Τα Χριστούγεννα στη ζωή μας...

anthimos-thess

Του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου

Ο κύκλος του χρόνου μάς επαναφέρει και πάλιν ενώπιον της μεγάλης Εορτής της Χριστιανωσύνης, στα περιώνυμα και ξακουστά Χριστούγεννα.

Το μέγιστο θαύμα της αγάπης και της προνοίας του Αγίου Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, η κατά σάρκα γέννηση του Ιησού Χριστού, του Σωτήρος και Λυτρωτού του κόσμου, εορτάζεται παγκοσμίως από τους Χριστιανούς, ανανεώνοντας και πάλι την ευγνώμονα αναφορά του καθενός από εμάς προς τον ενανθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεού.

Εάν δεν είχε συμβή, θεία βουλήσει, το παμμέγιστο αυτό θαύμα, ο κόσμος θα ήταν μια στέππα σκότους και συμφοράς με θύμα τον καθ’ έκαστον άνθρωπο. Γι’ αυτό έχει καταστή ανεξάλειπτο χρέος η πανανθρώπινη έκφραση εορταστικής αναφοράς, αιώνιας ευγνωμοσύνης και ασφαλούς ελπίδος για την έκβαση της ψυχής μας.

Ο εκκλησιαστικός ποιητής διακηρύσσει με τον ύμνο της εορτής: «Ο Πατήρ ευδόκησεν·/ ο Λόγος σαρξ εγένετο·/ και η Παρθένος έτεκε,/ Θεόν ενανθρωπήσαντα./ Αστήρ μηνύει·/ Μάγοι προσκυνούσι·/ Ποιμένες θαυμάζουσι· Και η κτίσις αγάλλεται» (Ιδιόμελον εκ των αίνων).

Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη αγαλλίαση στη ζωή του ανθρώπου από την επιθυμία και τον αγώνα του να γίνη καλός Χριστιανός, να είναι κοντά στον Χριστό;

Η ειρήνη την οποία φέρει με την ενανθρώπησή του ο Χριστός στον κόσμο θα βασιλεύση στην ψυχή του. Η ευτυχία θα είναι μόνιμη κατάσταση της καρδιάς του. Η αγάπη θα τον οδηγή σε πράξεις φιλανθρωπίας.

Η μετάνοια και η πίστη θα τον ενισχύσουν σε όλες τις στιγμές των δοκιμασιών του. Η Εκκλησία θα τον εξαγιάζη με τα ιερά μυστήρια και το έλεος του Θεού θα τον προπαρασκευάζη για την αιωνιότητα.

Εκεί, στο ουράνιο παλάτι και στο θεϊκό πολίτευμα της γνώσεως του Θεού θα απολαμβάνει τους αγγελικούς ύμνους που ακούσθηκαν στην Βηθλεέμ: «Ο Λόγος έγινε σαρξ για να κάμη τον άνθρωπο δεκτικό της Θεότητος. Αυτός ενηνθρώπησε για να θεωθούμε εμείς. Ετσι γινόμεθα γένος άγιον και μέτοχοι θείας φύσεως...» (Μ. Αθανασίου, Περί ενανθρωπήσεως).

Μοναδική στην ιστορία του κόσμου υπήρξε η εκδήλωση της αγάπης του θείου ελέους. Κατά τρόπο θαυμαστό συνεργάσθηκαν η ιερά σοφία με την θεία παντοδυναμία.

«Οτε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου» (Γαλ. 4,4) ο Υιός και Λόγος του Θεού παρουσιάσθηκε ως νήπιο στη Βηθλεέμ και κατεσκήνωσε ανάμεσά σας. Αυτό είναι το κοσμοϊστορικό γεγονός του εκκλησιαστικού εορτασμού των Χριστουγέννων.

Ο Θεός ενδύεται την ανθρώπινη σάρκα, η οποία ξαναπαίρνει την πρώτη της καθαρότητα και λαμπρότητα. Διότι η ανθρώπινη φύση ελευθερώνεται από την αμαρτία. Ο Σωτήρ την θεώνει πραγματικά.

Ο Απόστολος Παύλος αναφωνεί ότι ο Χριστός «εγεννήθη ημίν σοφία από Θεού, δικαιοσύνη τε και αγιασμός και απολύτρωσις» (Α΄ Κορ. 1,30).

Εμείς οι Χριστιανοί όμως οφείλομε να ομολογήσωμε, προτού να μας το πουν οι πολέμιοι της πίστεως, ότι μετά από παρέλευση τόσων αιώνων από την ημέρα της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού, πολλοί εκ των ανθρώπων αγνοούν ότι Εκείνος είναι ο Εμμανουήλ· ότι δηλαδή είναι πάντοτε μαζί μας, ότι συμπορεύεται και προπορεύεται για να μας υποδεικνύη τον δρόμο της αλήθειας και της χαράς, όπως άλλωστε το είπεν ο Ιδιος· «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ιω. 14,6).

Ο Χριστός διεκήρυξε την ελευθερία του ανθρώπου να τον ακολουθήση ή να τον αρνηθή. Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι ο αντίδικος και πονηρότατος Διάβολος πολεμεί σκληρά τον άνθρωπο για να τον αποσπάση από τον χώρο της Χάριτος του Χριστού.

Αυτός είναι που, εκμεταλλευόμενος την ανθρώπινη αδυναμία, και με την συμβολή των πολιτικών ηγετών, μετέτρεψε τον σύγχρονο άνθρωπο σε οικονομική μονάδα, η οποία αναζητεί, εναγωνίως, χρήματα, εναλλασσόμενες απολαύσεις και γλυκειά ζωή.

Η σκληρή τρικυμία της παγκόσμιας οικονομίας και του υλισμού κατέστρεψε την ισορροπία των κοινωνιών και ωδήγησε μεγάλα τμήματα των λαών σε απόγνωση και επαναστατικότητα.

Οι σύγχρονες ηγεσίες των Εθνών έδιωξαν τον Χριστό και ουσιαστικά απεγύμνωσαν τους εαυτούς τους και τους λαούς από την ένδυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισονομίας και της αληθινής δημοκρατίας.

Χωρίς Χριστό, χωρίς Ευαγγέλιο, χωρίς Εκκλησία και χωρίς «κράτος Θεού», δεν μπορεί να υπάρξη ευδαιμονία, ειρήνη, σωτηρία.

Και αυτούς που φαίνονται ότι αποθνήσκουν ως ισχυροί ή πλούσιοι ή ευτυχισμένοι, αν έφυγαν χωρίς Χριστό, τους αναμένει η κρίση του Θεού και ο άρχων του σκότους.

Τούτες οι ημέρες του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων λέγονται από τον λαό μας και είναι πράγματι Αγιες Ημέρες.

Και θα είναι Αγιες Ημέρες και εφέτος, εάν μέσα στην ψυχή του καθενός μας ενθρονισθεί ο Χριστός ως Λυτρωτής και Σωτήρας. Και εάν η ζωή μας συνοδευθεί από πράξεις αληθινής αγάπης, στοργής και θυσίας υπέρ των αδελφών μας εκείνων οι οποίοι επλήγησαν σκληρά και επτώχευσαν από τις απάνθρωπες συγκυρίες της οικονομικής κρίσεως.

Το εφετινό σύνθημα των Χριστουγέννων για την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι: «Κανένας νηστικός στη Θεσσαλονίκη στις Εορτές και κάθε ημέρα».

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους. Και για την πονεμένη πατρίδα μας, την Ελλάδα, τις καλύτερες ευχές για επιστροφή σε χρόνια ειρήνης, ενότητος, προόδου και αξιοπρέπειας.

Και μαζί με τις χριστουγεννιάτικες καμπάνες ας ηχούν διαρκώς μέσα στις ψυχές μας, οι λόγοι του εξαστράπτοντος από θείο φως ουράνιου αγγέλου· «Ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστι Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυίδ»· αμήν. (Ακ. 2, 10-11).

Εμφανίσεις: 73413
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!