Εκπαιδευτικό Συνέδριο στα Θυάτειρα

th2

Με την ευκαιρία της επετείου 50 χρόνων από την ίδρυση του Κεντρικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Κ.Ε.Σ.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23η Ιουνίου 2014 στο Λονδίνο το 15ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο του ΚΕΣ.

Την πρωτοβουλία της οργάνωσης του Συνεδρίου και την προεδρία είχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος.

Παρευρέθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, πολλοί κληρικοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, έφοροι σχολικών επιτροπών κ.ά.

Το Συνέδριο άνοιξε με προσευχή ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων. Στη συνέχεια καλωσόρισε ο Συντονιστής του Κ.Ε.Σ. κ. Παναγιώτης Τοφής.

Κατόπιν χαιρέτησε τους Συνέδρους ο Θεοφιλέστατος Άγιος Τροπαίου εκ μέρους της φιλοξενούσης Κοινότητας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από διάφορους εκπαιδευτικούς παράγοντες της Ομογένειας και από τις Προϊστάμενες των Εκπαιδευτικών Αποστολών Ελλάδας κα Βαρβάρα Καμπουρίδη και Κύπρου κα Μαρία Παπαλούκα.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος ομίλησε ως Προέδρος του Κ.Ε.Σ. κάνοντας ιστορική αναδρομή στην ίδρυση, πορεία και προσφορά του εν λόγω Οργανισμού, καθώς επίσης και στο μωσαϊκό των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Ομογένειας.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στην ομιλία του πως το Κ.Ε.Σ. έχει σήμερα υπό την αιγίδα του 54 Σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία.

Η Αρχιεπισκοπή διακατέχεται από έντονο ενδιαφέρον για την Παιδεία και στηρίζει τα Σχολεία με κάθε δυνατό μέσον.

Στόχος είναι η ενδυνάμωση της σχέσης των παιδιών με τη γλώσσα, την πίστη, την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Κατέληξε δε με την προτροπή πως, οφείλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας τον πόθο για μάθηση, την περηφάνια για την καταγωγή τους και τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, που θα τους καταστήσουν φάρους αρετής στη χώρα που ζούμε.

Κατόπιν άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες ήταν χωρισμένες σε δύο μέρη.

Το Προεδρείο του πρώτου μέρους αποτελούσαν οι: Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, κα Ρεγγίνα Καρούζου-Φωκά, κα Μάρω Στρούθου, και κ. Μάριος Μηναΐδης.

Οι εισηγήσεις που ακούσθηκαν ήταν οι εξής:

Αρχιμ. Βασίλειος Παπαβασιλείου (Γεν. Αρχιερ. Επίτροπος), «Ορθόδοξη Θρησκευτική Κατήχηση και Διδασκαλία των παιδιών». Ο ομιλητής βάσισε την παρουσίασή του σε σκέψεις του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι υποχρέωσή μας να παιδαγωγίσουμε τους νέους εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Να διδάξουμε στα παιδιά χριστιανικές αρετές.

Το περιεχόμενο της διδασκαλίας πρέπει να είναι η Αγία Γραφή, οι Βίοι Αγίων, τα δόγματα και τα έθιμα της Εκκλησίας.

Οικον. Δρ. Σταύρος Σολωμού (Κοινότητα Αγ. Νικολάου, Δυτ. Λονδίνο), «Στενότερος σύνδεσμος οικογένειας και Σχολείου».

Ο ομιλητής επεσήμανε πως αντί για λόγια και λογική χρειάζεται οι γονείς να διδάξουν τα παιδιά τους με παράδειγμα ζωής. Η οικογένεια πρέπει να συμμετέχει στη ζωή του Σχολείου.

Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρας (Κοινότητα Δώδεκα Αποστόλων), «Συμμετοχή του Ιερού κλήρου στο έργο του Σχολείου».

Συγκινητική αναφορά έκανε ο π. Ιωσήφ στο παλιό Αναγνωστικό της Α΄ Δημοτικού, όπου ο Ιερέας είχε κεντρικό ρόλο, στα κείμενα («Να τος ο παπάς, ο καλός παπάς μας») και στις εικόνες.

Σήμερα βέβαια έχουμε καινούργια εκπαιδευτικά εργαλεία και δεδομένα. Ο κληρικός πρέπει να αναπτύξει εξωστρέφεια και να πλησιάσει τα παιδιά.

Κατόπιν ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας εισηγήθηκε τις παρακάτω σκέψεις:

Βρισκόμαστε ενώπιον καινούργιων δεδομένων και νέου κοινωνικού τοπίου με νέες δημογραφικές πραγματικότητες στην Ομογένεια Μεγ. Βρετανίας, που χαρακτηρίζεται κυρίως από εσωτερικές μετακινήσεις Ομογενών, κι από είσοδο στην Ομογένεια νέων μελών ερχομένων από την Πατρίδα.

Οι πραγματικότητες αυτές επηρεάζουν σαφέστατα και την εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικά αυτήν που μας αφορά την Παροικιακή μας Εκπαίδευση.

Έτσι, ανάμεσα στους σκοπούς του Συνεδρίου μας απόψε θα πρέπει να είναι και η μελέτη των νέων αυτών δεδομένων, όπως και η πρόβλεψη για το τι θα επακολουθήσει, ώστε να φθάσουμε σε μια όσο γίνεται ασφαλέστερη συναγωγή συμπερασμάτων, αλλά και στη λήψη μέτρων, για την βελτίωση της εκπαιδευτικής μας προσφορά προς την Ομογένεια, η οποία μετα-μορφώνεται συνεχώς.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε υποχρέωση να αναπτύξουμε γοργό και τολμηρό βηματισμό, με σκέψη, μελέτη, απόφαση, πρωτοβουλίες και δράσεις. Το μέλλον δεν περιμένει.

Εμείς θα εισέλθουμε δυναμικά σ’ αυτό, για να κατακτήσουμε τις νέες κορυφές, από τις οποίες θα ατενίσουμε τον κόσμο με καινούργια ματιά και με αποφασιστική στάση.

Μόνο έτσι θα καταφέρουμε τον πολυπόθητο στόχο, που είναι όχι απλά η διατήρηση και συντήρηση των υπαρχόντων στοιχείων μας, αλλά βασικά η δημιουργία νέου πολιτισμού.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, στο οποίο το Προεδρείο απετέλεσαν οι: Αρχιμ. Αιμιλιανός Παπαδάκης, κ. Νικόλαος Σκηνίτης, κ. Δημήτριος Αγγελέτος.

Οι εισηγήσεις του μέρους αυτού είχαν ως εξής:

κ. Παναγιώτης Τοφής (Συντονιστής του Κ.Ε.Σ.), «Συντονισμός και οργάνωση της λειτουργίας των Σχολείων - Επικοινωνία και υποστήριξη από το Κ.Ε.Σ.»

κ. Ιορδάνης Παρασκευόπουλος (Σχολείο «Παναγία η Ελεούσα» Nottingham), «Προσέλκυση περισσοτέρων παιδιών της Ομογένειας στα Ελληνικά Σχολεία - Προτάσεις για ενίσχυση της σχέσης παιδιού-Εκκλησίας-Σχολείου»

κα Μαρία Τεμένου (Σχολείο Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου Mansfield), «Διδακτικό προσωπικό και Σχολικές Επιτροπές»

Πρεσβ. Παύλος Γρηγορίου (Κοινότητα Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή Βορ. Λονδίνου) και Δρ. Σταυριανή Ιωαννίδου (Σχολείο Αγ. Ελευθερίου Leyton, Ανατ. Λονδίνου), «Καλύτερη χρήση των σύγχρονων μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας»

Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου η φιλοξενούσα Κοινότητα Αποστόλου Βαρνάβα Βορείου Λονδίνου δεξιώθηκε όλους τους Συνέδρους, προσφέροντας γενναιόδωρα νοστιμότατο δείπνο.

th1

th3

th4

th5

Εμφανίσεις: 74457
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!