Κοινή δήλωση Πατριάρχη Αντιοχείας με Πατριάρχη Ρουμανίας

antioxe-roum

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας.

Η επίσκεψη σύμφωνα με το εκπροσώπους του Πατριαρχείου Ρουμανίας, ήταν μια ευκαιρία οι δύο Προκαθήμενοι να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Μέση Ανατολή και γενικότερα την κατάσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οι δύο Προκαθήμενοι σε κοινή δήλωση αναφέρουν ότι: «Οι Χριστιανοί καλούνται να δώσουν στον κόσμο μαρτυρία για το μήνυμα της αγάπης του Κυρίου, το οποίο εκφράζεται μέσα από την Σταύρωση και την Ανάσταση του.»

«Η ενότητα της Ορθοδοξίας εξαρτάται από την κοινωνία αγάπης και συνεργασίας για την ειρήνη και την ελπίδα. Ως εκ τούτου, οι δύο Εκκλησίες θεωρούν ότι η Ορθοδοξία καλείται σήμερα, μέσα από τους πνευματικούς ηγέτες, κλήρο και πιστούς, να διαβεβαιώσουν την πραγματικότητα αυτής της κοινωνίας, ξεπερνώντας διχασμούς που προκαλούνται από διάφορα κέντρα», προσθέτουν στην δήλωσή τους.

Σε άλλο σημείο οι δύο Προκαθήμενοι αναφέρουν πως «Οι δύο Εκκλησίες έχουν επίγνωση της σημασίας της διατήρησης των στενών σχέσεων, για την καλύτερη πορεία του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και των άλλων ομολογιών.»

«Οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή υποφέρουν από τις απαράδεκτες πιέσεις και διώξεις των εξτρεμιστών, γι΄ αυτό καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εργαστούν επειγόντως για να σταματήσουν αυτές οι απάνθρωπες ενέργειες», υπογραμμίζεται στην δήλωση.

Επίσης οι Πατριάρχες τονίζουν: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής είναι τα παιδιά της περιοχής αυτής και μοιράζονται με τους συμπατριώτες τους όλα τα δεινά των αντίστοιχων χωρών τους.»

Στην κοινή δήλωση δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και κατά σάρκα αδελφό του Πατριάρχη Αντιοχείας.

«Λυπούμαστε για την στάση της Διεθνούς Κοινότητας σχετικά με την απαγωγή των Μητροπολιτών Χαλεπίου Παύλου και Ιωάννη Ιμπραχήμ, θεωρούμε ότι πρέπει να εργαστούν επειγόντως και αποτελεσματικά για την απελευθέρωσή τους, αλλά και για όσους έχουν απαχθεί μέχρι σήμερα», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών Αντιοχείας και Ρουμανίας οι δύο Προκαθήμενοι στη κοινή δήλωση, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Όσον αφορά τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών είναι γεμάτες αγάπη και σεβασμό, και διατηρήθηκαν αιώνες τώρα. Η επίσκεψη αυτή ήταν μια ευκαιρία για τις δύο αδελφές εκκλησίες να εκφράσουν τη βούλησή τους, για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων.»

Τέλος αναφέρθηκαν σε θέματα συνεργασίας του θρησκευτικού τουρισμού, στην ανταλλαγή φοιτητών της Θεολογίας, καθώς και στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ αλλά και στην έρευνα ιστορικών αρχείων για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Εμφανίσεις: 47017
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!