Αποκαλυπτήρια επιγραφών και Κοινοτική Χοροεσπερίδα στο Harrow

harrow-1

Την Κυριακή 9η Νοεμβρίου τ.έ. πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων BΔ Λονδίνου μια ιστορική Τελετή Αποκαλυπτηρίων τριών επιγραφών, με ονόματα Εκκλ. Επιτρόπων, Κτητόρων, Ευεργετών, Δωρητών, Εργολάβων και Μηχανικών του νεόδμητου Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής, ο οποίος ανηγέρθη εκ θεμελίων κατά τα έτη 2009-2011 και εγκαινιάσθηκε την 4η Νοεμβρίου 2012.

Της ωραίας αυτής και συγκινητικής Τελέτης προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Ιερ. Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα.

Παρέστησαν δε ο Άγγλος Βουλευτής κ. Bob Blackman, o Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Σωτήρης Δεμέστιχας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγγλίας Δρ. Κική Σονίδου, ο Κτήτορας του Ιερού Ναού κ. Πανίκος Ηροδότου, ο Πολιτικός Μηχανικός της Κοινότητας κ. Αντώνης Σαββίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, μέλη των Επιτροπών της Κοινότητας και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων στην εν λόγω Τελετή απηύθηνε προς τον Δωρεοδότη Κύριο την παρακάτω Δέηση:

«Βασιλεύ Άγιε, ο έχων θρόνον ουρανόν και υποπόδιον την γην, ο επί των Χερουβείμ εποχούμενος και υπό των Σεραφείμ ανυμνούμενος, ο φως οικών απρόσιτον, ο εκλεξάμενος την Σιών και αιρετίσας αυτήν εις κατοικίαν Σήν, ο προσδεχόμενος παρά των Σων κτισμάτων την λογικήν λατρείαν, ο τον Σολομώντα διδάξας οικοδομήσαι οίκον τη Ση μεγαλειότητι και τον Ισραήλ οδηγήσας εις απαρτισμόν της σκηνής του μαρτυρίου, ο εν τη πέτρα της Πίστεως οικοδομήσας την Εκκλησίαν Σου, στερέωσον τον άγιον οίκον τούτον ασάλευτον και δεδοξασμένον εν Σοι και αγίασον τους αγαπώντας την ευπρέπειαν αυτού, ίνα, ακατακρίτως εστώτες ενώπιον της αγίας δόξης Σου, προσάγωμέν Σοι θυσίαν αινέσεως, εν καθαρώ τω μαρτυρίω της συνειδήσεως ημών.

Επάκουσον της δεήσεως των εν τω πανσέπτω Ναώ τούτω εισιόντων εν φόβω και ευλαβεία και πρόσδεξαι τας ευχαριστηρίους ημών εντεύξεις εν τη ευσήμω ημέρα ταύτη, καθ’ ήν αποκαλυπτήρια επιγραφών τελούμεν, προς τιμήν των Κτητόρων, Ευεργετών και Δωρητών, έτι δε και των Εργολάβων και Μηχανικών, του φωτοφόρου και Ιερού Ναού τούτου, και ανάδειξον την χειροποίητον ταύτην σκηνήν, της Σης αρρήτου δόξης άγιον οικητήριον, πύλην ουράνιον και ιερόν καταφύγιον.

Αξίωσον ημάς ναόν έμψυχον του Παρακλήτου γενέσθαι και τόπον σκηνώματος δόξης Σου αγιάζειν, ότι ουκ οίδαμεν προσκυνείν Θεώ αλλοτρίω, ουδέ διαπετάζειν προς έτερον Θεόν τας εαυτών, Δέσποτα, χείρας, αλλά βωμούς και τόπους λατρείας Σου του αληθινού Θεού ημών σέβειν και υπερ οσίων και ιερών αγωνίζεσθαι.

Την Σην ευλογίαν κατάπεμψον εξ ουρανίου κατοικητηρίου Σου επί τους δούλους Σου, τους Κτήτορας, Ευεργέτας και Δωρητάς του Ιερού Ναού τούτου, του οικοδομηθέντος άρτι, εις δοξολογίαν του υπερευλογημένου ονόματός Σου και εις τιμήν και μνήμην των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Παντελεήμονος του Ιαματικού και Παρασκευής της Αθληφόρου.

Ότι άγιος ει ο Θεός ημών, ο εν αγίοις αναπαυόμενος και Σοι την ευχαριστίαν και προσκύνησιν αναπέμπομεν, τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».

Στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας, η οποία βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού, όπου πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η ετήσια Κοινοτική Χοροεσπερίδα. Σ’ αυτήν, εκτός των παραπάνω επισήμων προσκεκλημένων, έλαβαν μέρος και οι Δήμαρχοι της Δημοτικής Περιφέρειας του Harrow, Cllr Ajay Maru, και του Brent, Cllr Kana Naheerathan.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους καλωσόρισε με εγκάρδιο χαιρετισμό τον Σεβασμιώτατο, τον οποίο ευχαρίστησε για όλες τις προσφορές και τις σοφές συμβουλές του προς την Κοινότητα, καθώς και τους εκλεκτούς επισήμους και το πλήθος των μελών και φίλων της Κοινότητας, οι οποίοι έδειξαν έμπρακτα για άλλη μια φορά την υποστήριξή τους προς την φιλοπρόοδη Κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονος.

Ειδική μνεία δε έκανε στον Ιερ. Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, ο οποίος διακονεί με πλήρη αφοσίωση και ποιμαντική ευαισθησία την Κοινότητα για 22 συναπτά έτη. Ανέφερε δε επίσης, με συγκινησιακή φόρτιση, το χρονίζον πρόβλημα της παράνομης εισβολής και κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, υπογραμμίζοντας το ανύστακτο ενδιαφέρον και την αγωνία των Ομογενών για το ζήτημα αυτό.

Ο Άγγλος Βουλευτής, της βουλευτικής περιφέρειας Harrow East, κ. Bob Blackman, ομίλησε με θερμά λόγια, ευχαριστώντας την Κοινότητα για την πρόσκληση, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της Χοροεσπερίδας.

Επίσης, δήλωσε σαφώς τη σταθερή προσήλωσή του στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουμε μια νέα τουρκική πρόκληση, με την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου διεκδικεί δικαίωμα εκμετάλευσης των Κυπριακών Υδάτων και του Φυσικού Αερίου. Βροντοφώναξε δε με έμφαση το σύνθημα: «Leave the Waters alone»! Και περάτωσε το λόγο του υποσχόμενος να εγείρει το εν λόγω ζήτημα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Σωτήρης Δεμέστιχας, ο οποίος εκπροσωπούσε στην εκδήλωση και τον Έλληνα Πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Μπίκα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ενόσω η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν ενωμένες μπορούμε να καταφέρουμε ως Έθνος πολλές επιτυχίες.

Αναφερόμενος δε στην Κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονος, με τις μεγάλες οικοδομικές, εκπαιδευτικές και άλλες επιτυχίες της, είπε: «Αυτή η Κοινότητα είναι απόδειξη για το τι μπορούμε να επιτύχουμε ως Ελληνισμός»!

Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης. Με αφορμή δε την επικείμενη έναρξη της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, ομίλησε με ιδιαίτερη έμπνευση και γλαφυρότητα για το πνεύμα των Χριστουγέννων, το οποίο προσφέρει αγάπη και ενότητα στους ανθρώπους, και μάλιστα -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και πολιτισμού. Έτσι καθίσταται ευκολώτερη η ανεκτικότητα και η συνεργασία των ανθρώπων, ειδικά στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες.

Την εκδήλωση διάνθιζε με ωραίους ελληνικούς ήχους η ορχήστρα «Κουρελού» του φημισμένου μαέστρου Παύλου Μελά.

Το νοστιμότατο και πλουσιότατο δείπνο είχε ετοιμάσει ο Εκκλ. Επίτροπος Δημήτρης Παρπόττας με το επιτελείο του.

harrow-2

harrow-3

harrow-4

Εμφανίσεις: 48616
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!