Νικητής ο Φιλιππουπόλεως Νικόλαος για τη Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης

nikolaos

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Το ανώτατο δικαστήριο της Βουλγαρίας ορίστηκα έδωσε το μοναστήρι των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης στην Ιερά Μητρόπολη Φιλιππουπόλεως της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Μετά από μακρόχρονη δικαστική διαμάχη με τον σύνδεσμο των αρχιτεκτόνων στην Βουλγαρία, ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος από την Πέμπτη 5 Μαρτίου οριστικά και αμετάκλητα κέρδισε τα δικαιώματα του Μοναστηριού το οποίο βρίσκεται κοντά στο Ασένοβγκραντ - Στενήμαχο.

Να αναφερθεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι οριστική και δεν τίθεται κανένα θέμα έφεσης.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος έγινε επίσημος κάτοχος του Μοναστηριού στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, μετά από πρωτόκολλο του Δικαστηρίου της Φιλιππούπολης.

Όμως ο σύνδεσμος αρχιτεκτόνων κατήγγειλε το εν λόγω πρωτόκολλο στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όμως δεν εισάκουσε την καταγγελία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη δίκη που κερδίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Η δίκη αυτή ξεκίνησε αρχικά από τον Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων το 2008, όταν ο Μητροπολίτης Νικόλαος απέστειλε, συμβολαιογραφική πρόσκληση να επιστρέψουν την ιδιοκτησία της Μονής στην Εκκλησία όπου και ανήκει.

Τα κίνητρα του Μητροπολίτη ήταν, πως η ιδιοκτησία δεν χρησιμοποιούταν για αυτό που τελικά προορίζονταν.

Το συμβόλαιο της ιδιοκτησίας παραβιάστηκε διότι οι Αρχιτέκτονες ήταν υπεύθυνοι μόνο να φροντίζουν τον Ιερό Ναό και αυτοί το μετέτρεψαν σε εστιατόριο που ήταν και η αφορμή να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Μετά από μεγάλες διαμάχες τελικά στις 11 Σεπτεμβρίου στο Μοναστήρι γέμισε από χιλιάδες πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως και την Βουλγαρία, οι οποίοι έσπευσαν με δάκρυα στα μάτια να συνοδεύσουν την επιστροφή των ιερών εικόνων πίσω στο Καθολικό.

Επίσης στις 14 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης Νικόλαος με την θερμή υποστήριξη της Ιεράς Συνόδου και του Πατριάρχη Νεοφύτυ λειτούργησαν στο Μοναστήρι.

Τέλος να σημειωθεί πως το μοναστήρι ήταν στην κατοχή του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων από το 1982 όταν υπό την πίεση του κουμμουνισμού υποχρέωσαν τον τότε Μητροπολίτη Βαρλαάμ να παραδώσει το Μοναστήρι στο κράτος για δικούς τους σκοπούς.

Εμφανίσεις: 65752
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!