Επίσκοπος Κυπριανός "Το Πατριαρχείο Ρουμανίας επιθυμεί συμφιλίωση"

ImageΣυνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε χθες, 12 Μάιου, στο Πατριαρχικό Μέγαρο σχετικά την απόφαση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που αφορά την διακοπή κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

Την σχετική ενημέρωση έκανε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καμπινεναούλ κ. Κυπριανός, παρουσία δημοσιογράφων των Ρουμανικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της Ιεράς Συνόδου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 19 Μαΐου, θα οριστεί μια τριμελής αντιπροσωπεία Επισκόπων που θα συναντηθεί με εκπροσώπους τους Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για εξεύρεση λύσης.

Ο Επίσκοπος Κυπριανός παρουσίασε στους δημοσιογράφους, την ιστορία της κατασκευής του ναού ο οποίος άρχισε από το 1998, μετά από συμφωνία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διοδώρου και του Πατριάρχη Θεοκτίστου, όπως εξήγησε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία ο κ. Κυπριανός αναφέρθηκε σε διάφορα παραδείγματα, όπως την παρουσία  της Βουλγαρικής Εκκλησίας στο Βουκουρέστι και το αντίθετο στη Σόφια, αλλά και στις Ρουμανικές ενορίες στη Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, ανέφερε, ότι Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στους Αγίους Τόπους έχει 10 μοναστήρια και ιδρύματα που λειτουργούν σε συμφωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τόνισε ότι «η διαγραφή από τα δίπτυχα γίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως είναι η αίρεση. Εμείς αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων».

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Κυπριανό η κατασκευή του ναού οφείλεται για ειδικές περιπτώσεις, όταν Ρουμάνοι προσκυνητές επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους και θέλουν να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία, να είναι στη Ρουμανική γλώσσα.

«Οι Ρουμάνοι προσκυνητές επιθυμούν να συμμετέχουν σε Θ. Λειτουργία που θα είναι στα Ρουμανικά, γι΄ αυτό και το προσκύνημα στην Ιεριχώ διαθέτει πάντα έναν ιερέα ο οποίος συνοδεύει τις προσκυνηματικές ομάδες», ανέφερε ο Επίσκοπος Κυπριανός.

Επίσης, τόνισε: «Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των χιλιάδων ρουμάνων προσκυνητών, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τους Αγίους Τόπους. Αυτός είναι και ο λόγος που κατασκευάσαμε το ναό, για τις ανάγκες του ποιμνίου μας όταν μεταβαίνουν στο εξωτερικό».

«Είναι μια πρακτική ανάγκη, καθώς επίσης να μπορούν να μένουν οι προσκυνητές στο ξενώνα με τελείως χαμηλότερες τιμές από τα ξενοδοχεία, συμμετέχοντας έτσι και στις λατρευτικές ακολουθίες», πρόσθεσε ο Πατριαρχικός Επίσκοπος.

Κλείνοντας, ο Επίσκοπος Κυπριανός τόνισε: «Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε μια λύση, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας επιθυμεί τη συνεργασία και την συμφιλίωση».

«Ελπίζω το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να απαντήσει στο αίτημα μας, όταν μετά την Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, θα οριστεί μια αντιπροσωπεία ιεραρχών για να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ», κατέληξε ο κ. Κυπριανός.

Image

Image

Εμφανίσεις: 50455
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!