Συνέντευξη αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Hurriyet

Xrysavgis

H επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και η αποδοχή από την Άγκυρα του τίτλου «Οικουμενικό» του Πατριαρχείου θα βελτιώσει την εικόνα της Τουρκίας ως δημοκρατικού κράτους, ανέφερε στην εφημερίδα «Hurriyet», ο αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Τριάδας Βοστόνης, πατήρ Ιωάννης Χρυσαυγής.

Ο πατήρ Ιωάννης εξηγεί ότι ο Οικουμενικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου είναι μια πνευματική και θρησκευτική δικαιοδοσία, δεν είναι ούτε νομική ούτε πολιτική.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ασκεί άμεση εξουσία στις εκκλησίες στην Αυστραλία, την Ασία, τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και στη Νότια και Βόρεια Αμερική, ενώ έχει ταυτόχρονα την ευθύνη του συντονισμού των 14 αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των Εκκλησιών της Μόσχας και της Αντιόχειας», λέει ό πατήρ Ιωάννης και τονίζει ότι «ο Οικουμενικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου είναι ιστορικός, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει και εκ των πραγμάτων».

«Η τουρκική κυβέρνηση μόνο όφελος μπορεί να αποκομίσει από την αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και από την υποστήριξη τού παγκοσμίως γνωστού Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου», λέει ο πατήρ Ιωάννης.

«Το να αγνοεί (η Άγκυρα) τον τίτλο (Οικουμενικός) του Πατριάρχη είναι, σαν να επιλέγει να μην βλέπει την πραγματικότητα», προσθέτει.

Η ενίσχυση της επικοινωνίας και του διαλόγου ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το Πατριαρχείο θα βοηθήσει να λυθούν τα ζητήματα, εκτιμά ο πατήρ Ιωάννης, τονίζοντας ωστόσο ότι η σχέση αυτή έχει βελτιωθεί ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια.

«Η προσωπικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει χωρίς αμφιβολία παίξει σημαντικό ρόλο σ' αυτή την αλλαγή», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και η συνάντηση του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει οδηγήσει σε μία νέα εκτίναξη της δημοφιλίας του κ. Βαρθολομαίου και αποδοχής του από την τουρκική κοινή γνώμη.

«Η τουρκική κοινή γνώμη - με αφορμή την επίσκεψη - πληροφορείται και αφομοιώνει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για τον οποίο ήταν μέχρι τώρα σε πλήρη άγνοια, δεδομένης της πλήρους αγνόησης τού Πατριαρχείου από την επίσημη Παιδεία, που δεν προετοιμάζει τους Τούρκους πολίτες να αντιμετωπίσουν ιδρύματα και θεσμούς που δεν θεωρούν ότι αφορούν ή ανήκουν στην παράδοση τους», αναφέρει.

Εμφανίσεις: 49406
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!