65η επέτειο από την εκλογή του Πατριάρχη Ιουστινιανού (VIDEO)

ioust-marina

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Ήταν 24 Μαϊου το 1948 όταν ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου Ιουστινιανός (Μαρίνα), εξελέγη Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας, Αρχιεπίσκοπος Βουκουρεστίου και Πατριάρχης Ρουμανίας.

Στις 6 Ιουνίου του 1948 ο Πατριάρχης Ιουστινιανός από το Μέγαρο του Κοινοβουλίου παρουσίασε τα μελλοντικά του σχέδια.

Μεταξύ αυτών ήταν η εκπαίδευση του κλήρου και του μοναχισμού, η αναδιοργάνωση της θεολογικής εκπαίδευσης και οι σχέσεις με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και τις άλλες ομολογίες.

Παρ΄ όλες τις δυσκολίες, στα 29 χρόνια της πατριαρχίας του, υπήρξαν γεγονότα και αλλαγές που αύξησαν το κύρος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο χριστιανικό κόσμο.

Ο Πατριάρχης Βουκουρεστίου Ιουστινιανός, κατά κόσμον Ιωάννης, γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1901 στην περιοχή της Βάλτσεα.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Βουκουρεστίου το 1929 και αφού νυμφεύθηκε χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος το 1924 και υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Επισκοπή Ριμνίκου (1924-1945).

Στις 12 Αυγούστου 1945 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Βασλουϊάνου, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Ιασίου.

Τον Αύγουστο του 1947 ανέλαβε τοποτηρητής της Μητροπόλεως Μολδαβίας και στις 19 Νοεμβρίου 1947 εξελέγη Μητροπολίτης Μολδαβίας και Σουτσεάβας και Αρχιεπίσκοπος Ιασίου.

Το Φεβρουάριο του 1948 ανέλαβε τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου και στις 24 Μαΐου 1948 εξελέγη Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας, Αρχιεπίσκοπος Βουκουρεστίου και Πατριάρχης Ρουμανίας. Εκοιμήθη στο Βουκουρέστι τον Μάρτιο του 1977.

Παρακάτω ακολουθεί ένα ιστορικό βίντεο από το (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο) από την υποδοχή του Πατριάρχη Ρουμανίας Ιουστινιανού στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο (Κοτσιώνης), ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Τσάκωνας και Μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Εμφανίσεις: 89663
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!