«Φόρμουλα για την επαναλειτουργία: 1971»

halki

Του Ντενίζ Ζεϊρέκ | Radikal

«Στο νέο Πακέτο Εκδημοκρατισμού περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Η κυβέρνηση θα δώσει λύση στο πρόβλημα επαναφέροντας τη σχολή στο καθεστώς προ του 1971»

____________________________________________________________________________

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που εμπεριέχονται στο νέο Πακέτο Εκδημοκρατισμού, στο οποίο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα δώσει την τελική του μορφή ο τούρκος Πρωθυπουργός με τους επιτελείς του αυτή την εβδομάδα.

Η Θεολογική Σχολή θεωρείτο ‘ανώτατη σχολή’ και είχε κλειστεί με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 12.1.1971 βάσει της διάταξης «δεν επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων» του Νόμου Περί Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Το Πακέτο Εκδημοκρατισμού που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με το 62 άρθρων ‘μανιφέστο εκδημοκρατισμού’ που είχε ανακοινώσει στις 27.9.2012 στο συνέδριο του ΑΚΡ, θα πάρει την τελική του μορφή μετά από συσκέψεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα και στις οποίες θα συμμετέχει ο Πρωθυπουργός Ερντογάν.

Το θέμα της Σχολής περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο «Θρησκευτική Ελευθερία» του Πακέτου, ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα με την έκδοση του νέου Πακέτου Εκδημοκρατισμού.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ανοίξει τη Σχολή το 1844. Η Σχολή έκλεισε στις 9.7.1971 εν συνεχεία εγγράφου της Δ/νσης Παιδείας Κωνσταντινουπόλεως με ημερομηνία 12.6.1971, μετά την από 12.1.1971 απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στο διάστημα της λειτουργίας της αποφοίτησαν από τη Σχολή συνολικά 930 μαθητές, εκ των οποίων 12 διατέλεσαν Οικουμενικοί Πατριάρχες.

Η Σχολή δεν άνοιξε μέχρι τώρα για διπλωματικούς λόγους, παρά την αντίρρηση του Πατριαρχείου ότι «η Σχολή είναι επιπέδου λυκείου, οι απόφοιτοι της θα γίνουν θρησκευτικοί λειτουργοί». Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επαναλειτουργία της Σχολής ήταν ‘η αρχή της αμοιβαιότητας’ με την Ελλάδα, η οποία δεν δίνει ούτε το δικαίωμα εκλογής των μουφτήδων στους τούρκους της δυτικής Θράκης.

Το πρόβλημα της Θεολογικής Σχολής επισημαινόταν σε όλες τις εκθέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και βρισκόταν πάντοτε μεταξύ των πρώτων θεμάτων της ατζέντας κατά τις συζητήσεις μεταξύ τουρκικών κυβερνητικών παραγόντων και των αμερικανών και ευρωπαίων ομολόγων τους.

Επειδή το Πατριαρχείο αναγνωρίζεται ως ‘οικουμενικό’ από όλο τον κόσμο, το πρόβλημα της Σχολής θεωρούνταν και αυτό ως οικουμενικό.

Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον (16.5.2013), ο Ομπάμα είχε θέσει ξανά το θέμα αυτό.

Υπήρχε μια γενική σύγκλιση απόψεων σχετικά με το ότι η Σχολή θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει με το προ της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου καθεστώς. Αλλά για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η άποψη χρειαζόταν το ‘ναι’ της πολιτικής βούλησης.

Η κυβέρνηση τώρα αποφάσισε να τοποθετηθεί υπέρ της επαναλειτουργίας στο πλαίσιο του νέου Πακέτου Εκδημοκρατισμού.

Και, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή την τελευταία στιγμή, πρόκειται προς τον σκοπό της επαναλειτουργίας να προωθήσει σχετική τροποποίηση στον Νόμο Περί Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Εμφανίσεις: 106321
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!