Στην Βηθλεέμ ο Οικουμενικός Πατριάρχης (ΦΩΤΟ)

bithΩς ταπεινός προσκυνητής προσήλθε σήμερα στην Βηθλεέμ, στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Προερχόμενοι εξ Ανατολών, ήλθαμε να προσκυνήσουμε την εξ ύψους κατελθούσα Ανατολή, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό», τόνισε προς τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία με επικεφαλής τον Ζιάντ Αλ Μπαντάκ, υπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμβουλο του προέδρου της, Μαχμούτ Αμπάς, και την δήμαρχο, Βέρα Μπαμπούν.

Από την πλατεία σχηματίστηκε εκκλησιαστική πομπή μέχρι τον ναό της Γεννήσεως του Χριστού. Ιερείς και ιεροψάλτες έψελναν στα ελληνικά και τα αραβικά τον θριαμβευτικό παιάνα της Ορθοδοξίας «Χριστός Ανέστη» και το απολυτίκιο «η γέννηση Σου Χριστέ ο Θεός ημών…», ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα.

Εισερχόμενος στην ιστορική βασιλική της Γεννήσεως, στην οποία πραγματοποιούνται έργα συντήρησης και ανακαίνισης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατευθύνθηκε στο χώρο, που όπως διασώζεται από τις ιστορικές πηγές, ήταν η φάτνη, στην οποία γεννήθηκε ο Χριστός.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θυμίασε και με εδαφιαία μετάνοια προσκύνησε το σημείο της φάτνης. Στην συνέχεια ανέγνωσε την Ευαγγελική περικοπή της Γεννήσεως.

Στο καθολικό του ναού τελέστηκε δοξολογία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την παρουσία του υπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, της δημάρχου της Βηθλεέμ και του γενικού προξένου της Ελλάδος, Γεώργιου Ζαχαριουδάκη.

Σε ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την χαρά του για την ζώσα παρουσία στην Βηθλεέμ των «αδελφών Παλαιστινίων Ορθοδόξων», οι οποίοι, επεσήμανε, «με την αγάπη και το σεβασμό τους στην Εκκλησία στηρίζουν το έργο της και διακονούν, όπως οι απλοί εκείνοι ποιμένες, το μυστήριο της Γεννήσεως του Κυρίου, προσφέροντας ως οι μάγοι όχι χρυσό, λίβανο και σμύρνα, αλλά την καλή τους διάθεση και τον ιδρώτα από το περίσσευμα της καρδίας τους, τα οποία πάντα σαν εύοσμο θυμίαμα ανεβαίνουν στον θρόνο του Κυρίου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στράφηκε προς την νεολαία της Βηθλεέμ, προς την οποία τόνισε: «είστε η ελπίς και το μέλλον του τόπου σας. Μείνατε πιστοί στην ιστορική αποστολή σας και φυλάξατε άσβεστη την φλόγα της Ορθοδόξου πίστεως». Επίσης, υπέδειξε στους παλαιστίνιους νέους ότι η παρουσία τους στη γη τους ως ορθοδόξων χριστιανών «έχει αληθώς ευρυτέρας διαστάσεις και δια τούτο είναι πολυτιμοτέρα πάσης άλλης κατοικίας και ανέσεως».

Ο κ. Βαρθολομαίος υπέδειξε ότι τα προβλήματα στην περιοχή λύνονται, όταν υπάρχει ειλικρινής θέληση για εποικοδομητικό διάλογο, που οδηγεί σε μια δίκαιη και ειρηνική λύση.

Η δήμαρχος της Βηθλέεμ, Βέρα Μπαμπούν, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου «ιστορική και συγκινητική στιγμή». Είπε, ότι συμβολίζει το έλεος, που γιατρεύει πληγές. Τέλος, παρακάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να προσεύχεται για την ειρήνη.

Αναφερόμενος στην αυριανή και μεθαυριανή συνάντηση του στα Ιεροσόλυμα με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επεσήμανε ότι έλαβαν αυτή την πρωτοβουλία για να συμμεριστούν την αγωνία, την μοναξιά και την ανασφάλεια της ανθρωπότητας.

Τόνισε ότι με τον Πάπα επιθυμούν να δώσουν «μια νέα πνοή ζωής στην αποτελμάτωση, (που) έχει οδηγήσει η σύγχρονη ακαταστασία και η κατάχρηση της εξουσίας εις βάρος της ελευθερίας της ανθρωπότητας».

Σκοπός μας, συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος, είναι να δώσουμε νέα ώθηση στην προσπάθεια για «την αποκατάσταση της οντολογικής ενότητας και όχι μιας επίπλαστης ενότητας της Εκκλησίας του Χριστού, ώστε έτσι να προχωρήσουμε στο κατ΄ εικόνα και ομοίωση για το οποίο δημιουργήθηκε ο άνθρωπος». Αυτή, πρόσθεσε, είναι και η παρακαταθήκη των προκατόχων τους Αθηναγόρα και Παύλου Στ' ,οι οποίοι συναντήθηκαν στα Ιεροσόλυμα πριν από 50 χρόνια.

Μετά την δοξολογία ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα, κατά την διάρκεια του οποίου χορωδία παλαιστίνιων νέων τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια της Παλαιστίνης στα αραβικά και στα ελληνικά.

Ο Πατριάρχης ενθουσιάστηκε από την έξοχη ερμηνεία και προσκάλεσε τα μέλη της χορωδίας να τα φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη. Μίλησε με μεγάλους και παιδιά.

Για άλλη μια φορά έδειξε την μεγάλη του αγάπη στα νήπια, όταν πήρε στην αγκαλιά του με στοργή ένα βρέφος και έπαιξε μαζί του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

oi1

oi2

oi3

oi4

oi5

oi6

oi7

oi8

Εμφανίσεις: 73032
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!