Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ImageΜε την βοήθεια του εν Τριάδι δεδοξασμένου Θεού έχουμε ήδη εισέλθει στην Περίοδο του Τριωδίου, η οποία αρχίζει με την ανάγνωση στους Ναούς μας της παραβολής του Τελώνου και Φαρισαίου.

Ύστερα από την εισαγωγική αυτή περίοδο, τεσσάρων εβδομάδων, ήδη από την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, εισερχόμεθα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και ετοιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά, και με τον νου και με την καρδία μας, να γιορτάσουμε τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού.

Οι έξι αυτές βδομάδες πρίν από την Αγία Εβδομάδα και  εκ των νεκρών Αναστάση του Χριστού, αποτελούν περίοδο πνευματικής γυμνασίας και άσκησης του σώματος και της ύπαρξής μας όλης, προκειμένου να οικειοποιηθούμε την θείαν χάριν και να γίνουμε μέτοχοι της χαράς εκείνης που νιώθουν όσοι αγωνίζονται για να γίνουν κοινωνοί και κληρονόμοι Βασιλείας του Θεού.

Όλα τα Γεγονότα που μνημονεύουμε την Περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τα Ιερά Αναγνώσματα, οι ύμνοι του Τριωδίου και οι Ιερές Ακολουθίες, αναφέρονται στο Κεφάλαιο της συγχώρησης των αμαρτιών μας, της σωτηρίας του ανθρώπου, της παρακοής, της μετάνοιας και της συγγνώμης, της ταπεινοφροσύνης, της αγάπης και της αδελφοσύνης.

Γι’ αυτό και προτάσσεται η μετάνοια σαν η κορωνίδα των αρετών, γιατί όταν ο άνθρωπος μετανοήσει για τις αμαρτίες του, όταν συναισθανθεί από βάθους καρδίας τα πλημμελήματα και τα λάθη του, όταν χύσει δάκρυα πικρά για εκείνα που διέπραξε εναντίον των αδελφών του και εναντίον του θελήματος του Θεού, όταν ζεί συνεχώς υπό την σκιάν της θείας χάριτος και αγάπης και όταν ταπεινώνεται μπροστά στους συνανθρώπους του, τότε η θεία χάρη θα τον επισκιάσει και θα τον ελευθερώσει από το βάρος της ενοχής και τις αμαρτίες που τον βαραίνουν.

Γι’ αυτό δικαιολογημένα, με την είσοδο μας στην περίοδο του Ιερού Τριωδίου, τα πρώτα που ακούμε είναι η μετάνοια του Τελώνου, ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του δικαιωμένος, ύστερα από την ειλικρινή του μετάνοια, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Ευαγγελιστής «Λέγω υμίν κατέβη ούτος (ο Τελώνης) δεδικαιωμένος εις τον οίκον αυτού, ή γαρ εκείνος (ο Φαρισαίος)» (Λουκάς, Κεφ. ΙΗ, 14).

Ο Φαρισαίος εν συγκρίσει προς τον Τελώνη, αντί να ταπεινωθεί και να ζητήσει συγχώρηση από τον Θεόν, έμεινε ο ίδιος, δεν άλλαξε, δεν μετανόησε γιατί ήταν γεμάτος εγωϊσμό, υπερηφάνεια και αλαζονεία.

Γι’ αυτό, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω, να ακούσουμε την φωνή του Κυρίου και να πολεμήσουμε τον εγωϊσμό και την υπερηφάνεια, η οποία δηλητηριάζει την ψυχή και  καταστρέφει τις τυχόν μικρές αρετές και καλωσύνες μας στη ζώη. Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων, οι οποίοι κέρδισαν την μάχη για την σωτηρία της ψυχής τους, όπως ήταν ο Προφήτης και Βασιλέας Δαβίδ, ο οποίος έλεγε συνεχώς το γνωστόν: «Ελεήμων, ελέησέ με ο Θεός κατά το μέγα έλεός σου και κατά το πλήθος των οικτιρμών σου, εξάλειψον το ανόμημά μου». Αντίθετα, πολλοί άνθρωποι έχασαν τον μισθό τους από τον Θεό, γιατί τους κυρίευσε ο εγωϊσμός και η υπερηφάνεια, όπως συνέβη με τον δεύτερον υιόν της παραβολής του Ασώτου, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε ότι ο νεώτερος αδελφός του επέστρεψε στο σπίτι του φιλάνθρωπου Πατέρα μετανοιωμένος και συντετριμμένος, και ταπεινωμένος για την άτακτη ζωή του, ο πρεσβύτερος αδελφός αρνήθηκε να τον συναντήσει,  δεν συγκινήθηκε για την επιστροφή του και δεν καταδέχθηκε να διασκεδάσει με τους άλλους που ήλθαν να μοιραστούν την μεγάλη χαρά του Πατέρα τους.

Η ιστορία του ανθρώπινου Γένους είναι γεμάτη από παραδείγματα και μετάνοιας και υπερηφάνειας. Από καταβολής κόσμου το ανθρώπινο Γένος πολεμά, διεξάγει αμείλικτον αγώνα και με τον εαυτό του και με τον Θεό και με τον Διάβολο και με όλες τις δυνάμεις του σκότους, όπως χαρακτηριστικά μας υπενθυμίζει ο θείος Παύλος: «ότι ουκ εστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις» (Εφεσ. 6, 12).

Σ’ αυτόν τον πνευματικόν αγώνα, που είναι συνεχής και αδιάκοπος, έχουμε βοηθόν τον ίδιον τον Χριστόν, ο οποίος έπαθε και εσταυρώθη, διά τας αμαρτίας ημών και γι’ αυτό και μπορεί και θέλει να βοηθήσει εμάς τους ευτελείς και αναξίους δούλους Του, οι οποίοι καθημερινά βαλλόμεθα από τα βέλη του πονηρού και των κακών και βλαβερών και φθονερών ανθρώπων.

Ο Θεάνθρωπος Χριστός «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν». Ας ακούσουμε την φωνή του Κυρίου, η οποία τόσον εύστοχα και παραστατικά εκφράζεται από τον υμνωδόν της Εκκλησίας μας «Το ταπεινόφρονας είναι τους εαυτού Μαθητάς βουλόμενος, ο των πάντων Βασιλεύς Χριστός, παραινών εδίδασκε ζηλούν, τον Τελώνου στεναγμόν, και την ταπείνωσιν» (ύμνος Τριωδίου)

Υπάρχουν πολλά πνευματικά φάρμακα, με τα οποία μπορούμε να κερδίσουμε την σωτηρία μας και να γίνουμε κοινωνοί και μέτοχοι της θείας Χάριτος και προπάντων να αισθανθούμε την χαρά της θείας αγάπης, η οποία διάπλατα διακηρύσσεται και διαλαλείται με τα Πάθη και την εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Γι’ αυτό να αγωνιζόμεστε όλοι και όλες τον καλόν αγώνα της αρετής, της προσευχής, και της νηστείας, της μετανοίας και της ταπεινοφροσύνης, της καλωσύνης και της φιλαλληλίας, της ελεημοσύνης και της συνεχούς μεταλήψεως των Αχράντων Μυστηρίων, τον τακτικόν Εκκλησιασμόν και την καθημερινή αναφορά και επίκληση του Αγίου ονόματος του Χριστού «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν».

Κλείνοντας τούτο το εγκύκλιο γράμμα προς το Ποίμνιο της Βιβλικής αυτής Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, σας υπενθυμίζω τις Ιερές Ακολουθίες των Ημερών.

Είναι ψυχωφελείς, και γεμάτες φως και χαρά και ειρήνη για όλους: Το Μεγάλο Απόδειπνο, η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, Ακολουθίες, οι οποίες τελούνται αυτήν την Περίοδον για πνευματική ενίσχυση και ευφροσύνη και μυσταγωγία των πιστών και οικείωση του Πάθους και της Ανάστασης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ευχόμενος δε όπως εν υγεία ψυχής και σώματος περάσετε την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με ψυχή καθαρή και χείλη αρρύπωτα, καθαρά, φθάσωμεν και εορτάσουμε τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου, διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2010

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

 

Εμφανίσεις: 74496
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!