Αύριο η εκλογή του νέου Πατριάρχη Ρουμανίας

ImageΣυνεδριάζει αύριο η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για να αποφανθεί για την εκλογή

 του νέου Πατριάρχη Ρουμανίας,

ο οποίος θα κληθεί να αναπληρώσει το κενό που άφησε ο μακαριστός Θεόκτιστος, ο οποίος εκοιμήθη στις 30 Ιουλίου, σε ηλικία 92 ετών, έπειτα από καρδιακή προσβολή.
Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τα εκκλησιαστικά δρώμενα, η Ιερά Σύνοδος, η οποία αποτελείται από 52 μέλη, θα προτείνει δύο ή τρεις υποψήφιους, από τους οποίους θα εκλεγεί ο ένας από το Εκκλησιαστικό Εκλογικό Σώμα (περιλαμβάνει το Ορθόδοξο ιερατείο, κοσμικούς και πολιτικούς).
 Ο νέος Πατριάρχης εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία, από την Ιερά Σύνοδο, σε 41 ημέρες, μετά το θάνατο του προηγούμενου. Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο διάδοχος του Πατριαρχικού Θρόνου από την πρώτη ψηφοφορία, θα διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία.
Μετά από πληροφορίες που έχουμε ο μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας Δανιήλ και ο μητροπολίτης Κλουζ, Άλμπα, Κρισάνα και Μαραμούρες Βαρθολομαίος Ανανίας θεωρούνται οι δύο πιο πιθανοί υποψήφιοι για τη διαδοχή του Θεόκτιστου.
 Ο μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας Δανιήλ, διετέλεσε προσωρινά Πατριάρχης Ρουμανίας μετά τον θάνατο του Θεόκτιστου, γεννήθηκε στην Τιμισοάρα. Το 1970 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Σίμπιου. Το 1974-1976 φοίτησε επίσης στη Θεολογική Σχολή Βουκουρεστίου και μετά εισήχθη στη σχολή ανθρωπιστικών επιστημών στο Στρασβούργο στο τμήμα της Θεολογίας. Το 1979 εξελέγη διδάκτωρ Θεολογικής και συνέχισε τη φοίτησή του στα πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Ελβετίας. Ο Δανιήλ διετέλεσε βοηθός καθηγητή στα πανεπιστήμια της Γενεύης και του Φράιμπουργκ.
Το 1987 ο Δανιήλ επέλεξε το δρόμο του μοναχισμού και το 1990 διορίστηκε Αρχιεπίσκοπος Ιασίου και μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας. Ο ίδιος ίδρυσε τη σχολή Θεολογίας "Ντουμίτρου Στανιλόαε" του Ιασίου, που φέρει το όνομα του "μέντορά" του.
Όπως λέγεται στους εκκλησιαστικούς κύκλους, ο Δανιήλ υπήρξε στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Θεόκτιστου και λέγεται ότι ο εκλιπών έβλεπε στο πρόσωπό του τον διάδοχό του.
Στη διεκδίκηση του Πατριαρχικού Θρόνου πιθανός υποψήφιος θεωρείται και ο μητροπολίτης Κλουζ, Άλμπα, Κρίσανα και Μαραμούρες Βαρθολομαίος Ανανίας, ο οποίος ασπάστηκε το μοναχισμό σε ηλικία 21 ετών και έχει θητεία ως απεσταλμένος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Ιεραποστολής στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Εμφανίσεις: 11357
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!