Βαρθολομαίος - Ιερώνυμος "Τα παιχνίδια εξουσίας στην Εκκλησία"
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Το Βήμα - Μαρία Αντωνιάδου 12:55
-
ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 2008 έξω από τον μητροπολιτικό ναό της Αθήνας πιστοί, κληρικοί και στελέχη της Εκκλησίας συγκεντρώθηκαν για να πανηγυρίσουν την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.
Ανάμεσά τους λαϊκοί συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη και κληρικοί οι οποίοι στις μάχες κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου συγκέντρωναν υπογραφές ιεραρχών εναντίον του.
Το κλίμα ευφορίας συμπλήρωναν τα χαμόγελα μητροπολιτών οι οποίοι εξερχόμενοι του μητροπολιτικού ναού έσπευδαν να τους ασπαστούν δείχνοντας ότι η νίκη ανήκει σε όλους. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, εις εξ εκείνων των λαϊκών συνεργατών του κ. Βαρθολομαίου που πανηγύριζαν χαρακτηρίζει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο «διπρόσωπο».
Οι κληρικοί οι οποίοι συγκέντρωναν υπογραφές κατά του μακαριστού Χριστόδουλου και υπέρ του Πατριαρχείου και του κ. Ιερώνυμου εξαπολύουν «επιθέσεις» κατά του Αρχιεπισκόπου και οι αρχιερείς που ασπάζονταν τους εν Χριστώ αδελφούς τους στέλνουν επιστολές στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος «κατακεραυνώνοντάς» τον.
Τι μεσολάβησε; Για πολλούς πρόκειται για μάχη εξουσίας. Μάχη που ξεκίνησε από την ώρα εξόδου του κ. Ιερώνυμου από τον μητροπολιτικό ναό, συνεχίστηκε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης και κορυφώθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη.
Πολλοί δηλώνουν ότι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, αν και διαφορετικής ψυχολογίας και συμπεριφοράς από τον Μακαριστό Χριστόδουλο, ζει βίο παράλληλο με τον προκάτοχό του.
Το 2000, δύο χρόνια μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα διαίρεσης που αντιμετώπιζε η λεγόμενη ομάδα των Βολιωτών, δηλαδή των στελεχών που προέρχονταν από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και επέλεξε να φέρει στην Αθήνα για να ελέγξει τις υπηρεσίες της Αγίας Φιλοθέης και της Μονής Πετράκη.
Οι διενέξεις και οι μάχες που διεξήγαγαν μεταξύ τους ήταν ομηρικές και απασχόλησαν πολλές φορές τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Σήμερα το ίδιο πρόβλημα δείχνει να αντιμετωπίζει και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Χωρισμένοι σε «Βόρειους» και σε «Νότιους» οι συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου εξακοντίζουν βέλη ο ένας εναντίον του άλλου διεκδικώντας ακόμη πιο στενή σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο, ώστε να πάρουν μια θέση στον ήλιο η οποία θα τους εξασφαλίσει υψηλές γνωριμίες και την εκλογή τους σε μητροπολιτικούς θρόνους.
Καθείς και ο ρόλος του
Οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Φιλίππων κκ. Θεόκλητος και Προκόπιος καθημερινά καταθέτουν στην Ιεραρχία το δικό τους ισχυρό παρών. Εκλεγμένοι τη δεκαετία του ΄70, συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Τίκκα, οι δύο μητροπολίτες ασχολούνται με τα οικονομικά της Εκκλησίας αλλά και το γράμμα και την ερμηνεία των ιερών κανόνων.
Το 1998 στήριξαν την εκλογή του μακαριστού Χριστόδουλου παρά το γεγονός ότι απέναντί του βρισκόταν ένας «πνευματικός τους αδελφός» από την ομάδα του μακαριστού Σεραφείμ, ο κ. Ιερώνυμος. Εκτοτε λάμβαναν μέρος στη διοίκηση της Εκκλησίας είτε ως ηγετικά στελέχη επιτροπών είτε ως μέλη αντιπροσωπειών στο εξωτερικό. Ύστερα όμως από περίπου τρία χρόνια οι σχέσεις τους «έσπασαν».
Και διασταύρωσαν πολλές φορές τις πατερίτσες τους με τον Χριστόδουλο. Η «μετάλλαξή» τους ήταν τόσο εντυπωσιακή που οι επί τρεις δεκαετίες χαρακτηρισμένοι ως αντιπατριαρχικοί πέρασαν στο «στρατόπεδο» των φιλο πατριαρχικών.
Σήμερα σχεδόν την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζει και ο κ. Ιερώνυμος. Οι δύο ιεράρχες και ιδιαίτερα ο κ. Θεόκλητος στήριξαν με «νύχια και με δόντια» την εκλογή του κ. Ιερώνυμου το 2008 στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Εκκλησίας, ο κ. Θεόκλητος διαφώνησε πολλές φορές μαζί του με αποκορύφωμα την απόφαση του κ. Ιερώνυμου να προχωρήσει στην εκλογή των νέων μητροπολιτών Κηφισιάς και Ιλίου. Τότε οι κκ. Θεόκλητος και Προκόπιος διαφώνησαν ανοιχτά μαζί του με δηλώσεις και επιστολές τους.
Την ίδια ώρα τον δικό του ρόλο διεκδικεί και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ο οποίος κατά τη διάρκεια της κούρσας για τη διαδοχή κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές και πιέσεις από ανθρώπους του μεσσήνιου την καταγωγή Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιου, κύριου αντιπάλου του κ. Ιερώνυμου στη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου.
Πρώην στέλεχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Χρυσόστομος ήταν ο τελευταίος μητροπολίτης που εξελέγη επί αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν ιδιαίτερα καλές.
Μετά τις καταγγελίες του για τον Μητροπολίτη Σπάρτης πέρασε δύσκολες στιγμές και ο κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την εκλογή του επισκέφθηκε την Καλαμάτα σε μια κίνηση υποστήριξής του. Όμως οι σχέσεις των δύο σήμερα βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Η μάχη για το πρωτείο
ΥΣΤΕΡΑ από πολλά χρόνια για μία ακόμη φορά η Κυριακή της Ορθοδοξίας βρίσκει τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος να ισορροπούν πάνω σε τεντωμένη κλωστή.
Θορυβημένοι, πολλοί ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν διαρκείς συνομιλίες με τον κ.κ. Βαρθολομαίο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που του επισημαίνουν ότι η ενέργειά του μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όμως βρίσκεται «εγκλωβισμένος».
Από τη μια πλευρά ακούει τις εισηγήσεις των λεγομένων γραφειοκρατών οι οποίοι από τα πολυτελή γραφεία τους, ιεράρχες χωρίς ποίμνιο, του εισηγήθηκαν να προχωρήσει στη διεκδίκηση του εκκλήτου του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη προκειμένου να ενισχύσει το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έναντι όλων των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι πρέπει να προωθήσει σύντομα τη διεκδίκηση και στη Νότια Ελλάδα Σταυροπηγιακών Μοναστηριών που θα υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο. Ακόμη δηλώνουν ότι πρέπει να ζητηθεί από τον κ. Ιερώνυμο να αναθεωρήσει τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι ιεράρχες με ποίμνιο οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πιστοί δεν μπορούν να αντέξουν έναν νέο αδελφοκτόνο- όπως είναι όλοι οι εμφύλιοι- πόλεμο. Επιπλέον τονίζουν ότι πολλές φορές ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε επικρίσεις από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος διότι ακολουθεί παντού τον Οικουμενικό Πατριάρχη λες και είναι διάκονός του αντί να συμπεριφέρεται ως Προκαθήμενος.
Η εξέλιξη των γεγονότων προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα. Σε μια δύσκολη εποχή, με τα οικονομικά προβλήματα να ταλανίζουν τους ανθρώπους και τη χώρα, κληρικοί εμφανίζονται να ασχολούνται με το έκκλητο ενός αρχιερέα που δικάστηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε με στόχο την εξουσία, το imperium, τις εκλογές και τις θέσεις...
- Εμφανίσεις: 60500