Επιστολή Μαυροβουνίου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Image

Επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε και την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά η «Romfea.gr», απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας κ. Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς) της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Προς μεγάλην μας έκπληξιν και εμβρόντητοι επληροφορήθημεν το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, συμφώνως προς το οποίον εκρίθη προφυλακιστέος ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ.

Προξενεί εις ημάς επίσης κατάπληξιν το γεγονός ότι η απόφασις αύτη εδόθη εις την δημοσιότητα παραμονάς της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το οποίον αν μη τι άλλο μαρτυρεί αυστηράν και ανεπιεική κρίσιν και μάλιστα χωρίς να γίνη γνωστή η αιτιολογία της.

Το δικαστικόν συμβούλιον, καθώς επληροφορήθημεν εκ των μέσων ενημερώσεως, ήρε δι’ αποφάσεώς του την διαφωνίαν αναμέσον του Εισαγγελέως, όστις είχε προτείνει μόνον την επιβολήν περιοριστικών όρων άνευ προφυλακίσεως του Γέροντος Εφραίμ, και της ανακριτρίας ήτις είχε προτείνει την προφυλάκισίν του.

Έγκριτοι νομικοί βεβαιώνουν ότι συμφώνως προς τον νόμον, δια να προφυλακιστή κατηγορούμενός τις, όστις κατηγορείται περί εγκλήματος διωκωμένου εις βαθμόν κακουργήματος, θα πρέπει να κριθή ότι υπάρχουν σοβαραί ενδείξεις ενοχής, ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και υπάρχει κίνδυνος να μη εμφανισθή ενώπιον του δικαστηρίου να δικασθή κλπ, ότι οι περιοριστικοί όροι (δηλ. χρηματική εγγύησις, απαγόρευσις εξόδου, εμφάνισις ενώπιον Αστυνομικής Αρχής) δεν επαρκούν και επιπροσθέτως ότι ο κατηγορούμενος κρίνεται ητιολογημένως ότι αν αφεθή ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν να διαπράξη και άλλα εγκλήματα, η εις βαρυτέρας περιπτώσεις, βάσει συγκεκριμένων ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της πράξεως, κρίνεται ητιολογημένως ότι αν αφεθή ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν να διαπράξη και άλλα εγκλήματα.

Μάλιστα η κατά τον νόμον βαρύτης της αποδιδομένης πράξεως δεν αρκεί δια την επιβολήν προσωρινής κρατήσεως.

Δεν γνωρίζομεν την αιτιολογίαν του Δικαστικού Συμβουλίου. Γνωρίζομεν όμως την βιοτήν του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και την πνευματικότητα αυτού και βεβαιούμεν ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε βεβαίως και επικίνδυνος δια την τέλεσιν άλλων αδικημάτων.

Είναι δε γνωστόν ότι εγκαταβιοί εν τη Μονή της μετανοίας του όπου και ποιμαίνει 120 μοναχούς.

Είναι αδιανόητον να εξομοιώται η προσωπικότης του Γέροντος με καθ’ έξιν και επικινδύνους εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου.

Συμπαριστάμενοι λοιπόν εις τον Γέροντα Εφραίμ δια την άδικον δοκιμασίαν την οποίαν υφίσταται, αιτούμεθα να προσβάλητε την άνω απόφασιν του Συμβουλίου Εφετών, η οποία φρονούμεν ότι θίγει τον νομικόν μας πολιτισμόν, προκειμένου να αποκατασταθή η νομιμότης και η ηθική τάξις.

Ελπίζοντες ότι θα σταματίσει το γρηγορώτερον αυτή η πρωτοφανές εις την ιστορίαν ταπείνωσις και περιφρόνησις του Αγιονύμου Όρους διατελούμενεν.

Μετά πλείστης τιμής,

+Ο Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας

Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς)

Εμφανίσεις: 42294
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!