Σιατίστης Παύλος: «Κέντρα αθλιότητας 'φτιάχνει' ο Υπουργός»

IMG 0672

Συνέντευξη στον Κώστα Μπάρκα, 13.31

Η ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος στον Μ. Χρυσοχοΐδη προκάλεσε εντύπωση για την αυστηρότητα, την ευθύτητα και το διαυγές πολιτικό της περιεχόμενο.

Ο Μητροπολίτης αναφερόμενος στα "στρατόπεδα συγκέντρωσης" αφού τα χαρακτήρισε «χωματερές ανθρώπων», εγκάλεσε τον υπουργό ως υπεύθυνο για το κατάντημα της χώρας, τονίζοντας πως η κίνηση εναντίον των μεταναστών γίνεται εσκεμμένα απ' την κυβέρνηση, με αποκλειστικό στόχο τον προεκλογικό αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα προβλήματά της.

Η επιστολή υπήρξε αφορμή για τη συνομιλία που ακολουθεί.

Στην ανοιχτή επιστολή σας προς τον κ. Χρυσοχοΐδη χαρακτηρίσατε αθλιότητα την πρωτοβουλία του υπουργού να δημιουργήσει “στρατόπεδο συγκέντρωσης” μεταναστών στην Κοζάνη. Θα θέλαμε να μας πείτε το “γιατί”.

Δεν ονόμασα αθλιότητα την απόφαση να γίνουν τα κέντρα, αλλά την κατάσταση που θα επικρατήσει εκεί. Όταν ο υπουργός λέει ότι σε 20 μέρες θα λειτουργήσει το κέντρο, τότε το μόνο που δηλώνει σαφέστατα είναι ότι πρόκειται για κάτι πρόχειρο και πολύ επιπόλαιο.

Σε ένα μέρος που είναι έρημο για πάρα πολύ καιρό, που δεν έχει καμία υποδομή για μια τέτοια λειτουργία, αυτό σημαίνει πως θέλουν να δημιουργήσουν χωματερές ανθρώπων.

Για μένα, σαν επίσκοπο και σαν άνθρωπο, ο μετανάστης δεν παύει να είναι εικόνα του Θεού.

Άρα θεωρώ πως αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης, αποτελεί αθλιότητα. Μια ακόμη ένστασή μου συνίσταται στο γεγονός ότι τα κέντρα της αθλιότητας τα στήνει σε μια μικρή κωμόπολη.

Η θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να τα στήσει πουθενά, διότι θα αποτελέσουν μια δοκιμασία και για τους κατοίκους.

Τα παιδιά των τοπικών κοινωνιών θα κάνουν βόλτες γύρω από ένα στρατόπεδο και από τη μέσα μεριά θα είναι τα παιδιά των μεταναστών. Παιδιά και άνθρωποι ενός κατώτερου θεού;

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα;

Τώρα που έχει μεγαλώσει το θέμα, ψάχνουμε να βρούμε πώς θα το λύσουμε. Πρέπει να καταλάβει ο κ. υπουργός και όλοι μας, ότι, όπως εμείς έχουμε δικαίωμα στον σεβασμό, το φαγητό, το ίδιο έχουν και οι μετανάστες.

Ποιος γνωρίζει με σιγουριά ποιες ανάγκες τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να φτάσουν στην Ελλάδα.

Θα πρέπει λοιπόν να τους φροντίσουμε κι αν χρειαστεί να τους μαζέψουμε κάπου, όχι όμως με συνθήκες αθλιότητας αλλά με ανθρώπινες συνθήκες.

Εάν μπορούν να επαναπατριστούν, χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή τους τότε ας τους βοηθήσουμε.

Χαρακτηρίζετε τους μετανάστες "εικόνες του θεού" επί της Γης, ενώ ταυτόχρονα εκφράζετε την οργή σας προς την κυβέρνηση που τους αντιμετωπίζει ως σκουπίδια. Είναι προσωπική η άποψη αυτή ή εκφράζει την Ιεραρχία της Εκκλησίας;

Αυτή η άποψη δεν είναι ούτε δική μου ούτε της Ιεραρχίας, είναι της Εκκλησίας.

Ο άνθρωπος είναι «εικόνα του θεού», αξίζει τον σεβασμό και την τιμή μας, όποιος και αν είναι. Για παράδειγμα, όταν βρούμε μια παλιά εικόνα, δεν λέμε είναι παλιά και την πετάμε, αλλά κοιτάμε να την καθαρίσουμε για να δούμε ποια είναι.

Αυτή πρέπει λοιπόν να είναι η στάση μας απέναντι στις ζωντανές εικόνες του θεού, όπως είναι οι μετανάστες.

Και η γνώμη σας για τη στάση της τοπικής κοινωνίας;

Η τοπική κοινωνία της Κοζάνης διαμαρτυρήθηκε για το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του υπουργού.

Γι' αυτό και εγώ έθεσα το ερώτημα: “Ποιος είστε που αποφασίζετε και διατάσσετε, ποιος νομίζετε ότι είστε;”.

Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα πολιτικό σύστημα που έχει καταστρέψει αυτό τον τόπο, δεν μπορεί οι εκπρόσωποί του να είναι τόσο αναιδείς απέναντι στον λαό.

Δεν μπορούν να μιλάνε με αυτό το ύφος, πρέπει τουλάχιστον να είναι διαλλακτικοί, να είναι σεμνοί.

Και δεύτερον, δεν ήρθε κάποιος να μιλήσει με την τοπική κοινωνία, τους έστειλαν ένα τελεσίγραφο που έλεγε: είτε το θέλετε είτε όχι θα γίνουν.

Δεν νομίζετε ότι είναι φυσιολογικό να ανησυχούν;

Σας υποψιάζει το γεγονός ότι ο θόρυβος περί μεταναστών, εγκληματικότητας και στρατοπέδων ξέσπασε λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου;

Αυτό είναι σαφέστατο. Δεν νομίζω πως χρειάζεται πολλή σοφία και λογική για να το αντιληφθεί κάποιος.

Τώρα έγινε το πρόβλημα ή χθες; Το ζήτημα υπήρχε και πιθανώς να κάλυπτε και πολιτικές του συστήματος κάποια δεδομένη στιγμή.

Τώρα που έρχονται οι εκλογές πρέπει να δείξουμε ένα έργο, να κάνουμε εντύπωση γιατί έτσι θα μας ξαναψηφίσουν.

Είναι σαφέστατη η νοοτροπία αυτή, διότι αν αυτό εξαγγελλόταν σαν στόχος, τότε ναι.

Αλλά ξαφνικά σε μια βδομάδα θα το έχουμε έτοιμο... Είναι φανερό ότι ενέχει πολιτική σκοπιμότητα.

Και κάτι τελευταίο: Γιατί κάνετε χρήση τον όρου "λαθρο-μετανάστες"; Θεωρείτε ότι υπάρχει κι άλλη επιλογή γι' αυτούς τους ανθρώπους, άλλος τρόπος πέρα από την παράνομη είσοδο σε μια ξένη χώρα;

Τη λέξη δεν τη σκέφτηκα, τη χρησιμοποίησα σαν τεχνικό όρο, διότι επισήμως λέγονται λαθρομετανάστες εκείνοι που μπήκαν στη χώρα κρυφά χωρίς χαρτιά, και τυπικά, είναι έτσι.

Όμως, από την άλλη, κανείς δεν χάνει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του σε μια κοινωνία όπου πρέπει να ενδιαφέρει η δικαιοσύνη και όχι τα συμφέροντα.

Είναι ανάγκη να βλέπουμε σωστά τα πράγματα όσο και αν είναι δύσκολα. Μέσα στο δύσκολο υπάρχει ομορφιά.

Εμφανίσεις: 76919
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!