Θεόφιλος:"Οι νέοι ελπίδα του μέλλοντος της Εκκλησίας"

ImageΤην Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η προγραμματισθείσα και προαναγγελθείσα υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Συνάντηση εκπροσώπων Νεολαίας

εκ των Κοινοτήτων της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αυτονομίας, στην Μαδηβά της Ιορδανίας.

 

Οι εκπρόσωποι των Νεολαιών, είς  εξ΄ εκάστης Ενορίας και Κοινότητος, εβδομήκοντα πέντε (75) το σύνολον, προσεκλήθησαν από της Α.Θ. Μακαριότητος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου με διοργανωτές τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιορδάνου κ. Θεοφύλακτο,  τον Γέροντα Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου, τους πανοσιολογιωτάτους Αρχιμανδρίτας π. Ιννοκέντιο, π. Αριστόβουλο,  τον πανοσιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Γαλακτίωνα και τον εκ Κανά φιλόλογο κ. Φάντι Αμπντ-Ελ-Νουρ.

 

Την πρωί της Παρασκευής οι εκπρόσωποι της Νεολαίας προσήλθαν εις τον παρά την Ανατολική Όχθη του ποταμού Ιορδάνου και παρά τον τόπον του Βαπτίσματος του Κυρίου Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και έλαβαν μέρος εις την εκεί τελεσθείσα Θεία Λειτουργία.

 

Περί την μεσημβρία οι εκπρόσωποι είχαν ήδη φθάσει στην πόλη της Μαδηβάς, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εις το εσωτερικό του οποίου υπάρχει ο ψηφιδωτός βυζαντινός χάρτης του 6ου αι., απεικονίζων με θαυμαστή ακρίβεια και τέχνη την Αγία Γη της εποχής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

 

Πέριξ του Ναού τούτου λειτουργεί πλήρες Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, αναδειχθέν εις Πρότυπο Εκπαιδευτικό Κέντρο δια της επιμελείας του Αρχιμανδρίτου Ιννοκεντίου ως και ξενοδοχείο, εις το οποίο και κατέλυσαν ως φιλοξενούμενοι οι εκπρόσωποι της Νεολαίας.

 

Αργότερα έφθασαν εξ  Ιεροσολύμων ο Μακαριώτατος μετά συνοδείας του Γέροντος Αρχιγραμματέως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Αρχιεπισκόπου Αβήλων κ. Δωροθέου, διατελέσαντος ηγουμένου εν Μαδηβά, και παρεκάθισαν σε γεύμα μετά των εκπροσώπων της Νεολαίας, παρουσία του πρέσβεως της Ελλάδος εις Ιορδανίαν κ. Ηρακλέους Αστεριάδου και ιερέων του ποιμνίου.

 

Ο Μακαριώτατος ευλόγησε την τράπεζα και εις τον σύντομο χαιρετισμό Αυτού υπογράμμισε την σημασία του προσκυνήματος της Μαδηβά ως τόπου συναντήσεως της Νεολαίας, ο δε Πρόεδρος της Επιτροπής της Μαδηβά, ιατρός κ. Αντζελάτ, αντιπροσφωνών,  ετόνισε την σημασία του προσκυνήματος της Μαδηβά ως της καρδίας της Κοινότητος των Ορθοδόξων και της πόλεως της Μαδηβά και του ελληνορθοδόξου σχολείου αυτής, αναδειχθέντος υπό του Αρχιμανδρίτου Ιννοκεντίου ως κέντρου εκπαιδευτικού και επαγγελματικού, εις ο συνέβαλε λίαν σημαντικώς και ο διατελέσας εκεί ηγούμενος, Αρχιεπίσκοπος Αβήλων κ. Δωρόθεος.

 

Την 4.00ην μ.μ. ο Μακαριώτατος προεξήρξε του Εσπερινού του Σαββάτου των Ψυχών εις τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μαδηβάς τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων της Νεολαίας.

 

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος προσεφώνησε τα μέλη της Νεολαίας εις την αίθουσα Νεολαίας του προσκυνήματος της Μαδηβάς. Τα κύρια σημεία της προσφωνήσεως του Μακαριωτάτου ήσαν περίπου τα κάτωθι:

 

«Συναντώμεθα σήμερον μεθ' υμών, των εκπροσώπων Νεολαίας της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου εις Ιορδανίαν, Ισραήλ και Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν, ανταποκρινόμενοι εις την προτροπήν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού: «άφετε τα παιδία ελθείν προς με, των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία των ουρανών».

 

Υμείς είσθε ως νέοι η ελπίς του μέλλοντος της Εκκλησίας. Δια τους νέους επέδειξαν  ιδιαιτέραν ποιμαντικήν ευαισθησίαν οι Πατέρες της Εκκλησίας.

 

Λάβετε ως παράδειγμα τον Μέγαν Βασίλειον δια του λόγου αυτού: «Προς τους νέους, όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων».

 

Εν τω αυτώ πνεύματι και  Ημείς προσεγγίζομεν υμάς, ίνα εν ειλικρινεία ασχοληθώμεν με τους προβληματισμούς υμών, ίνα μεταδώσωμεν εις υμάς την εμπειρίαν Ημών και βεβαιότητα ότι εν Χριστώ και εν τη Εκκλησία Αυτού  και τοις μυστηρίοις αυτής ευρίσκεται η αλήθεια, το νόημα και η γνησιότης της ζωής του ανθρώπου. «Εν Χριστώ ζώμεν, κινούμεθα και εσμεν».

 

«Βαλόντες χείρα επ' άροτρον», ότε προ τριετίας εκάλεσεν Ημάς ο Θεός εις το Πατριαρχικόν αξίωμα, δεν στρεφόμεθα προς τα οπίσω, αλλά επεκτεινόμεθα επί τα έμπροσθεν και προσκαλούμεν υμάς να έλθητε και να ανακαλύψητε  τους προσκυνηματικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, τους οποίους έχει η Μήτηρ υμών και η Μήτηρ των Εκκλησιών, Σιωνίτις Εκκλησία, το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων. Εις εκ των θησαυρών τούτων είναι  το προσκύνημα τούτο μετά του χάρτου της Μαδηβάς, ελκύον την προσοχήν επισκεπτών από την υφήλιον.

 

Τείνομεν προς υμάς χείρα Πατρικήν εν τω πνεύματι της ταπεινώσεως, της συγγνώμης, της συγχωρήσεως και της συνδιαλλαγής, το οποίον μεταδίδει εις πάντας ημάς η Ορθόδοξος ημών Εκκλησία κατά την περίοδον ταύτην του Τριωδίου, της προετοιμασίας της εισόδου ημών εις την νηστείαν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

 

Ημείς ευχαριστούμεν τον βασιλέα της Ιορδανίας Μεγαλειότατον Αβδάλλα Β'  Ίμπν-Χουσέϊν, δια την υποστήριξιν Αυτού εις το Πατριαρχείον μας εις το πλαίσιον της δημοκρατικής και της ανεξιθρήσκου διακυβερνήσεως της χώρας της Ιορδανίας και τον Αρχιμανδρίτην Ιννοκέντιον δια την παρεχομένην γενναιόδωρον φιλοξενίαν και περαίνομεν λέγοντες ότι σκοπός της συναντήσεως ταύτης ήτο  η στενοτέρα γνωριμία υμών μετά του Πατριαρχείου και μεταξύ υμών και προτείνομεν προς τούτοις τον διορισμόν Επιτροπής της Νεολαίας, ήτις θα είναι εις επικοινωνίαν επί μονίμου βάσεως μετά του Πατριαρχείου, ίνα αφουγκράζηται τα προβλήματα, τους στοχασμούς και τους προβληματισμούς της νεότητος δια κατευθύνσεις και λύσεις».

 

Μετά την ομιλία, ο Μακαριώτατος εδέχθη ερωτήσεις,  εις τας οποίας έδωσε τας εξής περίπου απαντήσεις:

 

Το Πατριαρχείον αναγνωρίζει ότι πολλά υπολείπονται εισέτι να γίνουν, αλλά ταύτα απαιτούν χρόνο και συντονισμό πολλών δυνάμεων. Το Πατριαρχείον, παρά τας ελλείψεις, τας οποίας ομολογεί και δεν καλύπτει, και πριν, αλλά κυρίως την τελευταίαν τριετίαν, έτεινεν ους ευήκοον εις το ποίμνιον, εβοήθησεν εις την αποτελείωσιν ανεγέρσεως ναών, ετέλεσεν εγκαίνια αυτών, ήρξατο να ανεγείρη σχολεία, ως εις Μπετζάλλαν, Μπιρζέτ και Ραμάλλαν, ανεβάθμισεν λειτουργούντα σχολεία, ως του Αγίου Δημητρίου εις Ιεροσόλυμα και του σχοελείου εις Ραμάλλαν, απέστειλε νέους εις Ελλάδα με υποτροφίαν δια σπουδάς εις άλλας επιστήμας και την Θεολογίαν, εξετύπωσεν βιβλία ορθοδόξου πνευματικής οικοδομής δια του Συλλόγου αυτού «Νουρ-Ιλ-Μασίχ-Φως Χριστού» εις Κανά της Γαλιλαίας, απέστειλε νέους δια κατασκηνώσεις εις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, εβοήθησε χρηματικώς ενορίας, συλλόγους και σχολεία, εχορήγησεν γην δια συνοικισμόν εις χωρίον των Ποιμένων και εις Ναζαρέτ, προέβη εις τας δεούσας ενεργείας δια την λειτουργίαν του Μεικτού Συμβουλίου και αναμένει την απάντησιν των αρμοδίων επί του θέματος, καλλιεργεί πνεύμα ενότητος, καθ' ότι βλέπει ότι πάντες ημείς «Χριστού εσμεν» και ουχί «του Παύλου η του Απολλώ».

 

Επίσης απέστειλε τον Αρχιμανδρίτη Αριστόβουλο ως εκπρόσωπο εις την πρόσφατο εν Αθήναις συνάντησιν του «Συνδέσμου» τη προσκλήσει του Γενικού Γραμματέως αυτού κ. Σπυρίδωνος Τσιμούρη, διώρισε τριακονταμελή Συμβουλευτικήν Επιτροπήν  επιλέκτων μελών του ποιμνίου εις Αμμάν της Ιορδανίας δια την παρακολούθησιν των προβλημάτων του ποιμνίου και την ενημέρωση και την παροχή ορθής συμβουλίας επ' αυτών, αξιοποιεί εν διαφανεία την περιουσία αυτού δια την συντήρηση των προσκυνημάτων και των καθιδρυμάτων αυτού, εζήτησε την συνεργασία μετά της νεολαίας εκάστης Κοινότητος εν συνεργασία μετά του ιερέως αυτής, έχει ανοικτάς τας θύρας δια προσερχομένους εις ιερωσύνην και μοναχισμόν, εάν ούτοι προπαιδεύωνται καταλλήλως εις μονάς και θεολογικάς σχολάς και δεν θεωρούν το λειτούργημα και αξίωμα τούτο ως βιοπορισμόν και εάν διακρίνωνται από πνεύμα υπακοής και ταπεινώσεως και δια του τρόπου αυτών προθύμως συντελούν εις την οικοδομήν και την ενότητα του σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας.

 

Επί τούτοις  ο Μακαριώτατος, ευλογών, έλυσε τας εργασίας τής  συναντήσεως ταύτης, αναθέτων εις τον Αρχιμανδίτη π. Αριστόβουλο να απαντήση εις άλλας ερωτήσεις αφορώσας εις πνευματική κατεύθυνση και εις την συνέχεια της αρξαμένης ταύτης συνεργασίας μετά της νεολαίας με προοπτική της επομένης  συναντήσεως το προσεχές θέρος εις καθορισμένο τόπον. 
Εμφανίσεις: 59989
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!