Η Αλεξανδρούπολη υποδέχθηκε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

ypodoxi-aleksa-18

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Στην Αλεξανδρούπολη έφτασε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Θράκη.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως ο οικείος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Βαρθολομαίο στην Επαρχία του.

Στη συνέχεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία, παρουσία των Τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μεταξύ άλλων τόνισε: "Χαρὰν ἀπροσποίητον καὶ συγκίνησιν ζωηρὰν αἰσθάνεται σήμερον ὁ δῆμος τῆς Ἀλεξάνδρου πόλεως, ἁπάσης τῆς Μητροπόλεως αἱ κῶμαι, ἰδιαίτατα δὲ ἡ γνώριμος εἰς Σέ, ἐξ ἐναντίας ὀπτικῆς γωνίας, δροσώδης Νῆσος Σαμοθράκη."

"Ὁ ἱερὸς κλῆρος, οἱ τὰ πρῶτα φέροντες, ὁ φιλόχριστος στρατὸς καὶ ὁ εὐσεβὴς λαός Σου, ἐκύκλωσαν στοργικῶς τὸν θρόνον Σου καὶ Σὲ περιβάλλουν μὲ ἀγάπην καὶ πίστιν, μὲ ἀφοσίωσιν καὶ ἐλπίδα, μὲ βεβαιότητα καὶ ἀσφάλειαν, οὐ τὴν τυχοῦσαν", πρόσθεσε ο κ. Άνθιμος.

Σε άλλο σημεί ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τόνισε: "Πρὶν ὅμως παύσομαι λαλῶν, θεωρῶ ἐπιβεβλημένον ἵνα διαβεβαιώσω τὴν σεβαστοϋπερτάτην Ἀρχιερωσύνην Σου, ὅτι πάντες ἡμεῖς, ἐπὶ μέρους ἢ ὅλον συνεργοὶ Αὐτῆς, οὐδέποτε θέλομεν ὀκνήσει νὰ προσφέρωμεν τῇ Ἁγίᾳ Καθολικῇ Ἐκκλησίᾳ καὶ τῷ πολιῷ αὐτῆς Οἰακοστρόφῳ, τὴν ὀφειλομένην ὑπηρεσίαν, προθυμότατοι ὑπάρχοντες εἰς πᾶσαν προσφορὰν καὶ θυσίαν."

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του, ανέφερε ότι "δόξαν και ευχαριστίαν αναπέμπομεν εις τον εν Τριάδι υμνούμενον Θεόν, διότι μας αξιώνει να θέσωμεν αγαλλόμενοι τον πόδα εις την ωραίαν και ιστορικήν πόλιν σας."

"Δοξάζομεν, λοιπόν, τον Θεόν των πατέρων μας, ο Οποίος μας κατηξίωσε να έλθωμεν πλησίον σας εκ της Πόλεως και να προσκυνήσωμεν την θαυματουργόν εικόνα του Αγίου, αλλά και τα όσια και τα ιερά των προσφύγων εκ της γειτονικής Ανατολικής Θράκης, τα μαρτύρια και τους αγώνας των, τον πόνον των, τας δημιουργίας και τα κατορθώματά των, ανοίγοντες την καρδίαν μας δια να ίδωμεν νοερώς μεν τους προπάτοράς μας εκείνους με την αγωνίαν εζωγραφισμένην εις τα πρόσωπά των, δεητικώς δε τα θεοαγάπητα πρόσωπα όλων σας, που προσετρέξατε από κάθε γωνίαν της Αλεξανδρουπόλεως δια να συναντήσετε τον Πατριάρχην σας και να λάβετε την ευλογίαν της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της οποίας είσθε τέκνα γνήσια, πιστά και θεοπειθή”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε και σε παλαιότερη επίσκεψή του, τονίζοντας ότι "αν και απεσκέφθημεν και παλαιότερον την Αλεξανδρούπολιν, ανυπομονούμεν να γνωρίσωμεν άπαξ έτι εκ του πλησίον δείγματα χαρακτηριστικά του παρόντος και του μεγάλου παρελθόντος αυτής, να θαυμάσωμεν τα επιτεύγματα και να πληροφορηθώμεν τας σημερινάς προόδους και τα σύγχρονα κατορθώματα ευημερίας και προόδου και ειρήνης του ευσεβούς και φιλογενούς λαού της πόλεως του Αλεξάνδρου."

"Ευχαριστούντες και πάλιν θερμώς και ολοκαρδίως δια την γενομένην παλλαϊκήν υποδοχήν εις τον επισκεπτόμενον αποστολικώς εσάς και την πόλιν σας Πατριάρχην σας", υπογράμμισε κλείνοντας ο Πατριάρχης.

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: ''Ερχόμενος ο Σεβασμιώτατος μου είπε ότι σήμερα στο Ναό θα είναι και μαθητές, γι' αυτό αφήνω την καθαρεύουσα και την ομιλία και θέλω να απευθύνω μερικά πατρικά λόγια στους νέους''.

"Αυτό που έχει νόημα στη ζωή μας για να καταξιωθούμε είναι να έχουμε πάνω από όλα αυτοσεβασμό ότι επάγγελμα και να κάνουμε", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ypodoxi-aleksa-7

ypodoxi-aleksa-1

ypodoxi-aleksa-2

ypodoxi-aleksa-3

ypodoxi-aleksa-4

ypodoxi-aleksa-5

ypodoxi-aleksa-6

ypodoxi-aleksa-13

ypodoxi-aleksa-14

ypodoxi-aleksa-10

ypodoxi-aleksa-11

ypodoxi-aleksa-12

ypodoxi-aleksa-8

ypodoxi-aleksa-15

ypodoxi-aleksa-16

ypodoxi-aleksa-17

ypodoxi-aleksa-19

ypodoxi-aleksa-20

ypodoxi-aleksa-21

ypodoxi-aleksa-22

ypodoxi-aleksa-23

ypodoxi-aleksa-25

ypodoxi-aleksa-26

ypodoxi-aleksa-27

ypodoxi-aleksa-28

ypodoxi-aleksa-29

ypodoxi-aleksa-30

ypodoxi-aleksa-31

ypodoxi-aleksa-32

ypodoxi-aleksa-33

ypodoxi-aleksa-34

ypodoxi-aleksa-35

0-alexpoli-1

0-alexpoli-2

ypodoxi-aleksa-36

0-alexpoli-3

0-alexpoli-4

0-alexpoli-5a

0-alexpoli-6

Εμφανίσεις: 96731
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!