Συνάντηση Ορθοδόξου Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου

ImageSaint-Hubert (Βέλγιο) - Από το 1977 διοργανώνονται κάθε χρόνο Συναντήσεις Ορθοδόξου Νεολαίας Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου.

Εφέτος η συνάντησις έλαβε χώρα στην πναέμορφη περιοχή του Saint-Hubert, στους χώρους της Ιεράς Μονής Hurtebise από 11 έως 13 Νοενβρίου 2011.

Συντονιστής της Ορθοδόξου Νεολαίας Βελγιόυ ήταν ο Ιερολογ. Διάκονος Κυπριανός Ποπέσκου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς Βελγίου.

Συμμέτειχαν στην εκδήλωση: 50 περίπου νέοι ορθόδοξοι απο διάφορες ενοριες και δικαιοδοσίες, αποτελούντας παιδία από διαφορετικές εθνικές και γλωσσικές παραδώσεις που επιθυμούν να μάθουν περισσότερο περι της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της παραδώσεως της, της πνευνατικότητος της, της λειτουργικης, αλλά προπανδός να ακούσουν από τον κύριο ομιλιτή λόγια αυθεντικής μαρτυρίας.

Η κεντρική εισήγηση παρουσιάσθηκε από την Οσιολ, Μοναχή Μαγδαληνή, εκ της Πατριαρψικής Μονής Αγίου Ιώννου του Βαπτιστού στο Έσσεξ (Αγγλία), η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Αγαπώ, άρα υπάρχω».

Η τέλεια αγάπη είναι η θυσιαστική αγάπη. «Να προσφέρεις τον κόσμο πίσω στον Θεό ευχαριστιακά» σημαίνει «να προσφέρεις την ίδια σου τη ζωή ως θυσία στο Θεό, για χάρη των συνανθρώπων σου». Μόνο που μια τέτοια θυσία, θα ανακαλύψουμε ότι δεν χάνουμε αλλά κερδίζουμε. Η κένωση οδηγεί στην πλήρωση, το άδειασμα του εαυτού μας οδηγεί στην πλήρωσή του. Όπως ο Κύριος μας ο ίδιος μας διαβεβαίωσε, αν απολέσουμε τη ζωή μας για χάρη Του θα την κερδίσουμε (Ματθ. 10, 39).

Όποια και αν είναι η επιλογή μας για τα κυρίαρχα θέματα, υπάρχει βέβαια ένα βαθύτερο στοιχείο, το οποίο είναι θεμελιώδες σε κάθε κατανόηση του ανθρώπινου προσώπου, και αυτό είναι η ποιότητα της αγάπης.

Χωρίς αγάπη δεν είμαστε άνθρωποι. Στις αρχές του 17ου αιώνα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη φιλοσοφία, ο René Descartes επέλεξε ως εναρκτήριο σημείο την αρχή Cogito ergo sum – «Σκέφτομαι άρα υπάρχω». Θα μπορούσε ίσως καλύτερα, καθώς το ανθρώπινο ον είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ον που σκέφτεται, να έχει λάβει ως εναρκτήριο σημείο τη βεβαίωση Amo, ergo sum – «Αγαπώ, άρα υπάρχω».

Με τα λόγια του πατρός Δημητρίου Staniloae: «Αν δεν με αγαπούν, αδυνατώ να κατανοήσω τον εαυτό μου». Όπως δηλώνει ο Παύλος Evdokimov, το μεγαλύτερο γεγονός ανάμεσα στον Θεό και στο ανθρώπινο πρόσωπο – και ανάμεσα σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο και ένα άλλο, μπορούμε να προσθέσουμε- είναι να αγαπά και να αγαπάται.

Αν μπορούμε να κάνουμε την αγάπη το εναρκτήριο και το ακροτελεύτιο σημείο στη διδασκαλία μας για το πρόσωπο, η χριστιανική μας μαρτυρία στον 21ο αιώνα θα αποδειχθεί συνολικά δημιουργική και ζωοποιός.

Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Αθηναγόρας, ο οποίος ανάγνωσε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος, καθώς και οι Αιδεσιμολογιώτατοι Πρωτοπρεσβύτεροι κ. Παναγιώτης Μοσχονάς (Σχαρμπέκ) και κ. Σπυρίδων Τσεκούρας (Μόνς).

Στο τέλος τόσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Αθηναγόρας, όσο και ο π. Παναγιώτης Μοσχονάς και ο υπεύθυνος κληρικός της διοργάνωσης π. Κυπριανός Ποπέσκου (οι τρεις της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου), συμπλήρωσαν ιδέες και σκέψεις και εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους στον ομιλητή, αλλά και την έκδηλη συγκίνησή τους για την άμεση ανταπόκριση των συμμετεχόντων νέων.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια συζήτηση με σύντομες εισηγήσεις των 3 κληρικών.

Το βράδυ του Σαββάτου τελέστηκε Αγρυπνία με Θεία Λειτουργία με μεγάλη κατάνυξη, σε πολλές γλώσσες (φλαμανδικά, γαλλικά, ελληνικά, ρουμανικά, ρωσσικά και αραβικά) στο γραφικό ναΐσκο του συγκροτήματος, προεξάρχοντος του π. Αυρέλιος Ποπέσκου, εφημέριος της νεοσυστάτου Ενοριάς στο Eupen (γερμανόφωνη περιοχή του Βελγίου).

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

Εμφανίσεις: 78690
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!