Ο Αχαΐας Αθανάσιος στον Άγιο Γεώργιο Κυψέλης

agios thomas kipseli-1

Χθες, Κυριακή του Θωμά, 19 Απριλίου, στον Ι.Ναό Αγ.Γεωργίου Κυψέλης προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας, κ. Αθανάσιος, ο οποίος ομίλησε επικαίρως και μας ευχήθηκε δεόντως.

Κατὰ τὸ εμπνευσμένο κήρυγμά του είπε μεταξύ άλλων ότι: «Διὰ πίστεως σωζόμεθα, όπως μας αποκαλύπτουν οι Ευαγγελιστές. Ο άνθρωπος καλείται να πιστέψει και όχι κατ΄ ανάγκην να δεί, να διαπιστώσει, να αγγίξει την αλήθεια του Θεού, που ξεπερνάει δηλαδή την λογική του ανθρώπου.

Σήμερα ο Θωμάς εκπροσωπεί όλους εμάς, όλους τους ανθρώπους που κινούνται μέσα στα δικά τους όρια. Τη στιγμή εκείνη που ζητά να αγγίξει τους τύπους των ήλων, τις πληγές που ανοίχτηκαν από τα καρφιά που μπήχτηκαν στα χέρια Κυρίου δηλώνει εμάς που ψάχνουμε να ανακαλύψουμε τον Κύριο.

Κι άλλη φορά οι μαθητές θα συναντήσουν τον Κύριο και δεν θα Τον αναγνωρίσουν ότι αυτός που τους μιλά είναι αυτός ο ίδιος ο Κύριος ο Αναστημένος.

Ο Λουκάς και ο Κλεόπας! Στην πορεία προς Εμμαούς. Περπατάνε από τα Ιεροσόλυμα και ώρα πολύ μιλάνε με τον Κύριο και δεν καταλαβαίνουν ότι είναι ο Κύριός τους! Μόνο την ώρα που ο Κύριος κόβει και ευλογεί το ψωμί τότε ανοίγουν τα μάτια τους λέει, βλέπουν και καταλαβαίνουν ποιος είναι!

Βλέπετε αδελφοί μου, είναι κρίσιμα αυτά που μας διηγούνται τα ευαγγέλια κυρίως για να συνειδητοποιήσουμε κάτι πολύ σημαντικό: η πίστη αδελφοί μου δεν είναι προϊόν της δικής μας ασθενούς φύσης!

Είναι δώρον της χάριτος του Θεού! Είναι το Πνεύμα το Άγιον που Εκείνος αποστέλει και το οποίο εκπορεύεται από τον Πατέρα μας και Πατέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού που μας δίνει την πίστη. Μας δίνει την πίστη και την ωριμάζει όπως οι καρποί ωριμάζουν πάνω σε ένα δένδρο!

Τι ήθελε να διαπιστώσει ο απόστολος Θωμάς; Εκείνος που ανέβηκε στο ξύλο του Σταυρού είναι ο ίδιος ή κάποιος που μοιάζει σε Εκείνον που ήταν το περιεχόμενο των ελπίδων του και το περιεχόμενο της πίστης του, Εκείνος με τον οποίο περπάτησε επί τρία συνεχόμενα χρόνια.

Και τι καταλαβαίνει αγγἰζοντας τον τύπο των ήλων, την πλευρά την ανοιχτή του Κυρίους; Καταλαβαίνει ότι η αγάπη του Θεού είναι απέραντη! Τέτοια αγάπη δεν είχε ζήσει ο κόσμος ως τότε!

Και πώς απάντησε στην αγάπη αυτή του Θεού ο απόστολος! Ανακήρυξε βεβαίως τον Ιησού Χριστό, Κύριο και Θεό του, Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου!, αλλά έδωσε και μια άλλη απάντηση! Απάντησε στην αγάπη του Θεού με τη δική του αγάπη και τη θυσία του!

Όταν έδωσε τον ίδιο του τον εαυτό, την ίδια τη ζωή του, όταν με εντολή άνωθεν –κατά την παράδοση- ξεκίνησε να κηρύξει τον Χριστό στα βάθη της Ανατολής και έφθασε μέχρι τις Ινδίες, όπου και σήμερα υπάρχουν χριστιανοί.

Κριτήριο του μηνύματος της Αναστάσεως είναι ότι ο Κύριος ανίσταται για να μας σώσει αλλά και να μας καλέσει να απαντήσουμε κι εμείς με την ίδια αγάπη. Και εμείς θα πρέπει να απαντούμε στην αγάπη του Κυρίου με αγάπη και όχι τὸ φόβο της θρησκοληψίας.

Παίρνουμε το φως της αναστάσεως φωτίζονται τα μάτια μας, βλέπουμε τον Κύριο της αγάπης και απαντούμε με αγάπη στον Κύριο και στα παιδιά του. Τότε έχουμε αυθεντική φανέρωση της πίστεώς μας!».

agios thomas kipseli-2

agios thomas kipseli-3

agios thomas kipseli-4

Εμφανίσεις: 9019
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!