Βαρθολομαίος: «Η Αναγνωστική Εταιρεία υπήρξε πρωτοπόρος στους αγώνες του Γένους»

anagnostiki-4

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Πιέρρη και Μέλη της Αναγνωστικής Εταιρείας.

Τον κ. Βαρθολομαίο καλωσόρισε στην Αναγνωστική Εταιρεία Πρόεδρος κ. Πιέρρης, ο οποίος τον ενημέρωσε και για ανακήρυξή του σε Επίτιμο Πρόεδρο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποδεχόμενος της τιμητική ανακήρυξη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μετά πολλής χαράς αποδεχόμεθα σήμερα την τιμητική δια την ημετέρα Μετριότητα ανακήρυξη σε Επίτιμο Πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, του ιστορικού τούτου σωματείου της αρχοντικής σας πόλεως, την αντανακλώσα τα ευγενή αισθήματα των μελών και του Προέδρου αυτής, ως και τον σεβασμό προς τον πανίερο θεσμό του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου και της τροφού του ευσεβούς ημών Γένους Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.»

«Η σύσταση της μοναδικής, εξ όσων γνωρίζομε, εν Ελλάδι Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας και μάλιστα σε εποχές κρίσιμους δια την νήσο και γενικότερα δια τα Επτάνησα ουδόλως ξενίζει, καθότι τυγχάνει τοις πάσι γνωστόν ότι η λιπαρά, ως χαρακτηρίζει ταύτη «δια το πολύκαρπο και εύκαρπο αυτής, Διονύσιος ο Περιηγητής» πρόσθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η «Αναγνωστική Εταιρεία υπήρξε πρωτοπόρος εις τους αγώνας του ευσεβούς ημών Γένους, συνεχίζει δε και μέχρι της σήμερα να διακρίνεται για την πνευματική αυτή προσφορά.»

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην νεανική ηλικία που στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης είχαν την ευκαιρία να μελετούν «εκ παραλλήλου προς τα σχολικά βιβλία και πλείστα όσα λογοτεχνικά έργα, ιδία δε ποιητικά, ανθολογούντες μάλιστα εξ αυτών όσα συνεκίνουν την νεανική ημών ψυχή και καταγράφοντες ταύτα εν ιδιαιτέρω τετραδίω.»

Κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: «Την χαρά ημών δια την αναγόρευση σε Επίτιμο Πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας επαυξάνει και η τιμητική απονομή του Μεταλλίου του Μουσείου Καποδίστρια, του τιμώντος εν τω προσώπω του Πατριάρχου τον θεσμό τον οποίο ούτος εκπροσωπεί.»

anagnostiki-1

anagnostiki-2

anagnostiki-3

anagnostiki-7

anagnostiki-8

anagnostiki-9

Εμφανίσεις: 42052
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!