Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη (ΒΙΝΤΕΟ)

dimarxio

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ανέμεναν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην είσοδο του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης.

Εκεί ενα μικρό κορίτσι του πρόσφερε μια ανθοδέσμη  με λευκά λουλούδια.

Πριν λίγο ξεκίνησε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την ανακήρυξη του Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε την ομιλία του προέδρου του συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, κατά την προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη:

Παναγιώτατε,

Το Δημοτικό Συμβούλιο του ιστορικού Δήμου της Θεσσαλονίκης σας υποδέχεται με σεβασμό, τιμή και αγάπη.

Στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουμε τον ευαίσθητο κήρυκα του διαλόγου και της συμφιλίωσης, τον πολέμιο της βίας και του φανατισμού, τον υπέρμαχο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Παναγιώτατε,

Επισκέπτεστε τη Θεσσαλονίκη σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα συγκυρία. Ιδιαιτέρως για την πόλη αυτή, κρίσιμα στοιχεία όπως ο υψηλότατος δείκτης ανεργίας –από τους υψηλότερους στη χώρα- καθώς και σημαντικοί οικονομικοί δείκτες που αποτυπώνουν το μαρασμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι παραδοσιακά αποτελούσαν την παραγωγική βάση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, αποδεικνύουν ότι η πόλη μας διάγει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας της.

Η οικονομική κρίση και η, εν πολλοίς, άνιση κατανομή των βαρών ανέδειξαν πολλές από τις παθογένειες και τις ανεπάρκειες του οργανωμένου κράτους πρόνοιας. Καθώς το δίχτυ προστασίας κατέρρευσε, οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι νέου τύπου ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που η κρίση δημιούργησε, όπως οι νέο-άστεγοι, οι νεόπτωχοι, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ. έμειναν απροστάτευτες.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, οι δομές κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης της Εκκλησίας απεδείχθησαν αποτελεσματικές, καθώς είχαν προηγούμενη οργανωτική εμπειρία και γνώση.

Αυτές, σε συνδυασμό με τις δράσεις του Δήμου μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής αλλά και σε συνεργασία με τις αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες αυτό-οργάνωσης και τις δομές εθελοντικής προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης που σύντομα ανέπτυξαν ευαίσθητοι πολίτες, κάλυψαν πολλά από τα κενά, ανακουφίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, τις σοβαρές ανάγκες στήριξης των ευπαθών και αδυνάμων -θυμάτων μιας βίαιης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και την πόλη.

Παναγιώτατε,

Επισκέπτεστε τη χώρα μας και σε μια περίοδο κατά την οποία, σε συνθήκες αντίξοες, δίνουμε μια μάχη προκειμένου να μην επιτρέψουμε να επικρατήσουν και να δηλητηριάσουν την κοινωνική και πολιτική ζωή επικίνδυνες ιδέες μίσους και έλλειψης ανοχής στον αδύναμο, στο διαφορετικό, στον ευάλωτο συνάνθρωπό μας. Να μην επικρατήσουν κηρύγματα μισαλλοδοξίας αλλά και πρακτικές εγκληματικής βίας.

Σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή, η καταπονημένη κοινωνία έχει ανάγκη από τη θετική συμβολή του λόγου της καταλαγής, της ανοχής, της κατανόησης και της συνεννόησης.

Έχει ανάγκη από την προτροπή σε πράξεις αλληλεγγύης και στήριξης του αδυνάμου. Έχει ανάγκη ενός λόγου ενθάρρυνσης και ανακούφισης.

Ενός τέτοιου λόγου είσαστε φορέας Εσείς, Παναγιώτατε.

Η επίσκεψή σας στο μαρτυρικό Χορτιάτη, κατά την οποία αναφερθήκατε στα «φρικτά και απάνθρωπα αποτελέσματα του άλογου μίσους» σηματοδοτεί την αντίληψή σας για τις οδυνηρές συνέπειες αυτών των ατραπών.

Παναγιώτατε,

Η παρουσία σας στη Θεσσαλονίκη και στην αίθουσα αυτή, στην οποία συντελείται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και εκφράζεται δημοκρατικά το σώμα των πολιτών της πόλης, είναι για εμάς μοναδική ευκαιρία να εκφράσουμε με τον πιο επίσημο τρόπο το σεβασμό, την τιμή και την αγάπη των Θεσσαλονικέων στο σεπτό πρόσωπό Σας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στη 19η συνεδρίαση του, της 21ης Οκτωβρίου 2013, αποφάσισε ομόφωνα (απόφαση αρ. 1591/2013), να σας απονείμει τον τίτλο του Επιτίμου Δημότη της Θεσσαλονίκης και το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, στη σημερινή Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρίαση.

patriarxhs1

patriarxhs2

patriarxhs3

Εμφανίσεις: 69586
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!