Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την ΑΠΕ-ΜΠΕ 14.05
-
Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοσκι, στο πλαίσιο επίσκεψής που πραγματοποίησε στην Τουρκία, συναντήθηκε χθες στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε κατά τη συνάντηση την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στο εκκλησιαστικό ζήτημα (σ.σ. μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ) το συντομότερο δυνατό, καθώς και ότι θα υπάρξει ειλικρινής επιθυμία για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας.
Ο κ. Βελιάνοσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι μόνο μέσω του διαλόγου, της καλής θέλησης και του σεβασμού μπορεί να ξεπεραστεί κάθε διένεξη και να βρεθεί λύση σε κάθε ζήτημα.
Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τους χαιρετισμούς του προκαθήμενου της ορθόδοξης εκκλησίας της ΠΓΔΜ Στέφανου, καθώς και πρόσκληση ώστε να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα αποτελούσε μεγάλη χαρά για τους πολίτες της χώρας.
Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ" της ΠΓΔΜ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απαντώντας στην πρόσκληση του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ να επισκεφθεί τη χώρα, δήλωσε: «Δεν θα ήθελα να έλθω πριν να επιλυθεί το εκκλησιαστικό πρόβλημα. Δεν θα μπορέσουμε να τελέσουμε κοινή θεία λειτουργία. Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα βρεθεί λύση».
Ο κ.Βαρθολομαίος έθιξε επίσης το ζήτημα του αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αχρίδας Ιωάννη (σ.σ. έχει καταδικαστεί για υπόθεση κατάχρησης από Δικαστήριο της ΠΓΔΜ, ενώ διεθνείς οργανώσεις, όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν επικρίνει τις αρχές της ΠΓΔΜ για τις διώξεις εις βάρος του) και σημείωσε ότι στους εορτασμούς για την επέτειο των 1700 ετών από την έκδοση του διατάγματος των Μεδιολάνων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι τον Οκτώβριο στην σερβική πόλη Νις, οι εκπρόσωποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επανέλαβαν πως το ζήτημα μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη.
Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ελπίδα πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συμβάλει ώστε η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ «να βρει την κατάλληλη θέση στον ορθόδοξο κόσμο».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», το οποίο δεν αναγνωρίζεται από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.
Ο Ιωάννης αποπέμφθηκε το 2003 από τις τάξεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» και με τη στήριξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ ( έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία») και ορίστηκε αρχιεπίσκοπος της.
Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε χαρακτηρισθεί «απειλητική» για την χώρα.
- Εμφανίσεις: 75192