Ευχές για περισσότερους καρπούς στον διάλογο Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών

Pope Francis-Patriarch Bartholomew

Την ευχή οι συνομιλίες τους, χθες και σήμερα, στα Ιεροσόλυμα να φέρουν στον διάλογο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας περισσότερους καρπούς πλήρους συμφωνίας σε δογματικά θέματα και σε ζητήματα εκκλησιαστικής ενότητας, εξέφρασαν το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή σεμνή τελετή στον Πανάγιο Τάφο, τόνισε ότι «μας καλεί (ο Τάφος αυτός) να αποβάλουμε έναν ακόμη φόβο, τον πλέον διαδεδομένο στον σύγχρονο κόσμο, τον φόβο του άλλου, του διαφορετικού, του αλλόπιστου, του αλλόθρησκου, του ετερόδοξου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καυτηρίασε το γεγονός ότι οι διακρίσεις διαπερνούν πολλές φορές ακόμη και τον θρησκευτικό βίο των ανθρώπων και σημείωσε ότι ο θρησκευτικός φανατισμός απειλεί την ειρήνη σε πολλές περιοχές της γης.

«Ενώπιον της καταστάσεως αυτής το μήνυμα του ζωοδόχου Τάφου είναι επείγον και σαφές: αγαπήσατε τον άλλο, τον διαφορετικό, τον αλλόπιστο, τον ετερόδοξο ως αδελφό», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε οίκημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μονή της Μικρής Γαλιλαίας στο Όρος των Ελαιών.

Στη Μονή βρίσκεται το προσκύνημα όπου, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, ο Χριστός συνάντησε μετά την ανάστασή Του τους μαθητές Του.

Στο οίκημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είχαν συναντηθεί, πριν από 50 χρόνια, οι αείμνηστοι Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και Πάπας Παύλος Στ'.

Ήταν η πρώτη συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη – Πάπα μετά από 525 χρόνια.

Στον περίβολο της Μονής υποδέχθηκε τον Πάπα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ στην είσοδο του οικήματος ανέμενε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, με αρχιερείς του Πατριαρχείου.

Οι κύριοι Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος είχαν κατ' ιδίαν συνομιλία, που κράτησε περίπου είκοσι λεπτά. Κατά την έξοδο τους, και πριν αναχωρήσει ο Πάπας, ευλόγησαν ομάδα ορθόδοξων Ελληνοαμερικανών, που ταξίδεψαν στα Ιεροσόλυμα ειδικά για τη συνάντηση Βαρθολομαίου- Φραγκίσκου. Ευλογία έλαβαν και μερικοί Έλληνες των Ιεροσολύμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ανέφερε στον Πάπα ότι το Πατριαρχείο θα μελετήσει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στα Ιεροσόλυμα τον προσεχή Σεπτέμβριο τις εργασίες της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος επισήμανε ότι ο θεολογικός διάλογος έφερε καρπούς κατανοήσεως, εγγύτητας και συμφιλιώσεως.

Μετά την αναχώρηση του Πάπα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος άναψε κερί στη μνήμη των αειμνήστων Πατριαρχών Ιεροσολύμων, Τιμοθέου, Βενεδίκτου και Διοδώρου, των οποίων οι τάφοι βρίσκονται στον υπόγειο χώρο του ναού των Γαλιλαίων Ανδρών.

Ο Πάπας τέλεσε αργά το απόγευμα Λειτουργία στα Ιεροσόλυμα και αναχώρησε για τη Ρώμη.

Η εφημερίδα «Haaretz» έχει σήμερα τίτλο «Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο άνθρωπος πίσω από την αποστολή του Πάπα» και σημειώνει ότι για την επίσκεψη ήρθαν στο Ισραήλ περίπου ένα εκατομμύριο καθολικοί, αλλά η πρόταση για να συναντηθούν στα Ιεροσόλυμα ήταν του κ. Βαρθολομαίου, όταν ενθρονίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εμφανίσεις: 72152
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!