Αποφάσεις Συνεδριάσεως της Δ.Ι.Σ.

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 31.8.2007, στην Μόνη Συνεδρία Της για το μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, Προεδρεύοντας δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος. 

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

 Η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζουσα τους λόγους της απουσίας του Μακαριωτάτου Προέδρου Της συνήλθε υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, ο οποίος εξέφρασε ευχές για την αποκατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου Προέδρου μας και της ταχείας επιστροφής του.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος πρότεινε τη μετάβαση στη Φλόριντα ενός Συνοδικού Μητροπολίτου με σκοπό να εκφράσει τα σεβάσματα και τις προσρήσεις των Συνοδικών Μητροπολιτών της εκπνευσάσης 150ης Συνοδικής Περιόδου. Η πρόταση έγινε ομοφώνως αποδεκτή και η Δ.Ι.Σ. όρισε να μεταβεί στο Μαϊάμι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Έπειτα η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Υπό του Προεδρεύοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος διαβάστηκε στην Δ.Ι.Σ. επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, στην οποία ο Μακαριώτατος εκθέτει τα της υγείας του και ζητεί τις προσευχές των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών για να αποκατασταθεί η υγεία του, σημειώνει δε ο Μακαριώτατος:

    «Ότε θα αναγιγνώσκηται, εν τη Συνεδρία υμών της 31ης Αυγούστου 2007, η ημετέρα παρούσα επιστολή, ημείς θα ευρισκώμεθα σωματικώς μεν μακράν υμών, πνευματικώς δε συν υμίν, συναγωνιζόμενοι εν τη διαποιμάνσει του λαού του Θεού».

Ευχαριστεί για τον κόπο που κατέβαλαν τα Μέλη της Δ.ΙΣ. της 150ης Συνοδικής Περιόδου και εύχεται για την συνεχή καρποφορία της Εκκλησίας μας, αναφέροντας τα ακόλουθα:

    «Ληγούσης σήμερον της 150ης Συνοδικής Περιόδου 2006-2007, καθ’ ην μεθ’ υμών διηυθετήσαμεν, όσον ένεστι, τα της Εκκλησίας πράγματα προς δόξαν του Επουρανίου Θεού Πατρός και οικοδομήν των πιστών, ευχαριστούμεν αξιοχρέως και ολοθύμως υμάς δια την συνδρομήν ενός εκάστου και την συνεργασίαν αυτού προς επίτευξιν των αποσκοπούντων εις την οικοδομήν των πιστών.

    Εδόθη η ευκαιρία εις πάντας, όπως διατυπώσουν τας γνώμας αυτών ενεργούντες ελευθέρως και υπευθύνως, ώστε δια της κοινής των πάντων συνεισφοράς να αποφασισθούν τα λυσιτελή και σωτήρια. Ευχαριστούμεν τω Κυρίω, τω αξιώσαντι πάντας ημάς, ίνα διατρέξωμεν τον δόλιχον της εκκλησιαστικής διακονίας και ίνα φθάσωμεν εις το τέλος αυτού διατηρήσαντες την ενότητα της πίστεως, φρουρήσαντες την εν Χριστώ Αδελφότητα, εποικοδομήσαντες επί τω θεμελίω των Αποστόλων την καθ’ Ελλάδα Εκκλησίαν ».

    Ο Μακαριώτατος τελειώνει την επιστολή του με τα εξής:

    «Παρακαλώ δε υμάς αδελφοί δια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και δια της αγάπης του Πνεύματος συναγωνίσασθαί μοι εν ταις προσευχαίς υπέρ εμού προς τον Θεόν (Ρωμαίους ιε 30).

    Έρρωσθε κατ’ άμφω πάντες».

    Η Δ.Ι.Σ. εξέφρασε την θλίψη Της για τις καταστροφικές πυρκαϊές που άφησαν χαίνουσες πληγές σε όλο το σώμα του Ελληνισμού και καλεί όλους τους Χριστιανούς να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε γρήγορα να παρηγορήσει ο Κύριος Ιησούς Χριστός όσους ένοιωσαν ψυχικό και σωματικό πόνο κατά τις ημέρες αυτές.

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος παρουσίασε στη Δ.Ι.Σ. Έκθεση με λεπτομερείς περιγραφές και καταγραφές των ζημιών που υπέστησαν οι συνάνθρωποί μας στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα κατά τις πρόσφατες πυρκαϊές. Ζημιές ψυχικές από το θάνατο προσφιλών προσώπων τους, ζημιές στις κατοικίες και στους Ιερούς Ναούς, στις αγροτικές περιουσίες καθώς και ζημιές στον ευρύτερο δασικό και φυσικό πλούτο των περιοχών αυτών. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου ως Μέλος της Συνοδικής Αντιπροσωπείας, αποτελουμένης από τον Αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνα, και τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Τιμόθεο Άνθη, επισκέφθηκαν τις Ιερές Μητροπόλεις, τις πόλεις και τα χωριά, την ύπαιθρο των περιοχών αυτών της πατρίδος μας και διαπίστωσαν επιτόπου το μέγεθος των καταστροφών. Διαπίστωσαν την άμεση ανταπόκριση των οικείων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των Ιερέων με πλειάδα συνεργατών τους καθώς και τη διάθεση των Ιδρυμάτων τους για την φιλοξενία και την όποια παροχή νοσηλείας των πυροπαθών. Σε μια ακόμη αμεσότερη ανταπόκριση στις ανάγκες, η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος έστειλε αμέσως τρόφιμα, σκεπάσματα και ζωοτροφές σε διάφορες πυροπαθείς περιοχές και συνεχίζει να αποστέλλει ποικίλη βοήθεια.

    Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε:

    α) Την αποστολή επιπλέον 500.000,00 ? από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο) στις περιοχές αυτές.

    β) Να ζητήσει με Εγκύκλιο Σημείωμα να συγκεντρωθούν χρήματα από τις Ιερές Μητροπόλεις, τις Ιερές Μονές καθώς και τα Ιερά Προσκυνήματα για τον ίδιο σκοπό. Το ποσό που έχει ήδη συγκεντρωθεί στον υπ’ αριθμ. 146/546010-70 Λογαριασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Εθνική Τράπεζα με την ένδειξη «Υπέρ των Πυροπαθών» φτάνει στο 1.000.000,00 ?. Το συνολικό προϊόν της προσπάθειας αυτής θα δοθεί στις πληγείσες Ιερές Μητροπόλεις για την επισκευή οικιών, Ιερών Ναών, Σχολείων και τη δημιουγία υποδομών στη γεωργία και στην κτηνοτροφία των τόπων εκείνων.

   

    Στη συνέχεια η Δ.Ι.Σ.:

  - Με­τά από γραπτή πρόταση του Μακαριωτάτου η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε, μετά από ψηφοφορία, την ανύψωση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αχαΐας κ. Αθανασίου, Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη.

   

    Η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:

  1. Τήν συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος:

    - Στή συγκληθησόμενη Ολομέλεια της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και Μετερρυθμισμένων στο Βόλο, από 27 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2007.

    - Στή συγκληθησόμενη Προπαρασκευαστική (Συντακτική) Επιτροπή Διαλόγου Ορθοδόξων και Λουθηρανών στο Joensuu της Φιλλανδίας, από 3 έως 8 Οκτωβρίου 2007.

    - Στή συγκληθησόμενη Σύνοδο Εργασίας της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Ραβέννα της Ιταλίας, από 8 έως 15 Οκτωβρίου 2007.

    - Στό συγκληθησόμενο διαθρησκειακό Συνέδριο με θέμα: «Θρησκεία και Δημοκρατία» στη Ρώμη, από 21 έως 22 Σεπτεμβρίου 2007.

    - Στή συγκληθησόμενη Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη με θέμα «Ενώνοντας τας δυνάμεις ανά την Ευρώπην δια την πρόληψιν (ψυχικών ασθενειών) και προαγωγήν της ψυχικής υγείας» στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, από 13 έως 15 Σεπτεμβρίου 2007.

    - Στή συγκληθησόμενη Διάσκεψη των Προκαθημένων των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και των Προκαθημένων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου 2007.

    - Στό συγκληθησόμενο Συνέδριο των Επισκόπων - φίλων της Comunita di Sant' Egidio στη Ραβέννα της Ιταλίας, από 21 έως 23 Οκτωβρίου 2007.

    - Στή συγκληθησόμενη ετήσια συνάντηση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στην Βιέννη από 14 έως 18 Νοεμβρίου 2007.

   

    2. Τήν ανανέωση των υφισταμένων υποτροφιών από την Εκκλησία της Ελλάδος και την χορήγηση νέων, συνολικά 150 τον αριθμό, για το Ακαδημαϊκό έτος 2007-2008. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών ανέρχεται στο ποσό των 750.000,00 ?.

   

    3. Τήν χορήγηση χρηματικών βραβείων στους πρωτεύσαντες φοιτητές των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Εκκλησιαστικών Λυκείων.

   

    4. Τ?ν συναρίθμηση μετά των Αγίων της πίστεώς μας του αειμνήστου Ιερομονάχου Γεωργίου Καρσλίδη, μετά από εμπεριστατωμένη πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου. Ο π. Γεώργιος Καρσλίδης τιμάται ήδη ως Άγιος από τη συνείδηση των Ορθοδόξων Χριστιανών μας στη Μακεδονία.
Η Δ.Ι.Σ. συζήτησε επί της εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου κ. Παύλου για την υπόθεση του Αρχιμανδρίτου κ. Αμβροσίου Πουτούκη, Ηγουμενεύοντος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστορίας. Η αντιεκκλησιαστική και απάδουσα με τη μοναχική πολιτεία στάση των φατριαζόντων στην ως άνω Ιερά Μονή οδηγεί την Δ.Ι.Σ. στο να διαγράψει από τον Κατάλογο των υποψηφίων προς Αρχιερατεία τον Αρχιμανδρίτη κ. Αμβρόσο Πουτούκη και να επιβάλει το επιτίμιο της ακοινωνησίας τόσο στον ίδιο όσο και στον Ιερομόναχο Ευλόγιο και στους Μοναχούς Γεράσιμο και Συμεών. Το επιτίμιο ισχύει μέχρις ότου τελεσιδικήσει οριστικά η δικαστική διερεύνηση της υποθέσεως, την οποία η Δ.Ι.Σ. δίδει εντολή στον Επιχώριο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ να ασκήσει η μέχρις ότου υπάρξει έμπρακτος μετάνοια των επιτιμηθέντων.

   

    Η σημερινή Συνεδρία ήταν και η τελευταία της 150ης Συνοδικής Περιόδου. Μετά το πέρας της Συνεδρίας ο Σεβασμιώτατος Αντιπρόεδρος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων ευχαρίστησε τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. και ευχήθηκε δεόντως.

    Η νέα Σύνοδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου θα συνεδριάσει την 4η Σεπτεμβρίου ε.ε., ημέρα Τρίτη.

   

   
Εμφανίσεις: 60601
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!