Προειδοποιητικό μήνυμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη;

barth-oros

Του Αιμίλιου Πολυγένη

 

Να τηρούν τις παραδόσεις του Αγίου Όρους και τους όρους του Πατριαρχικού Σιγιλλίου συνέστησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στους μοναχούς της (ρωσικής) Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος.

Να αποφεύγουν "αταξίαι και ενέργειαι" που μπορούν να "προκαλέσουν λύπην εις την Μητέραν Εκκλησίαν" και να κρατηθούν μακριά από ''εθνικιστικές και άλλες βλέψεις" τους προέτρεψε ο Παναγιώτατος.

Προ ημερών, όπως είχε αναφέρει η Romfea.gr, ο κ. Βαρθολομαίος ήθελε με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις της Ι. Μονής έναντι της Μητρός Εκκλησίας, ιδιαίτερα τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου στην ίδια Μονή.

Ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος στους μοναχούς τόνισε χαρακτηριστικά πως το Άγιο Όρος  πρέπει να διαφυλάξει την ασφάλεια και την ελευθερία του «και τον αμιγώς Ορθόδοξον Χριστιανικόν χαρακτήρα του ως τόπου ασκήσεως και προσευχής, και ουδέν έτερον».

Σημείωσε πως «δεν πρέπει να γίνη τόπος συγκεντρώσεως προσώπων εμφορουμένων υπό εθνοφυλετικών αντιλήψεων, τα οποία θα επεθύμουν να καταστήσουν τον Ιερόν τούτον Τόπον κέντρον εθνοφυλετικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Πρέπει να παραμείνη τόπος ησυχαστικός, όπου λατρεύεται ο Θεός υπό πάντων των μοναχών και των προσκυνητών χωρίς τοπικιστικάς προτιμήσεις και συσπειρώσεις».

Υπενθύμισε την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιο Όρος όπου για να γίνει κάποιος δεκτός «προς εγκαταβίωσιν δέον να δοθή έγκρισις υπό του Επισκόπου αυτού, ήτοι του Οικουμενικού Πατριάρχου».

Ειδικά για το Ρωσικό μοναστήρι ο κ. Βαρθολομαίος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως "η Μήτηρ ημών Εκκλησία, δια σιγιλλίου του προκατόχου της ημών Μετριότητος Πατριάρχου Ιωακείμ Β ἐν έτει 1875, ώρισεν όπως εν τη Μονή σας διαβιούν εκ Ρωσσίας μοναχοί ομού μετά ελλήνων εξ ημισείας, τηρώνται πάσαι αι παραδόσεις του Αγίου Όρους αλλά και οι όροι του Πατριαρχικού εκείνου Σιγιλλίου, τους οποίους προτρεπόμεθα και κατά την επίσκεψιν ημών ταύτην ίνα ευ και καλώς τηρήτε, ώστε να προκόπτητε εν αληθεία και ειρήνη, να μη παρατηρώνται αταξίαι και ενέργειαι, προκαλούσαι μεν λύπην εις την Μητέρα Εκκλησίαν, εμποδίζουσαι δε υμάς, τέκνα, εις την άσκησιν του μοναχικού δολίχου, μακράν εθνικιστικών και άλλων βλέψεων, καταδικασθεισών ουχί μόνον υπό της εν Κωνσταντινουπόλει Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του έτους 1872, αλλά και υπ αὐτῆς ταύτης της παραδόσεως του Αγίου Όρους".

Οι ισορροπίες που τηρούνται ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Μόσχας είναι λεπτές.

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν ο κ. Βαρθολομαίος είχε τελικά συζήτηση με τον πρέσβη της Ουκρανίας σχετικά με τις προθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να αυτονομηθεί, κίνηση που δεν δέχονται στη Ρωσική Εκκλησία.

 

Εμφανίσεις: 97219
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!