας (κάτι που μάλλον επιθυμούσε την εποχή εκείνη και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος) στο νεόδμητο ελληνικό έθνος - κράτος!
Στο τέλος της διάλεξης η Πρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησίων Δρ. Μάρκου προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον Καθ. Beaton. Στη συνέχεια η Εταιρεία παρέθεσε δεξίωση στο Ελληνικό Κέντρο.
- Εμφανίσεις: 76326