Οδοιπορικό στον Άθω 1928 - 1930

ImageΟ Ελβετός Frédéric Boissonas (1858-1944) σημάδεψε τη φωτογραφική τέχνη στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.

Γιος ενός από τους πρώτους φωτογράφους τής Ελβετίας, γνώρισε πανευρωπαϊκή αναγνώριση στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900, κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο με τη φωτογραφία της χιονοσκεπούς κορυφής του Λευκού Όρους.

 

Στην Ελλάδα πήγε το 1903, όπου καθιερώθηκε πολύ γρήγορα. Μόλις κατά την δεκαετία του 1910, η ελληνική κυβέρνηση του ανέθεσε την δημιουργία λευκώματος υπό τον τίτλο "Η εικόνα τής Ελλάδας", όπου αποτύπωσε πολεμικές συρράξεις και την καθημερινή ζωή στην τότε Ελλάδα, καθώς και στις τότε διεκδικούμενες περιοχές (Ήπειρος, Μακεδονία, Κρήτη, Δωδεκάνησος, Κύπρος και Μικρά Ασία).

 

Ο Boissonnas, έχοντας θέσει ως στόχο του έργου του την δημιουργία και προβολή μιας θετικής εικόνας της Ελλάδας και έχοντας κερδίσει απόλυτη αναγνώριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ταξίδεψε το 1928 και το 1930 στο 'Aγιο Όρος.

 

Ο απολογισμός των δύο ταξιδιών του αποτυπώθηκε σε περίπου 400 φωτογραφίες.

 

Εκεί, ο Boissonnas ανέδειξε την αρχιτεκτονική και φυσική ιδιαιτερότητα του 'Aθω και συνέλαβε την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους και την καθημερινότητα στο Άγιο Όρος,  δημιουργώντας ένα είδος tableau vivant που αναδεικνύει τον χώρο ως πεδίο καθημερινής δράσης.

 

Διασχίζοντας το φωτογραφικό του οδοιπορικό στο 'Aγιο Όρος συναντούμε κάποια έργα ατμοσφαιρικά και συμβολικά.

 

Παρόλα αυτά, η γενική εντύπωση που αναδίδεται είναι ότι ο Boissonnas δεν μοιάζει να προσέγγισε τη μεταφυσική του Αγίου Όρους, αλλά στάθηκε πιο κοντά στο πνεύμα απεικόνισης της ευρύτερης ελληνικής επικράτειας, με φωτογραφίες που συνδυάζουν την τεκμηρίωση με την έντεχνη λήψη.

 

 

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Βερολίνου17 Ιανουαρίου-28 Μαρτίου 2008  
Εμφανίσεις: 56521
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!