Ο ελληνισμός τίμησε τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Αυστρίας

austria

 

Τη μνήμη του μεγάλου αρχιερέα του, του μακαριστού μητροπολίτη Αυστρίας- Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, τίμησε χθες ο ελληνισμός της κεντρικής Ευρώπης, στο τρίμηνο αρχιερατικό μνημόσυνο που τελέστηκε, μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στη Βιέννη, προεξάρχοντος του διαδόχου του, νέου μητροπολίτη Αυστρίας- Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιου.

Συλλειτουργοί στο μνημόσυνο ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος της Μητρόπολης Αυστρίας Ιωάννης Νικολίτσης και ιερείς, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μητρόπολης Γλυφάδας, που υπήρξαν πνευματικά τέκνα του εκλιπόντα, ενώ παρέστη πλήθος πιστών από την Αυστρία και τις γειτονικές χώρες, μαζί με την οικογένειά του.

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Αρσένιος, εκθείασε την προσωπικότητα και το τεράστιο έργο του προκατόχου του, παραπέμποντας στο βιβλίο του "Ανάσταση" και υπογραμμίζοντας το σθένος με το οποίο εκείνος αντιμετώπιζε επί μήνες τη βαριά ασθένειά του, προσπαθώντας πάντα να εμψυχώνει το ποίμνιό του σε σχέση με το θάνατο.

Ο μητροπολίτης Μιχαήλ έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο στις 18 του περασμένου Οκτωβρίου και στην εξόδιο ακολουθία και την ταφή του στις 25 του ίδιου μήνα, του είχαν αποτίσει ύστατο φόρο τιμής η πολιτειακή και εκκλησιαστική ηγεσία - με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ- και εκατοντάδες πιστοί.

Με την εκδημία του μητροπολίτη Μιχαήλ, που θεωρείτο "σύμβολό" της στην κεντρική Ευρώπη, έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη και το έργο αυτού του μεγάλου του προκατόχου, καλείται να συνεχίσει ο μητροπολίτης Αρσένιος, ο οποίος ενθρονίστηκε στη Βιέννη, στις 4 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο νέος μητροπολίτης πραγματοποίησε την πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψη στον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, στον οποίο μετέφερε τις ευχές του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, εκφράζοντας συγχρόνως τις ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις Αυστρίας και Ορθόδοξης Εκκλησίας, το μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών σε αυστριακά σχολεία, η εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών ορθοδόξων θρησκευτικών, η λειτουργία της Συνόδου των Ορθοδόξων Επισκόπων, καθώς και άλλα ζητήματα των περίπου 500.000 ορθοδόξων πιστών που ζουν στη χώρα.

Ο κ. Αρσένιος πρόκειται να εκπροσωπήσει τις επόμενες ημέρες τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη της Ελβετίας, ενώ θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο των καθολικών επισκόπων με άλλες Εκκλησίες.

Εμφανίσεις: 73510
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!