Βαρθολομαίος: ''Καλές οι προσπάθειες Ερντογάν, αλλά όχι αρκετές''

n 66215 1

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Τις προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν να βελτιώσει τα δικαιώματα των χριστιανών στην Τουρκία εξήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως "δεν είναι αρκετά".

Σε συνέντευξή του στο Associated Press o Παναγιώτατος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το μη άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν πως για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης χρειάζονται αμοιβαία μέτρα από την Ελλάδα, δηλαδή να βελτιωθούν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως δεν είναι το Πατριαρχείο αρμόδιο αλλά η ελληνική Πολιτεία.

Σημείωσε πάντως πως είναι υπέρ του ανοίγματος ενός και περισσότερων τζαμιών στην Ελλάδα για να μπορούν να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.

"Είμαι ένας Τούρκος πολίτης και γεννήθηκα εδώ. Υπηρέτησα στον τουρκικό στρατό για δύο χρόνια" είπε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του ο Πατριάρχης. "Θέλω τα πλήρη δικαιώματα μου ως Τούρκος πολίτης και όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά για την Εκκλησία μου και την κοινότητά μου".

Ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε πως οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων έχουν βελτιωθεί και πως ενώ κάποτε οι Έλληνες εγκατέλειπαν την Τουρκία κατά κύματα, πολλοί τώρα επιστρέφουν, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα .

"Αναγνωρίζουμε αυτά τα βήματα , εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον κ. Ερντογάν , αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό", είπε .

Συνάντηση με τον Πάπα

Στη συνέντευξη ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει με τον Πάπα Φραγκίσκο αυτόν τον μήνα στα Ιεροσόλυμα.

Η συνάντηση, τόνισε, θα βοηθήσει τις δύο Εκκλησίες να έρθουν πιο κοντά.

«Με τη συνάντησή μας εκφράζουμε την πρόθεση και των δύο να εργαστούμε περαιτέρω για τη χριστιανική ενότητα και τη συμφιλίωση", σημείωσε ο Πατριάρχης.

Εμφανίσεις: 93250
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!