Επίσκεψη Σάββα Βαρσοβίας στην Ι.Μ.Χαλκίδος

Image
Παράκληση στο Ιερό σκήνωμα Αγ. Ιωάννη
Με αφορμή την έλευσή του στην Ελλάδα προς επίσκεψη του ασθενούντος Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου

Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και Αρχιεπίσκοπος πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, επισκέφθηκε και την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, προκειμένου να προσκυνήσει το χαριτόβρυτο και θαυματουργό Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου, το οποίο φυλάσσεται στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα στο Νέο Προκόπιο του Δήμου Κηρέως.Η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου και της τιμίας Συνοδείας του έγινε στην έδρα της Ιεράς μας Μητροπόλεως, την Χαλκίδα και συγκεκριμένα στον ιστορικό Ιερό Ναό της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής, το πρωί της παρελθούσης Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 2007 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και μέρος του Ιερού μας Κλήρου. Εκεί ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τους υψηλούς επισκέπτες στην παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου μας, ενώ στη συνέχεια στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν τους. Κατόπιν, όλοι μαζί αναχώρησαν για το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπου και τους έγινε επίσημη υποδοχή και στη συνέχεια εψάλλη Παράκληση προς τον Άγιο από τον Μακαριώτατο κ.κ. Σάββα, ενώπιον του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου.Στη συνέχεια, στον Παρακείμενο Ξενώνα του Ευαγούς Ιδρύματος παρετέθη από το Διοικητικό Συμβούλιό του Τράπεζα προς τιμήν του Μακαριωτάτου και της συνοδείας Του, κατά την διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν και αναμνηστικά δώρα.Νωρίς το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Μακαριώτατος και η Συνοδεία του αναχώρησαν από το Προκόπι για την Αθήνα και ευχαρίστησαν θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την φιλοξενία και την αγάπη που δέχθηκαν. Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα στην Ιερά μας Μητρόπολη καταγράφεται στις σελίδες της Τοπικής μας Εκκλησιαστικής Ιστορίας ως γεγονός εξέχουσας σημασίας, αφού ο Μακαριώτατος συγκαταλέγεται και εκείνος πλέον στην χορεία των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Τόπο μας, μεταξύ των οποίων είναι ο Παναγιώτατος Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας κυρός Νικόλαος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Αλέξιος και ο προκάτοχός του κυρός Ποιμήν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος και ο προκάτοχός του κυρός Σεραφείμ κ.ά.  

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, αλλά και με μεγάλη εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια έλαβαν χώρα τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Μαντουδίου το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007 από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο.Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007 το απόγευμα έγινε, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού, η πανηγυρική υποδοχή των Ιερών Λειψάνων (Αγ. Πέντε Νεομαρτύρων Σαμοθράκης, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου και Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Χίου), τα οποία κατετέθησαν την επομένη ημέρα στην Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού και μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μητροπολίτης μας κήρυξε το θείο λόγο και αναφέρθηκε στη σημασία των Εγκαινίων ενός Ιερού Ναού.Την επομένη ημέρα, Σάββατο 17 Νοεμβρίου το πρωί, κυριώνυμη ημέρα των Εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος καθιέρωσε τον Ιερό Ναό και στη συνέχεια προεξήρχε στην πρώτη Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τους: Παν. Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου - Πρωτοσύγκελλο, Παν. Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα – Τελετάρχη των Εγκαινίων, Παν. Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου – Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Χαλκίδος, Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Μάρκου – Προϊστάμενο της Ενορίας Μαντουδίου, Αιδ. Οικον. Γεώργιο Χαιρόπουλο – Εφημέριο Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Ιστιαίας, Αιδ. Σακελ. Κωνσταντίνο Χάλιο – Εφημέριο Καμπίων, Αιδ. Πρεσβ. Δημήτριο Πατεράκη – Εφημέριο Προκοπίου, Αιδ. Πρεσβ. Δημήτριο Σταμούλο – Εφημέριο Πηλίου, Αιδ. Πρεσβ. Νικόλαο Μάρκου – Εφημέριο Μαντουδίου και τον Ιερολ. Διάκ. Συμεών Ηλιοδρομίτη. Κατά τη διάρκεια της Τελετής ο Σεβασμιώτατος εξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα, ώστε να συμμετέχουν ενεργότερα.Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 FM), έψαλλε ο Αιδ. Πρεσβ. Ανάργυρος Στουραΐτης, Εφημέριος της Ενορίας Πολιτικών και Καθηγητής στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, ενώ πληθωρική ήταν και η συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματος, το οποίο χάρηκε ιδιαιτέρως την σπουδαία αυτή Ιερά Ακολουθία της Εκκλησίας μας. 

 

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΑΛΙΚΗ – ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ Ι. ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ

Με αισθήματα χαρμολύπης τελέσθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007 το πρωί, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στην Βόρειο Εύβοια, η Θεία Λειτουργία και το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Τσαλίκη, με αφορμή των συμπλήρωση δεκαπέντε ετών από την μακαρία Κοίμησή του (+21 Νοεμβρίου 1992).Πλήθη πιστών, από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο συνέρευσαν στο Μοναστήρι του Γέροντος για να λάβουν την Χάρη του Αγίου, αλλά και να προσκυνήσουν τον Τάφο του Γέροντος Ιακώβου, ο οποίος αγάπησε πολύ το Θεό, αγωνιζόμενος το μαρτύριο της συνειδήσεως σε ολόκληρη την επίγεια ζωή του και αναπαύοντας πολλούς ανθρώπους ποικιλοτρόπως, πάλαι τε και επ’ εσχάτων.Στην Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης μας και ανέπαυσε τις ψυχές όλων όσοι ήλθαν προσκυνητές στον πάντοτε φιλόξενο Τόπο του Οσίου Δαυΐδ, όπου έως σήμερα, με την φροντίδα του αγίου Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου και όλων των αδελφών της Ιεράς Μονής, συνεχίζεται να βιώνεται με πιστότητα η ευλογημένη παράδοση του Μοναχικού Βίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Εμφανίσεις: 52450
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!