Στα Ιεροσόλυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

1

Τους ηγέτες της ορθόδοξης και της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο, ετοιμάζεται να υποδεχθεί η πόλη των Ιεροσολύμων.

Τα Ιεροσόλυμα και ιδιαίτερα τα σημεία στα οποία θα βρεθούν οι δύο προκαθήμενοι, έχουν στολιστεί με σημαίες του Ισραήλ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Βατικανού και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Επίσης, σε κεντρικά σημεία έχουν τοποθετηθεί μεγάλες αφίσες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η αστυνομία του Ισραήλ λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την ασφάλεια των δύο θρησκευτικών ηγετών.

Την Κυριακή, 25 Ιουνίου, πρώτη ημέρα συνάντησής τους, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στην περιοχή της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων και σε πολλούς κεντρικούς δρόμους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φθάνει στα Ιεροσόλυμα το απόγευμα.

Τον συνοδεύουν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, οι μητροπολίτες Ιταλίας και Μελίτης- Γεννάδιος, Περγάμου- Ιωάννης, Πριγκηποννήσων- Ιάκωβος, Γαλλίας- Εμμανουήλ, Σασίμων- Γεννάδιος, οι αρχιμανδρίτες Βαρθολομαίος- αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μάξιμος- μέγας αρχιδιάκονος και ο δεύτερος στη σειρά Ανδρέας, οι άρχοντες Θεόδωρος Αγγελόπουλος και Παντελεήμων Βίγκας και ο πρόεδρος του ΔΣ της Coca- Cola Τουρκίας, Μουχτάρ Κεντ.

Για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και τη συνάντησή του με τον Πάπα βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα μεγάλη ομάδα Ελληνοαμερικανών και άλλων προσκυνητών.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί στον Πανάγιο Τάφο και θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία, όπου θα προσφωνήσει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και θα αντιφωνήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στη συνέχεια οι δύο προκαθήμενοι θα ανέλθουν στην αίθουσα του θρόνου του Πατριαρχείου, όπου θα δεχθούν τις ευχές των πιστών και θα τους δώσουν την ευλογία τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα, 25 και 26 Ιουνίου, με την ευκαιρία της 50ης επετείου της εκεί ιστορικής συνάντησης των προκατόχων τους, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου ΣΤ'.

Η επικείμενη συνάντηση πραγματοποιείται μετά από εισήγηση, τον Μάρτιο του 2013 στη Ρώμη, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον νεοεκλεγέντα τότε Πάπα Φραγκίσκο.

Στο Χριστιανικό Κέντρο Πληροφοριών των Ιεροσολύμων άνοιξε έκθεση φωτογραφίας από την ιστορική συνάντηση Πατριάρχη Αθηναγόρα- Πάπα Παύλου ΣΤ'.

Νεότερη ενημέρωση

Στα Ιεροσόλυμα και στον Πανάγιο Τάφο έφτασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον οποίο υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε λίγο πριν τις επτά απόψε στην πύλη του Δαυίδ, όπου βρίσκονταν αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τον υποδέχθηκαν πλήθος κόσμου αλλά και οι χριστιανοί πρόσκοποι με σημαίες, τύμπανα και γκάϊντες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η συνοδεία του πέρασαν πεζή μέσα από τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων και έφθασαν στην είσοδο του Πατριαρχείου, όπου τους ανέμενε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Αντάλλαξαν θερμό ασπασμό και κατευθύνθηκαν στον ναό της Αναστάσεως. Στο τέμενος Ομάρα , δίπλα από την είσοδο του ναού της Ανατάσεως ανέμενε να δει και να φωτογραφίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη μια ομάδα μουσουλμάνων.

Με την είσοδο του στον ναό της Ανατάσεως κατευθύνθηκε στο σημείο της Αποκαθήλωσης του Χριστού , όπου γονάτισε και προσκύνησε. Το ίδιο έγινε στον Πανάγιο Τάφο και στον φρικτό Γολγοθά. Επίσης, προσκύνησε την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εντός της οποίας φυλάσσεται μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Χριστού.

Στον ναό της Αναστάσεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης προεξήρχε δοξολογίας, στην οποία ήταν μεταξύ άλλων παρόντες ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ζαχαριουδάκης, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων.

Στο τέλος της δοξολογίας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα και για την διανοιχθείσα οδό του εν αγάπη και αληθεία διαχριστιανικού διαλόγου.

Ο κ. Θεόφιλος ανέφερε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συμπορεύεται σε αυτή την οδό και επεσήμανε ότι ο κ. Βαρθολομαίος διακρίνεται με τα έργα του στην επιδέξια διαποίμανση του ποιμνίου της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, που βρίσκεται στην Βασιλεύουσα των πόλεων και σε όλη τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Διασπορά.

Επίσης, τόνισε ότι ο κ. Βαρθολομαίος είναι πρωτοπόρος στις διεθνείς οικολογικές δραστηριότητες για την διαφύλαξη «της λίαν καλώς δημιουργηθείσης κτίσεως του Θεού, για να παραμένει το κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον διαβιώσεως, προόδου και ευημερίας του ανθρώπου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αντιφωνώντας τον κ. Θεόφιλο, ανέφερε ότι αισθάνεται πως τους ενώνει «το κοινό χρέος και η κοινή αίσθησις ότι αμφότεροι φυλάσσομε πνευματικάς και κυριαρχικάς Θερμοπύλας».

Όπως σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φυλάσσει τα πλέον σεβάσμια για την Ορθοδοξία προσκυνήματα, στους τόπους, τους οποίους βάδισαν οι άχραντοι πόδες του Κυρίου, το δε Οικουμενικό Πατριαρχείο φυλάσσει τα σεβάσματα της γης των πατέρων του, της Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία πάλλεται η καρδιά της οικουμενικής Ορθοδοξίας. «Φυλάσσομεν αμφότεραι αι Εκκλησίαι την παρακαταθήκη της Ορθοδόξου πίστεως», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συνάντηση ,πριν από 50 χρόνια στα Ιεροσόλυμα, του προκατόχου του Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο Στ’, και επεσήμανε ότι στα Ιεροσόλυμα , όπου «εκυοφορήθη το «μυστήριο» του «διαλόγου» ήρξατο και προ πεντηκονταετίας ο διάλογος της αγάπης μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως ( και αργότερον συνόλου της Ορθοδοξίας) και Ρώμης.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις, που θα έχει την Κυριακή και την Δευτέρα με τον Πάπα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την προσδοκία ότι από κοινού θα ανοίξουν δρόμους με την πεποίθηση ότι «η αγάπη θα άρει εκ μέσου πάντα τα εμπόδια, δια να συνεχιστεί η πορεία της εκπληρώσεως του Θελήματος του Θεού, ήτοι της κατανοήσεως εις την ενότητα της Εκκλησίας και της ανθρωπότητος, εις την οποία εκάλεσε ημάς ο Ων και ο Ην και ο Ερχόμενος».

XΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

Photograph courtesy of John Mindala

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Εμφανίσεις: 127115
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!