Το Πατριαρχείο Ρουμανίας απαντά στις ''ανακρίβειες'' του BBC
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 16.50
-
Του Αιμίλιου Πολυγένη | Romfea.gr
Την έντονη ενόχλησή του εξέφρασε το Πατριαρχείο Ρουμανίας με αφορμή το ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο προβλήθηκε και από ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.
Το εν λόγω ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι η Ρουμανία βιώνει μια πρωτοφανή άνθηση ναοδομίας, καθώς 10 νέοι λατρευτικοί χώροι ολοκληρώνονται μέσα στον Αύγουστο και ένας τεράστιος καθεδρικός ναός παίρνει σταδιακά την τελική του μορφή.
Επίσης ανέφερε ότι πολλοί Ρουμάνοι εμφανίζονται εξόχως ενοχλημένοι, καθώς τα κονδύλια για την κατασκευή τους προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μίας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.
Το Πατριαρχείο Ρουμανίας απαντώντας στο δημοσιεύμα τόνισε ότι "η κατασκευή των ναών δεν είναι μια ιδιοτροπία, αλλά μια λειτουργική αναγκαιότητα, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, όπου το κουμουνιστικό καθεστώς είχε απαγορεύσει την ανέγερση εκκλησιών."
Όσον αφορά τα χρήματα που δαπανώνται για τους ναούς, το Πατριαρχείο αναφέρει ότι "το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προέρχεται από δωρεές των πιστών, και μόνο το 0.8 % από τον Κρατικό Προϋπολογισμό."
Σε άλλο σημείο το Πατριαρχείο απαντώντας στα όσα ακούστηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού της Ρουμανίας, υπογραμμίζει ότι εδώ και δύο χρόνια σε όλους τους ναούς και τα μοναστήρια γίνονται δωρέες για το έργο αυτό.
"Το ρεπορτάζ του BBC είναι αναληθή και περιέχει ανακρίβειες, ενώ επέλεξε συγκεκριμένα πρόσωπα για ομιλητές με σκοπό να πετύχουν τον στόχο τους", αναφέρει χαρακτηριστικά το Πατριαρχείο Ρουμανίας.
Τέλος η Εκκλησία της Ρουμανίας αναφέρει: "Στο ντοκιμαντέρ είδαμε μια ψεύτικη εικόνα, αλλά και υπερβολές, όπως ότι η Ρουμανία είναι η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. στο τομέα της εκπαίδευσης, της ιατρικής και της κοινωνικής μέριμνας."
Διαβάστε το ρεπορτάζ του BBC για την Εκκλησία της Ρουμανίας
Η Ρουμανία βιώνει μια πρωτοφανή άνθηση ναοδομίας, καθώς 10 νέοι λατρευτικοί χώροι ολοκληρώνονται μέσα στον Αύγουστο και ένας τεράστιος καθεδρικός ναός παίρνει σταδιακά την τελική του μορφή.
Ορισμένοι Ρουμάνοι όμως εμφανίζονται εξόχως ενοχλημένοι, καθώς τα κονδύλια για την κατασκευή τους προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μίας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.
Αν ταξιδέψει κανείς στον Βορρά της Ρουμανίας, από τη Σουτσεάβα στο Μαραμούρες, το τοπίο είναι διάσπαρτο από έξοχα δείγματα εκκλησιών.
Οπου κι αν κοιτάξει κανείς βλέπει ναούς, μεγάλους, μικρούς, μεσαιωνικούς, ολοκαίνουριους με τσίγκινες στέγες, ξύλινους, ζωγραφισμένους - ο καθένας με τη δική του γοητεία.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς οδηγεί κανείς στους δρόμους, γεμάτους λακκούβες, που ενώνει τη μία εκκλησία με την άλλη, είναι ο αριθμός τους. Από την επανάσταση του 1989, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αυξήσει την επιρροή της στη Ρουμανία.
Η πλειοψηφία των πολιτών, σχεδόν το 90%, είναι Ορθόδοξοι και την επαύριο της πτώσης του Τσαουσέσκου η Εκκλησία εκμεταλλεύθηκε την περίοπτη θέση της στη χώρα, κατασκευάζοντας νέες εκκλησίες με απίστευτη ταχύτητα, μία ανά τρεις ημέρες, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερμεγέθους καθεδρικού ναού που ανεγείρεται αυτήν τη στιγμή στο κέντρο του Βουκουρεστίου.
Μόλις ολοκληρωθεί θα είναι ένα από τα ψηλότερα θρησκευτικά κτίρια στη νοτιοανατολική Ευρώπη και θα ξεπεράσει σε ύψος το γειτονικό κτίριο, που κληροδότησε ο Νικολάε Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, το επιβλητικό Σπίτι του Λαού.
Η Ρουμανία είναι αναμφισβήτητα μια χώρα με ιδιαίτερο θρησκευτικό συναίσθημα, αφού οι τελετές, οι εικόνες και οι εορτασμοί συνθέτουν το φόντο της καθημερινότητας των πολιτών.
Την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Κωνσταντίνου και της Ελένης, ήταν συγκλονιστικό να βλέπει κανείς το ποίμνιο να ξεχύνεται από δύο τοπικές εκκλησίες στο Μαραμούρες προς τους λόφους της περιοχής.
Ωστόσο, ερωτήματα γεννιούνται για τη χρηματοδότηση του νέου καθεδρικού ναού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, καθώς πολλά κονδύλια προέρχονται από το κράτος, το οποίο αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως πρόβλημα ρευστότητας.
Ενας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της Εκκλησίας είναι ο εκκεντρικός βουλευτής και αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων, Ρέμους Τσερνέα: «Στη Ρουμανία έχουμε μεγάλο πρόβλημα μεταξύ κράτους και Εκκλησίας. Η γνώμη μου είναι πως αν η Εκκλησία θέλει να χτίσει κάτι, δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί τα λεφτά να μην προέρχονται από τον λαό και το κράτος, να μην προέρχονται από τα δημόσια ταμεία», λέει.
Η Ρουμανία, η οποία βρίσκεται από το 2009 σε πρόγραμμα διάσωσης από το ΔΝΤ και είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ε.Ε., παρέχει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ειδικότερα η Εκκλησία εξασφαλίζει 100 εκατ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση για τους μισθούς των ιερέων και πολλά περισσότερα για την κατασκευή και ανακαίνιση των εκκλησιών.
Kονδύλια εισρέουν επίσης από τα τοπικά συμβούλια, τους δημάρχους, τις κρατικές επιχειρήσεις και εν τέλει ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια πόσα χρήματα λαμβάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε χρόνο.
Ο Ρέμους, ο οποίος προτείνει νομοσχέδιο για να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης της Εκκλησίας, πιστεύει ότι η στενή οικονομική σχέση μεταξύ κράτους και Εκκλησίας είναι μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος.
«Σε πολλές περιπτώσεις οι πολιτικοί παρέχουν δημόσιους πόρους στις εκκλησίες και σε αντάλλαγμα οι ιερείς τους υποστηρίζουν στις προεκλογικές του εκστρατείες. Συχνά βλέπεις ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την ανοικοδόμηση ναών ανήκουν σε επιχειρηματίες με στενές σχέσεις προς τους πολιτικούς. Είναι ένας κύκλος μέσα στον οποίο κινείται το χρήμα», εξηγεί.
Η τρέχουσα ανάπτυξη της Εκκλησίας στη Ρουμανία και η στενή σχέση της ορθόδοξης ιεραρχίας με την πολιτική ελίτ μπορεί να ερμηνευτεί μέσα από τις συνέπειες του αυταρχικού καθεστώτος Τσαουσέσκου, στη διάρκεια του οποίου είχαν καταστραφεί δεκάδες ιστορικές εκκλησίες και πολλοί ηγέτες της Ορθοδοξίες υποχρεώθηκαν σε συνεργασία με τους κομμουνιστές για να επιβιώσουν.
«Πολλοί άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη θρησκεία στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, ήταν φυσιολογικό λοιπόν να επιστρέψουν κατά μία έννοια», λέει ο Λίβιου Αντρέσκου, ακαδημαϊκός εξειδικευμένος στις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας.
- Εμφανίσεις: 118953