Βαρθολομαίος: "Χαιρόμεθα βλέποντες τα χαρούμενα πρόσωπά σας" (ΦΩΤΟ)

patr omilei

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Το πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Σήμερα, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου δεύτερη ημέρας της επίσημης επίσκεψης, ο Πατριάρχης είχε συνάντηση με μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής από τους μαθητές, οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν την ευχή του.

«Χαιρόμεθα βλέποντες τα χαρούμενα πρόσωπά σας, τα οποία προσφέρουν εις ημάς τους μεγαλυτέρους ελπίδα και αισιοδοξία δια το μέλλον», ανέφερε ο Πατριάρχης καλωσορίζοντας του μαθητές.

Επίσης πρόσθεσε: «Χαιρόμεθα όμως ακούοντες και τους προβληματισμούς σας τους οποίους διατυπώσατε δια της συμμετοχής σας εις τον διαγωνισμό με θέμα «Τι ζητούν οι νέοι από την Ορθοδοξία σήμερα». Διότι αι σκέψεις σας και οι προβληματισμοί σας αποδεικνύουν ότι κατανοείτε την θέση και την σημασία της Ορθοδοξίας τόσο εις τον σύγχρονο κόσμο όσο και εις την ζωή του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Διότι, όπως γνωρίζετε, η Ορθοδοξία δεν είναι μία νεκρά θρησκεία, η οποία δεν συμβαδίζει με την εποχή μας, ούτε μία θρησκεία της οποίας τα διδάγματα και τα πιστεύματα ευρίσκονται σε αντίθεση με την εποχή μας.»

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι οι νέοι είναι φυσικό να ζητούν από την Ορθοδοξία αυτά τα οποία έχει ανάγκη η ψυχή του κάθε νέου.

«Ζητείτε απαντήσεις εις τα βασικά ερωτήματα της ψυχής εκάστου ανθρώπου, απαντήσεις δια τον Θεό και την ύπαρξη του, απαντήσεις δια το παρόν και το μέλλον, απαντήσεις για την ζωή, για τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, δια την κατάσταση η οποία επικρατεί εις τον κόσμο, την κοινωνική αδικία, την σύγκρουση των πολιτισμών και των θρησκειών, τον φανατισμό και τον φονταμενταλισμό», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ενώ συνέχισε ότι «η νεότητα είναι η εποχή της διερευνήσεως του κόσμου, του εσωτερικού και του εξωτερικού. Είναι η περίοδος των αποριών και των ερωτήσεων. Είναι ακόμη και η περίοδος της κριτικής η και της αρνήσεως των μεγαλυτέρων, του «κατεστημένου», ακόμη και των θεσμών.»

Ο Πατριάρχης συνέχισε λέγοντας ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία ζει και κινείται μέσα στον κόσμο, και γι΄αυτό έχει πάντοτε απαντήσεις για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και απασχολούν τους ανθρώπους.»

«Ο άνθρωπος αναζητεί την αγάπη, δεν γνωρίζει όμως πάντοτε να την προσφέρη με τον κατάλληλο τρόπον και δεν συνειδητοποιεί ότι η αγάπη είναι ο τρόπος με τον οποίον λύονται όλαι αι απορίαι και προσεγγίζεται η γνώσις», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος μιλώντας για την εν Χριστώ αγάπη ανέφερε ότι «ο Θεός δεν θέτει στον άνθρωπο όρια, παρά μόνον ένα, το όριο της αγάπης. Από την εντολή, άλλωστε, της αγάπης προς τον Θεό και τον άνθρωπο, όπως βεβαιώνει ο ίδιος ο Χριστός, «όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται». Ο Θεός δεν απαγορεύει τίποτε εις τον άνθρωπο, αλλά τον αφήνει ελεύθερον να επιλέξει και να πράξη ο,τι εκείνος κρίνει. Υπό μία προϋπόθεση: να μην προσκρούη εις την αγάπη του Θεού και να μην τον λυπή.»

«Το κριτήριο αυτό της αγάπης του Θεού αποτελεί και την λυδία λίθο δια την επίλυση όλων των ζητημάτων τα οποία απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο και τον σύγχρονο άνθρωπο και τα οποία θεωρητικώς δεν θίγονται εις το Ευαγγέλιο», πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

ionioa-1

ionioa-2

ionioa-3

ionioa-4

ionioa-5

ionioa-6

ionioa-7

ionioa-8

ionioa-9

Εμφανίσεις: 45419
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!